Mutanții de pe Himalaya: Tibetanii au în ADN gena unei specii misterioase

La altitudini de 4.500 de metri, tibetanii sunt supuși unor condiții de mediu care i-ar incapacita pe cei mai mulți oameni. Cercetări recente au descoperit câteva mutații genetice care par să fie responsabile de aceste superputeri la altitudini mari – inclusiv o caracteristică neobișnuită moștenită de la o specie umană dispărută.

Geneticianul Chad Huff, de la Universitatea din Texas, împreună cu colegii săi, a descoperit variante ale unor gene care le permit tibetanilor să trăiască și să muncească la altitudinile amețitoare din Munții Himalaya.

ADN-ul tibetanilor este programat să susțină viața pe „acoperișul lumii”. Foto: Getty Images

Cunoscut drept „acoperișul lumii”, Platoul Tibetan are o altitudine medie de peste 4.500 de metri, o stepă întinsă și aridă, lanțuri muntoase și lacuri enorme. Plouă rar, însă atunci când se întâmplă, precipitațiile cad sub formă de grindină.

Oamenii trăiesc aici de mii de ani și, după cum arată noul studiu genetic PLOS, selecția naturală și-a spus cuvântul în ceea ce privește populația, oferindu-i un profil genetic specific acestui mediu.

Echipa lui Huff a descoperit variante de gene care permit tibetanilor să trăiască la niveluri scăzute de oxigen și în condiții de acces limitat la mâncare. În mod incredibil, una dintre aceste gene, numită EPAS1, este moștenită de la denisovani, o subspecie misterioasă de oameni care a dispărut cu aproximativ 40.000 de ani în urmă.

Numele provine de la peștera Denisova, o grotă din Rusia în care au fost descoperite oseminte ale membrilor acestei specii. Prin urmare, acest studiu ne oferă informații despre istoria și fiziologia tibetanilor, și ne spune totodată ceva despre o specie umană despre care știm foarte puțin.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Citește și Enigma craniilor tibetane sculptate și alfabetul secret scris pe oase de om

Cei mai mulți oameni nu sunt făcuți pentru viața în munți. La o altitudine mai mare de 2.100 de metri și mai ales la peste 4.000 de metri, mulți dintre noi vom suferi de rău cronic de altitudine, descreșterea presiunii atmosferice îngreunând respirația, generând dureri de cap și greață.

Mai grav este că unii oameni dezvoltă edem pulmonar de mare altitudine, care poate avea drept rezultat umflarea și pruritul în anumite părți ale corpului, hemoragii și chiar și infarct. Este greu de crezut că oamenii ar alege de bunăvoie să trăiască într-un mediu atât de aspru.

Dar de-a lungul timpului, populațiile care trăiesc într-un astfel de mediu încep să se schimbe la nivel de ADN. Pentru studiu, cercetătorii au analizat ADN-ul unui grup de 27 de tibetani.

Pe măsură ce căuta genele care i-au ajutat să se adapteze, echipa lui Huff a identificat două gene despre care se știe că oferă adaptări la altitudini mari.

Localizarea peșterii Denisova. Foto: DailyMail

Amândouă se activează când nivelurile de oxigen sunt scăzute, declanșând producția accentuată de hemoglobină – o proteină din celulele roșii care transportă oxigenul prin corp.

Aceste gene țin la distanță hipoxia, o boală periculoasă care apare atunci când corpul este privat de oxigen. Faptul că tibetanii au moștenit ceea ce pare a fi o genă pentru altitudine mare de la o subspecie dispărută de oameni este un indiciu potențial despre cum anume erau acești oameni despre care știm foarte puțin.

Frustrant este faptul că singurul lucru pe care îl știm despre denisovani l-am aflat în urma informațiilor genetice extrase osul unui deget descoperit într-o peșteră din Siberia în 2010.

Acești hominizi erau mai asemănători cu oamenii moderni decât cu oamenii de Neanderthal și reprezintă un posibil subtip de Homo sapiens.

Omul de Denisova semăna cu Homo sapiens. Reprezentare artistică. Foto: Ralph Jones

Mai mult, prezența genei EPAS1 printre denisovani pare a sugera faptul că aceștia, la fel ca tibetanii arhaici, trăiau în zone de munte. Analiza genetică sugerează că o anumită populație a derivat din denisovani într-o perioadă de timp aflată cu între 952.000 și 238.000 de ani în urmă.

Această populație s-a amestecat cu o populație arhaică de tibetani. Cercetătorii estimează că 0.4% din genomul tibetan provine de la denisovani.

Incredibil este faptul că tibetanii au avut nevoie de numai câteva mii de ani (poate că de numai 3.000 de ani) pentru a dobândi trăsăturile necesare vieții la mare altitudine.

Pentru acești munteni arhaici, evoluția a lucrat cu rapiditate. În viitor, cercetătorii ar dori să studieze în detaliu genele nou-identificate, ca să înțeleagă mai bine modalitatea prin care aceste gene ajută la viața trăită la mare altitudine.

De asemenea, ar dori să studieze oamenii din Anzi, care, asemeni tibetanilor, au dezvoltat adaptări la altitudini ridicate, chiar dacă nu în aceeași măsură ca tibetanii.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu