De ce ți-e frică, nu scapi! Top 10 cele mai bizare fobii ale oamenilor

Fobia este o stare patologică de neliniște, de frică irațională și obsedantă de un lucru sau de o situație care, de multe ori, nu reprezintă un pericol real. Unele fobii, precum frica de înălțime sau frica de spații deschise, sunt destul de cunoscute, în timp ce altele se întâlnesc mult mai rar și șochează sau amuză exact prin obiectul lor.

Îți prezentăm în continuare zece dintre cele mai absurde și ridicole fobii de care, din păcate, suferă unii oameni.

1. Spectrofobia sau teama de oglinzi

Cei care suferă de spectrofobie au o frică irațională de oglinzi și le evită, chiar dacă sunt conștienți că temerile lor sunt complet nefondate.

Adesea, frica de oglinzi își are originile în superstiții (de exemplu, multor oameni le e frică să spargă o oglindă deoarece se spune că aduce ghinion) sau în traume din copilărie (oglinzile apar de multe ori în basme sau povești de groază).

Cei care suferă de spectrofobie evită să sea într-o încăpere unde există o oglindă, în special seara sau noaptea.

2. Scopofobia sau frica de a fi privit

Această fobie cu nume ciudat este frica irațională ca alți oameni să se uite atent sau să se holbeze la tine. Pare bizar, dar cei care suferă de scopofobie nu suportă să atragă atenția asupra propriei persoane și sunt, de cele mai multe ori, inabordabili.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Devin paranoici și își imaginează că toată lumea se uită la ei, astfel că evită să iasă din casă și stau izolați cât de mult pot.

3. Chrometofobia sau frica de bani

Frica de bani este, cu siguranță, una dintre cele mai ciudate fobii. Este extrem de ciudat ca cineva să dezvolte teama de bani, având în vedere că aproape oricine are nevoie de ei.

Unii cercetători au afirmat că chrometofobia este o formă de tulburare obsesiv-compulsivă ce constă în teama de microbii care se află pe bani. O explicație destul de plauzibilă, având în vedere că această frică se centrează pe banii din metal și hârtie.

Atâta timp cât nu au contact fizic cu banii, cei care suferă de chrometofobie nu au nicio problemă în a folosi carduri bancare.

4. Dorafobia sau teama de blană

Dorafobia este frica patologică de a atinge blana sau pielea unor animale, precum câinii, pisicile, iepurii sau vulpile. Această fobie nu este, însă, chiar atât de exagerată, având în vedere că multe animale cu blană pot fi purtătoare de rabie sau de diverși paraziți, care se pot transmite și la om.

5. Pediofobia sau frica de păpuși

Pediofobia este o fobie destul de des întâlnită și poate fi asociată cu diverse tipuri de păpuși: de la cele vechi, din porțelan, până la cele din ziua de azi, care vorbesc și se mișcă.

Practic, cei care suferă de pediofobie nu se tem doar de păpușile bizare sau înfricoșătoare, ci și de cele obișnuite, cu fețe prietenoase.

De fapt, pediofobia este teama incontrolabilă de imitarea artificială a unei ființe vii, astfel că cei care suferă de această fobie se tem și de roboți și manechine.

6. Fobia de cuvinte lungi

În mod ironic, frica irațională de cuvinte lungi se numește… hippopotomonstrosesquipedaliofobia. Ca și în cazul altor fobii, frica de cuvinte lungi diferă în intensitate și efecte de la om la om.

Unii oameni se tem doar de cuvinte extrem de lungi, din multe silabe și care sunt folosite foarte rar, iar alții sunt terorizați chiar și de cuvinte de lungime moderată.

7. Dromofobia sau teama de a trece strada

Cei care suferă de dromofobie au o frică irațională de a trece strada, fiind convinși că, dacă o fac, li se va întâmpla ceva rău. Această fobie nu este, totuși, asociată cu frica de mașini, deoarece oamenii care au dromofobie se tem să traverseze chiar și o intersecție pustie.

Fiind atât de panicați la vederea drumurilor, autostrăzilor sau căilor ferate, acestor oameni le este extrem de greu să trăiască în orașe, în special în cele mari.

Există mai multe tipuri de dromofobie: frica de autostrăzi, frica de drumuri înguste de țară, frica de a trece strada în loc nepermis și, mai ciudat, frica de a trece strada pe zebră sau la semafor, sau frica de a trece strada de unul singur.

8. Decidofobia sau frica de a lua decizii

decision2.900×600.jpg

Unele fobii pot avea consecințe psihologice profunde. E greu de imaginat cum arată viața unui om care suferă de decidofobie, având în vedere că aproape orice facem în viață se bazează pe decizii și alegeri.

Cei care suferă de decidofobie sunt conștienți de acest lucru și, fiindu-le extrem de frică să nu ia decizia greșită, trec prin stări de anxietate și neliniște profundă atunci când sunt confruntați cu luarea unei decizii.

9. Coulrofobia sau frica de clovni

Frica de clovni este un fenomen bizar, întâlnit nu doar la copii, ci și la adulți. De obicei, copiii văd în clovni niște personaje impunătoare și neobișnuite, astfel că experiența întâlnirii cu unul, dublată de atmosfera gălăgioasă și mulțimea de oameni care se adună la petrecerile pentru copii poate fi copleșitoare pentru un copil.

Fiind vorba de o experiență atât de înfricoșătoare, frica de clovni poate reapărea la maturitate.

10. Fobofobia sau frica de… fobii

Fobia de fobii: sună atât de bizar, încât pare o glumă. Cu toate acestea, există oameni care nu au nicio fobie, în afară de frica de a dezvolta o una.

Această stare este asociată cel mai adesea tulburărilor anxioase și atacurilor de panică, iar frica pe care o resimt cei ce suferă de această afecțiune este cât se poate de reală.

Ca să știi mai mult

ABC-ul psihopatului de succes

de Andy McNab, Kevin Dutton

Kevin Dutton (profesor de psihologie la Universitatea Oxford) și Andy McNab (fost membru al Trupelor Speciale, decorat cu cele mai înalte dinstincții ale Armatei Britanice) au publicat „ABC-ul psihopatului de succes”, care detaliază motivele și trăsăturile care fac ca acest tip de oameni să aibă atât de mult succes, mai ales în plan profesional. În plus, autorii prezintă un test practic care te poate ajuta să afli dacă ești unul dintre ei - adică unul dintre psihopați.

Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu