Pești declarați anterior dispăruți, descoperiți ca fiind vii și prosperi prin analize ADN

Cercetătorii de la Universitatea din Amsterdam și de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra au descoperit că o specie de pește despre care se credea că a dispărut, Coregonus oxyrinchus, este de fapt vie și sănătoasă.

Aceștia au extras ADN-ul din specimene păstrate în muzeu timp de până la 250 de ani și l-au comparat cu ADN-ul unor specii similare. Cercetătorii au găsit puține diferențe genetice între Coregonus oxyrinchus și o specie numită păstrăv argintiu, care este încă comună.

Acest lucru indică faptul că peștele „dispărut” nu este o specie separată, ci mai degrabă o variație a păstrăvului argintiu. Confuzia provine din faptul că speciile de pești au adesea variații în ceea ce privește trăsăturile fizice, cum ar fi lungimea botului și numărul de branhii.

Legile europene de conservare desemnează în prezent atât Coregonus oxyrinchus, cât și păstrăvul argintiu ca specii protejate, chiar dacă primul era considerat dispărut. Cercetătorii speră să studieze în continuare ADN-ul unui specimen din 1754 pentru a-și confirma descoperirile și pentru a ajusta, eventual, denumirea oficială a speciei.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu