Ce gândesc și simt animalele

Ce se întâmplă în creierele animalelor? Putem ști ce gândesc sau dacă gândesc și simt? Cercetătorul Carl Safina crede că putem.

Folosind descoperiri și anecdote din ecologie, biologie și știința comportamentală, pune laolaltă povești cu balene, lupi, elefanți și albatroși pentru a demonstra că, la fel cum noi gândim, simțim, folosim unelte și exprimăm sentimente, la fel fac și celelalte viețuitoare (și minți) care împart Pământul cu noi.

Carl Safina a pus cap la cap zeci de ani de observații în teren și cele mai noi descoperiri despre creier și a ajuns la o înțelegere profundă a comportamentului animalelor, care demonstrează că între oameni și animale nu poate fi trasată o graniță clară.

Prezentarea lui Carl Safina ne ajută să înțelegem altfel personalitățile unice ale animalelor și ce înseamnă pentru ele durerea, gelozia, mânia și dragostea.

Asemănarea dintre om și conștiința non-umană – conștiința de sine – și empatie este un ultim apel pentru ca noi să ne reevaluăm modul în care interacționăm cu animalele.

Ca să știi mai mult, citește „Psihologia fenomenelor oculte”

„În pofida opiniei comune, care tratează fenomenele oculte cu un zâmbet disprețuitor, strădania mea prezintă numeroasele lor legături cu domeniile medicinei și psihologiei, precum și numeroasele întrebări pe care le ridică pentru noi acest domeniu necercetat”, scria Jung în principalul studiu al prezentului volum, dedicat analizei unei experiențe spiritiste.

Asa cum Sigmund Freud a reabilitat nevroza și visul ca surse pentru cunoașterea psihicului sănătos, Jung arată interes științific nu numai pentru spiritism și fenomenele „oculte“, ci și pentru alte domenii marginalizate de știința oficială a epocii, cum ar fi astrologia și alchimia. De asemenea, „nebunia“ (psihoza) devine pentru psihiatrul și psihanalistul elvețian sursa principală a descoperirii inconștientului colectiv.

„Psihologia fenomenelor oculte” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant, eMag sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu