Fericirea nu costă mult, arată un studiu pe popoare indigene și comunități locale

Un studiu recent realizat de Institutul de Științe și Tehnologie a Mediului al Universității Autonome din Barcelona (ICTA-UAB) a arătat că fericirea nu necesită neapărat mulți bani.

Studiul a constatat că multe popoare indigene și comunități locale din întreaga lume duc o viață foarte satisfăcătoare, în ciuda faptului că au venituri monetare foarte mici. În mod tradițional, creșterea economică a fost considerată cheia îmbunătățirii bunăstării în țările cu venituri mici.

Sondajele la nivel mondial au arătat în mod constant că persoanele din țările cu venituri ridicate raportează niveluri mai ridicate de satisfacție în viață în comparație cu cele din țările cu venituri mici. Acest lucru a dus la convingerea că numai societățile mai bogate pot face oamenii fericiți.

Cu toate acestea, studiul realizat de ICTA-UAB contestă această presupunere. În timp ce majoritatea sondajelor globale se concentrează pe societățile industrializate și pe rolul banilor, acestea tind să ignore societățile mici, în care banii joacă un rol minim, iar oamenii se bazează direct pe natură pentru existența lor.

În cadrul studiului au fost intervievate 2.966 de persoane din comunitățile indigene și locale din 19 locații diferite din întreaga lume. În mod surprinzător, multe dintre aceste comunități au raportat niveluri ridicate de satisfacție a vieții, comparabile cu cele din țările bogate.

Scorul mediu de satisfacție a vieții în rândul micilor societăți studiate a fost de 6,8 din 10, iar unele comunități au obținut chiar și un scor de peste 8, similar cu cel al țărilor scandinave bogate. Constatările sugerează că societățile umane pot susține vieți foarte satisfăcătoare chiar și fără niveluri ridicate de bogăție materială.

Acest lucru contestă ideea că creșterea economică este necesară pentru fericire. În schimb, factori precum sprijinul familial și social, relațiile, spiritualitatea și legăturile cu natura pot juca un rol mai important în fericirea acestor comunități.

Cercetătorii consideră că aceste constatări sunt importante pentru sustenabilitate și fericirea umană. Ele oferă dovezi că o creștere economică cu utilizare intensivă a resurselor nu este esențială pentru atingerea unor niveluri ridicate de bunăstare subiectivă.

Prin înțelegerea a ceea ce face ca viața să fie satisfăcătoare în aceste comunități diverse, am putea să-i ajutăm și pe alții să ducă o viață mai satisfăcătoare, abordând în același timp criza sustenabilității.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu