5 informații interesante despre castori, „inginerii cu dinți de fier”

Castorii sunt unele dintre cele mai ușor de recunoscut rozătoare din regnul animal. Aceste mamifere semiacvatice sunt renumite pentru dinții lor puternici și portocalii, cu care doboară până și cei mai groși arbori, și pentru abilitățile de construire a barajelor.

În acest articol își prezentăm cinci informații interesante despre castori, unii dintre cei mai talentați ingineri ai lumii animale.

1

Există doar două specii de castori

Informatii interesante despre castori 01
Foto: nature.org

În întreaga lume există doar două specii de castori: castorul nord-american (Castor canadensis) și castorul eurasiatic (Castor fiber).

Castorul eurasiatic este ceva mai mare decât „fratele” său nord-american și are botul mai lung și mai îngust. De asemenea, are blana mai fină și mai deschisă la culoare decât castorul nord-american.

2

Informații interesante despre castori: Au o a treia pleoapă, transparentă

Deși se deplasează adesea pe uscat în căutare de crengi (pe care le folosesc la construirea barajelor sau pe post de hrană), castorii au mersul greoi. Având corpul masiv și picioarele scurte, aceste creaturi se deplasează încet, clătinându-se.

Din acest motiv, dacă un prădător îi amenință atunci când se află pe mal, castorii se întorc cu repeziciune în apă, acolo unde sunt cu adevărat în elementul lor.

Picioarele din spate le sunt echipate cu membrană interdigitală care le permite să înoate cu ușurință, iar cozile, plate și ovale, funcționează drept cârmă. Datorită acestor însușiri, castorii pot înota cu viteze de până la opt kilometri pe oră, viteza de mers rapid / alergare ușoară la om.

Alte adaptări care le permit acestor rozătoare să trăiască în mediul acvatic sunt nările, care se închid atunci când animalele înoată, și o a treia pleoapă, transparentă, care le permite să vadă sub apă.

De asemenea, mușchii urechii se contractă și împiedică pătrunderea apei în canalul auditiv, iar blana este acoperită de un strat uleios, care ține apa rece la distanță.

Coada, plată și lungă de aproximativ 30 de centimetri, le este utilă castorilor și atunci când se află pe uscat.

Când rod crengile sau scoarța copacilor, aceste animale stau pe picioarele din spate, iar coada funcționează ca un stativ suplimentar, care le conferă echilibru.

3

Produc o secreție cu miros de vanilie, folosită în alimente și cosmetice

Sub coadă, castorul are o glandă sub formă de sac care secretă un compus chimic de culoare gălbuie, pe care animalul îl folosește ca să-și marcheze teritoriul.

Mirosul acestei secreții seamănă atât de mult cu cel al vaniliei, încât substanța (denumită castoreum) este folosită ca aromă alimentară sau ca ingredient în parfumuri și alte produse cosmetice.

Castor rozand un copac
Niciun copac nu rezită dinților puternici ai castorilor. Foto: Biology Stack Exchange

Castoreumul a fost folosit de-a lungul istoriei și în scopuri medicinale. În scrierile sale, Pliniu cel Bătrân menționează că substanța putea trata vertijul, convulsiile, flatulența, bolile de stomac și epilepsia.

De asemenea, dacă era amestecat cu oțet, putea vindeca sughițul, iar dacă era amestecat cu ulei și introdus în ureche, putea calma durerile de dinți. Castoreumul mai era prescris și pentru tratarea isteriei la femei.

4

De ce construiesc castorii baraje?

Castorilor le place să trăiască înconjurați de ape ca să se ferească de prădători. Își construiesc vizuinile pe lacuri și râuri, aproape de mal.

Vizuina este, practic, o movilă parțial scufundată, alcătuită din ramuri, bușteni, iarbă și mușchi, tencuită cu noroi. Fiecare bârlog are mai multe deschideri subacvatice și tuneluri care duc la încăperea centrală.

Castorii își îmbunătățesc în permanență locuințele, care pot atinge peste 1.8 metri în înălțime și 11 metri în lățime.

Toamna, castorii construiesc lângă cuiburi depozite de hrană, pe care le umplu cu ramuri de salcie și plop, lemn pe care îl consumă în lunile de iarnă.

Deoarece le place să trăiască într-un mediu controlat, castorii construiesc pe cursurile de apă baraje din crengi, pietre și noroi, adevărate minuni arhitecturale.

Informatii interesante despre castori 02

Cel mai mare baraj construit de castori în vremurile moderne se află în nordul statului canadian Alberta. Barajul are 850 de metri lungime și a fost descoperit după ce a fost surprins într-o imagine captată prin satelit în 2007.

Cercetătorii cred că la această construcție impresionantă au lucrat mai multe generații de castori, începând cu anii ’70.

5

De ce au castorii dinți portocalii?

De ce au castorii dintii portocalii
Foto: National Trust

Am ajuns la finalul listei noastre de informații interesante despre castori. Mari și portocalii, dinții acestor animale nu sunt tocmai aspectuoși (cel puțin după standardele omenești), dar sunt o unealtă redutabilă.

Castorii doboară copaci și arbuști sau rod ramuri și scoarță, pe care le folosesc la construirea vizuinilor și a barajelor. Sunt foarte rapizi și sunt capabili să pună la pământ un copac de doi metri în doar cinci minute.

Pentru o asemenea performanță, au nevoie de dinți puternici. Smalțul care acoperă dantura castorilor are un conținut ridicat de fier și de magneziu, care conferă dinților o rezistență deosebită la stresul mecanic și la acid.

Datorită acestei compoziții chimice, dinții acestor rozătoare sunt portocalii.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu