A fost creată limba artificială. Ar putea ajuta la depistarea alimentelor contrafăcute

O echipă de formată din cercetători de la Universitatea din Leeds, din Marea Britanie, și de la Universitatea din Edinburgh, din Scoția, a creat un echivalent artificial al limbii umane.

Organul sintetic este format din suprafețe moi și are o textură similară celei pe care o putem observa la limba umană. Invenția ar putea aduce beneficii imense industriilor alimentară și farmaceutică.

Suprafața limbii sintetice imită textura limbii umane. Foto: Universitatea din Leeds / iStock

De asemenea, această limbă artificială – realizată cu o imprimantă 3D – are potențialul de a schimba în bine viața multor oameni care suferă de afecțiuni la nivel bucal.

Versiunea sintetică seamănă mult cu limba umană

Această replică a limbii umane imită topologia, elasticitatea și umectabilitatea limbii (modul în care un lichid rămâne în contact și se răspândește pe o suprafață), o premieră absolută în acest domeniu.

Limba joacă un rol imens în viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi, fără ca măcar să observăm asta. Crearea unui corespondent sintetic al unei părți atât de complexe a anatomiei noastre deschide multe drumuri.

Cercetătorii au folosit mulaje ale limbii umane pentru a crea „organul” artificial. Foto: Universitatea din Leeds

De exemplu, în tratamentul sindromului gurii uscate, de care suferă aproximativ 10% din populație, în general, și 30% dintre vârstnici, notează inventatorii într-un comunicat de presă.

Efren Andablo-Reyes, cercetător la Școala de Științe Alimentare și Nutriție de la Universitatea din Leeds și autor principal al lucrării, afirmă că „reproducerea suprafeței limbii umane presupune depășirea unor provocări unice. Sutele de structuri care seamănă cu niște muguri mici, numite papile, îi conferă limbii textura aspră care, în combinație cu natura moale a țesutului, creează o textură complicată din perspectivă mecanică.”

Membrii echipei s-au folosit de experiența acumulată în fizica materialelor moi, stomatologie, inginerie mecanică și informatică pentru a crea această limbă artificială.

Limba artificială a fost realizată cu ajutorul unui polimer special, dezvoltat de aceeași echipă. Foto: Universitatea din Leeds

Au reușit să facă acest lucru prin colectarea de mulaje de pe suprafața limbii de la 15 persoane. Apoi, acestea au fost scanate 3D pentru a identifica dimensiunile, densitatea și rugozitatea fiecărei limbi.

Echipa a folosit în continuare simulări computerizate și modele matematice pentru a crea suprafața, pe care au realizat-o, în cele din urmă, cu o imprimantă 3D.

O altă provocare a fost ca limba sintetică să aibă umectabilitatea potrivită, astfel încât să fie capabilă de aceleași performanțe de lubrifiere ca limba umană.

„Capacitatea de a produce replici exacte ale suprafețelor limbii, cu structură și proprietăți mecanice similare, va ajuta la eficientizarea cercetării în domeniile îngrijirii bucale, alimentar și terapeutic”, a explicat Michael Bryant, coautor al studiului.

Potrivit echipei de cercetare, această limbă artificială ar putea fi folosită ca instrument pentru detectarea alimentelor și băuturilor scumpe contrafăcute, contribuind la siguranța alimentelor.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Enciclopedia invențiilor”

Cartea conține o cronologie detaliată, îmbogățită cu ilustrații uimitoare, care spune povestea invențiilor și a descoperirilor făcute de-a lungul istoriei, de la cele mai primitive unelte de piatră până la cele mai recente sonde spațiale. Enciclopedia oferă amănunte despre cele mai importante evenimente științifice, cum ar fi Revoluția Industrială sau prima aterizare pe Lună, dar și despre extraordinara viaţă a oamenilor de știință ale căror idei au construit lumea așa cum o știm astăzi.
Cartea „Enciclopedia invențiilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu