„Gradul de civilizație al unei națiuni poate fi măsurat vizitându-i închisorile”, spunea scriitorul rus Feodor Dostoieveski. Această afirmație memorabilă se poate aplica, însă, și instituțiilor care-i găzduiesc pe cei considerați nepotriviți pentru societate: spitalele psihiatrice.
Timp de câteva secole, spitalele psihiatrice au arătat nu civilizație, ci lipsa ei. Lobotomii realizate cu dalta, pacienți legați de plăci de beton, copii în cămăși de forță legați de calorifere. Așa arătau, în trecut, multe dintre spitalele psihiatrice din lumea întreagă.
Această colecție de fotografii ne arată o lume a mizeriei și disperării, în care cei considerați nebuni erau ținuți în cele mai groaznice condiții. Iată ce se întâmpla (și ce se mai întâmplă, probabil, și astăzi) în locurile pe care nu le vizitează nimeni, niciodată.
Bolile psihice, o manifestare a diavolului
Până în secolul al XIX-lea, oamenii cu probleme psihice nu erau considerați pacienți care trebuie tratați, ci rebuturi ale societății. În Evul Mediu, problemele lor erau puse pe seama diavolului și a demonilor.
Pedepsele corporale și tratamentele inumane erau la ordinea zilei. De cele mai multe ori, oamenii cu boli psihice erau legați în lanțuri, închiși în celule sordide și lăsați în agonie.
Alteori, erau supuși unor ritualuri de exorcizare, iar victimele vânătorilor de vrăjitoare erau adesea oameni bolnavi psihic.
În secolul al XIX-lea se fac unele progrese
Prima oară când bolnavii psihic au fost recunoscuți de stat drept pacienți care au nevoie de ajutor a fost în 1845, când Anglia a adoptat „Legea nebuniei”.
Tot la acea vreme, în Franța, Anglia și SUA apăreau primele spitale psihiatrice publice. Acestea erau supravegheate de stat și controlate de comitete împotriva abuzurilor.
Secolul XX vine cu problemele lui
Cu toate acestea, abuzurile, neglijența și tratamentele inumane n-au luat sfârșit. Dimpotrivă. Mai mult, odată cu dezvoltarea psihiatriei, tot mai multe persoane erau diagnosticate cu probleme și internate.
În scurt timp, spitalele au devenit neîncăpătoare. De asemenea, la începutul secolului XX, tot mai mulți doctori dezvoltau proceduri radicale, precum terapia cu electroșocuri.
Apoi, apariția fascismului și a totalitarismului în Europa a dat naștere unui val de abuzuri motivate politic în spitalurile psihiatrice.
În Germania nazistă, dar și în Uniunea Sovietică, cei suspectați a fi dușmani ai statului erau închiși în spitalele de nebuni.
Tot în prima parte a secolului XX, oamenii de știință creau programe de eugenie, în speranța că vor elimina bolile psihice din societate.
Cum se numesc Doctorii din poza respectiva …DNA
Total inuman.!!!!!!Cum a fost posibil?????
😡😡😡😡😡😡😡
NU! Poate iau si alții idei…
Nu. el ce citeste se streseaza. Nu recomand nimanui
Bieții oameni,ce vină au ei….și mai ales copilașii….sărăcuții de ei,triste imagini.Off,să mulțumim lui Dumnezeu că suntem sănătoși și că avem copii sănătoși!!
Și care e alternativa? Să-i lăsăm liberi pe strada?