De ce telefoanele mobile nu mai au baterii detașabile?

Până la începutul deceniului trecut, era normal ca telefoanele să aibă baterii detașabile. Cu toate acestea, pe măsură ce iPhone, cu bateria sa nedetașabilă, a devenit din ce în ce mai popular, tot mai mulți producători au urmat exemplul celor de la Apple.

În cele din urmă, chiar și producătorii de laptopuri au încetat să mai producă dispozitive cu baterie detașabilă. Dar de ce este așa? Și este acest lucru bun pentru noi, consumatorii? Să investigăm aceste întrebări mai jos!

Design-urile mai ușoare și mai subțiri explică de ce smartphone-urile nu mai au baterii detașabile

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

În ciuda tuturor dezvoltărilor în tehnologia bateriilor, bateriile sunt încă periculoase. Acest lucru se datorează faptului că stochează energie între electrozii catodic și anodic, separați de un electrolit subțire, iar în practică, dacă acești electrozi intră cumva în contact direct, iau foc.

Din acest motiv, o baterie detașabilă are nevoie de o carcasă din plastic dur pentru a preveni deteriorarea accidentală, în special atunci când nu este conectată la telefon.

Problema este că acest tip de carcasă crește considerabil volumul și greutatea smartphone-ului, ceea ce contravine dorințelor consumatorilor, care caută mereu un design mai subțire și mai ușor. Prin urmare, una dintre soluțiile pe care inginerii le-au dezvoltat a fost instalarea unei baterii permanente.

Cu alte cuvinte, principalul motiv pentru care producătorii de smartphone-uri au început să folosească baterii inamovibile sau baterii încorporate este acela că acestea pot face ca design-ul smartphone-urilor mai subțire și mai elegant.

Noile tehnologii au și ele partea lor de contribuție

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Introducerea bateriilor moderne litiu-ion și litiu-polimer a permis, de asemenea, smartphone-urilor să reziste mai mult timp la o singură încărcare. În acest fel, în ciuda consumului crescut de baterie din cauza cipurilor mai puternice și a ecranelor mai bune, dezvoltarea simultană a materialului și a capacității bateriei a permis smartphone-urilor să reziste toată ziua.

Astfel, această capacitate crescută înseamnă că utilizatorii nu mai au nevoie de o baterie de rezervă pe care să o schimbe în mijlocul zilei. În plus, progresele înregistrate în tehnologia de încărcare înseamnă că, în prezent, bateriile pot trece de la gol la plin în mai puțin de o oră.

Cu alte cuvinte, producătorii consideră că nu mai există niciun motiv pentru a îndepărta bateriile de pe smartphone-uri. De asemenea, merită menționat faptul că smartphone-urile conțin o mulțime de date personale, permițând persoanelor rău intenționate să îți fure nu doar dispozitivul, ci chiar și informațiile financiare.

Acesta este motivul oficial pentru care mulți producători de smartphone-uri permit acum urmărirea pasivă a dispozitivului, chiar dacă închizi telefonul. Cu toate acestea, îndepărtarea bateriei smartphone-ului elimină sursa de energie, blocând efectiv capacitatea de urmărire a acestuia.

De aceea, fixarea bateriei sigilate în interiorul unui dispozitiv face aproape imposibilă îndepărtarea acesteia, astfel că telefonul tău poate fi urmări chiar dacă dispozitivul este oprit.

Dezavantajele smartphone-urilor fără baterii detașabile

Photo: Pixabay
Photo: Pixabay

În ciuda tuturor avantajelor pe care ni le aduc bateriile fixe, pierdem totuși unele funcționalități și caracteristici odată cu acestea. De exemplu, bateriile permanente îngreunează sarcina atelierelor de reparații terțe de a repara smartphone-urile defecte, în special atunci când producătorul folosește adezivi pentru a lipi permanent bateria de structura internă a telefonului.

Dacă producătorii de smartphone-uri nu dezvoltă modalități de a facilita îndepărtarea bateriilor fără a fi nevoie de căldură pentru a topi adezivul sau de o pensetă pentru a le îndepărta, o baterie permanentă va continua să reprezinte o provocare pentru reparații.

În ciuda tuturor progreselor tehnologice, există încă riscul ca bateria smartphone-ului tău să se umfle, dar, deoarece majoritatea telefoanelor au o baterie permanentă, acum trebuie să duci dispozitivul la un centru de service autorizat pentru a o înlocui.

De asemenea, atunci când o baterie permanentă se supraîncarcă, poate deteriora alte părți ale dispozitivului. De fapt, o baterie umflată poate deteriora șuruburile și lipiciul care o mențin în poziție și poate elimina orice protecție împotriva pătrunderii agenților externi de care dispune telefonul.

Chiar dacă unii se plâng public de lipsa bateriilor detașabile, adevărul este că majoritatea consumatorilor sunt mulțumiți de aranjamentul actual.

De fapt, ar trebui să ținem cont de faptul că producătorii de smartphone-uri nu adaugă sau elimină funcții fără o analiză aprofundată; de fapt, aceste schimbări trec prin luni (uneori ani) de studiu și consultări.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu