15 imagini tulburătoare din lumea ascunsă a spitalelor psihiatrice

„Gradul de civilizație al unei națiuni poate fi măsurat vizitându-i închisorile”, spunea scriitorul rus Feodor Dostoieveski. Această afirmație memorabilă se poate aplica, însă, și instituțiilor care-i găzduiesc pe cei considerați nepotriviți pentru societate: spitalele psihiatrice.

Timp de câteva secole, spitalele psihiatrice au arătat nu civilizație, ci lipsa ei. Lobotomii realizate cu dalta, pacienți legați de plăci de beton, copii în cămăși de forță legați de calorifere. Așa arătau, în trecut, multe dintre spitalele psihiatrice din lumea întreagă.

Această colecție de fotografii ne arată o lume a mizeriei și disperării, în care cei considerați nebuni erau ținuți în cele mai groaznice condiții. Iată ce se întâmpla (și ce se mai întâmplă, probabil, și astăzi) în locurile pe care nu le vizitează nimeni, niciodată.

Bolile psihice, o manifestare a diavolului

Spitale psihiatrice 01
Un pacient legat de scaun la Spitalul de nebuni din Wakefield, Anglia (1869). Foto: Biblioteca Wellcome din Londra

Până în secolul al XIX-lea, oamenii cu probleme psihice nu erau considerați pacienți care trebuie tratați, ci rebuturi ale societății. În Evul Mediu, problemele lor erau puse pe seama diavolului și a demonilor.

Spitale psihiatrice 02
1956: Un pacient este supus tratamentului cu electroșocuri. Foto: Thurston Hopkins/Picture Post/Getty Images

Pedepsele corporale și tratamentele inumane erau la ordinea zilei. De cele mai multe ori, oamenii cu boli psihice erau legați în lanțuri, închiși în celule sordide și lăsați în agonie.

Spitale psihiatrice 03
Pacienți ai Spitalului Psihiatric din Cleveland, Ohio (1946). Foto: Mary Delaney Cooke/Corbis via Getty Images

Alteori, erau supuși unor ritualuri de exorcizare, iar victimele vânătorilor de vrăjitoare erau adesea oameni bolnavi psihic.

Spitale psihiatrice 04
Asistenții imobilizează un pacient într-un spital din Moscova (19 februarie 1992). Foto: Getty Images

În secolul al XIX-lea se fac unele progrese

Spitale psihiatrice 05
Pe 29 martie 1950, un incendiu izbucnit la Sanatoriul Bella Vista, din Philadelphia, ucide nouă pacienți. Cinci dintre ei fuseseră legați de lespezi de beton precum cea din imagine. Foto: Getty Images

Prima oară când bolnavii psihic au fost recunoscuți de stat drept pacienți care au nevoie de ajutor a fost în 1845, când Anglia a adoptat „Legea nebuniei”.

Spitale psihiatrice 06
Lobotomistul Walter Freeman face o lobotomie cu ajutorul unui instrument ca o daltă. 11 iulie 1949, Western State Hospital, Lakewood, Washington. Foto: Getty Images

Tot la acea vreme, în Franța, Anglia și SUA apăreau primele spitale psihiatrice publice. Acestea erau supravegheate de stat și controlate de comitete împotriva abuzurilor.

Spitale psihiatrice 07
1942: Unul dintre pacienții lui Walter Freeman, la zece zile de la lobotomie. Foto: Biblioteca Facultății de Medicină din Philadelphia

Secolul XX vine cu problemele lui

Cu toate acestea, abuzurile, neglijența și tratamentele inumane n-au luat sfârșit. Dimpotrivă. Mai mult, odată cu dezvoltarea psihiatriei, tot mai multe persoane erau diagnosticate cu probleme și internate.

Spitale psihiatrice 08
1946: Un pacient în cămașă de forță. Spitalul Psihiatric din Cleveland, Ohio. Foto: Mary Delaney Cooke/Corbis via Getty Images

În scurt timp, spitalele au devenit neîncăpătoare. De asemenea, la începutul secolului XX, tot mai mulți doctori dezvoltau proceduri radicale, precum terapia cu electroșocuri.

Spitale psihiatrice 09
Anglia, 23 noiembrie 1946: Asistentele imobilizează o pacientă care primește electroșocuri. Foto: Kurt Hutton/Picture Post/Getty Images

Apoi, apariția fascismului și a totalitarismului în Europa a dat naștere unui val de abuzuri motivate politic în spitalurile psihiatrice.

Spitale psihiatrice 10
Anglia, noiembrie 1946: Un chirurg face o gaură în craniul unui pacient, înainte de lobotomie. Foto: Kurt Hutton/Picture Post/Hulton Archive/Getty Images

În Germania nazistă, dar și în Uniunea Sovietică, cei suspectați a fi dușmani ai statului erau închiși în spitalele de nebuni.

Spitale psihiatrice 11
Paris, 13 mai 1938: Medicii testează tratamentul psihiatric cu unde radio. Foto: Bettmann/Contributor/Getty Images

Tot în prima parte a secolului XX, oamenii de știință creau programe de eugenie, în speranța că vor elimina bolile psihice din societate.

Spitale psihiatrice 17
Copii în cămăși de forță, legați de calorifer. Spitalul psihiatric Deir el Qamar, Liban, 1982. Foto: José Nicolas/Corbis via Getty Images
Spitale psihiatrice 13
București, dată nespecificată: Picioarele unui pacient, legate de pat cu un cearșaf. Foto: Bernard Bisson/Sygma via Getty Images

Spitale psihiatrice 16
Dată necunoscută: Dr. James Watts și Dr. Walter Freeman consultă un pacient după lobotomie. Foto: Universitatea Washington
Spitale psihiatrice 15
Martie 1992, spitalul pentru copii handicapați din Kavaja, Albania: Un copil mănâncă cu mâinile, sub privirile altor copii, care stau într-un pat sub o pătură. Foto: Peter Turnley/Corbis/VCG via Getty Images

Ca să știi mai mult, citește „Manipularea de la zero la unu (pachet 5 cărți)”

Iată o colecție de cărți care te ajută să înveți cum să îi manipulezi pe ceilalți prin discurs, cum să refuzi elegant, cum să aplanezi conflicte și multe alte trucuri atât de necesare.

1. Arta manipulării

„Cartea aceasta este despre un soi special de persuasiune care are o perioadă de incubație de numai câteva secunde și poate dezarma instantaneu până și cea mai pătrunzătoare minte. Este centura neagră la controlul minții. Nu doar că întoarce roata, o dinamitează cu totul.”

2. Cuvinte care schimba minți

„Bazată pe ani de munca și studiu cu oameni și organizații, cartea este plină de aplicații practice, din lumea reală, pentru profesioniștii al căror succes depinde de prezicerea și influențarea comportamentului. Acesta este primul pas în marele salt spre comunicare.”

3. Arta conversației – Tongue Fu!

„Scopul discipolilor Kung Fu, arta chineză a autoapărării, este acela de a ieși cu fața curată din atacurile împotrivă integrității corporale. Sam Horn, orator profesionist și consultant pentru nenumărate companii, te inițiază însă în tainele «Artei Conversației Fu», menită să te scoată nevătămat, pe plan psihic, dintr-o situație neplăcută, spinoasă, prin alegerea atitudinilor și mai ales a «cuvintelor» potrivite. Arta Conversației – Tongue Fu! devine astfel un veritabil manual al artelor marțiale mentale ale autoapărării. ”

4. Arta negocierii. Tehnicile negociatorului sef FBI

„Viață e un sir de negocieri: fie că încerci să primești o mărire de salariu, să cumperi o mașină sau o casă, renegociezi o chirie sau ai o discuție cu partenerul de viață, aceasta carte iți oferă un avantaj competitiv în orice situație.

Arta negocierii prezintă detaliat strategiile de negociere care l-au ajutat pe Chris Voss, negociatorul șef FBI, să salveze vieți în situații extreme – de la confruntări între cele mai temute clanuri din Haiti, până la jafuri armate petrecute în inima orașului New York, toate încheiate cu succes datorită tehnicilor aplicate de acesta. Negociator de talie mondială, Voss îți arată cum să aplici aceste metode în viața de zi cu zi, la locul de muncă, în relația cu partenerul și în orice alt domeniu important pentru tine.”

5. Cum să devii o persoană cu influență

„În fiecare zi intram în contact cu o mulțime de oameni: rude, prieteni, colegi, cunoștințe întâmplătoare. Tot ceea ce facem sau spunem îi influențează într-o forma sau alta pe toți cei din jurul nostru. Dar oare ce impact avem asupra lor? Daca dorință ta este să ai succes sau să ai un efect pozitiv asupra lumii cu care vii în contact, ar trebui să devii o persoană cu influență.

Fără influență nu exista succes. Nu are importanță care îți sunt țelurile în viață sau ce vrei să realizezi, o poți face rapid, mai eficient, iar contribuția ta poate fi de mai lungă durată daca înveți să devii o persoană cu influență. Influenta se dezvolta în etape. Aceasta carte este un ghid al dezvoltării abilitații personale de a avea un impact pozitiv asupra vieților celor din jur, dar și asupra unor oameni pe care, poate, nu-i vei cunoaște niciodată.”

„Manipularea de la zero la unu (pachet 5 cărți)” se găsește cu reducere pe Bookzone.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

6 comentarii la „15 imagini tulburătoare din lumea ascunsă a spitalelor psihiatrice”

Lasă un comentariu