A fost creată camera foto de dimensiunea unui grăunte de sare

Progresele științifice din ultimii ani au permis fabricarea de aparate de fotografiat tot mai mici. Însă cea mai recentă inovație din domeniul fotografiei depășește orice imaginație: o cameră minusculă, de mărimea unui grăunte de sare, capabilă să producă imagini de o calitate mult mai înaltă decât sunt capabile aparatele ultracompacte.

Folosind o tehnologie cunoscută drept metasuprafață, care este acoperită cu 1.6 milioane de ace cilindrice, camera realizează fotografii full-color la o calitate la fel de înaltă ca imaginile realizate de lentile convenționale cu un volum de 500.000 de ori mai mare.

Camera
Foto: Universitatea Princeton

Această invenție minusculă ar putea fi utilă într-o varietate de situații, de la ajutarea roboților miniaturali la explorarea lumii, până la urmărirea proceselor care se petrec în interiorul corpului uman.

„A fost o provocare să proiectăm și să configurăm aceste microstructuri”, a afirmat informaticianul Ethan Tseng, de la Universitatea Princeton din New Jersey.

Una dintre caracteristicile speciale ale camerei este modul în care aceasta combină hardware-ul cu procesarea computațională pentru a îmbunătăți imaginea capturată.

Algoritmii de procesare a semnalului folosesc tehnici de învățare automată pentru a spori claritatea și a elimina distorsiunile care apar în mod normal la camerele de această dimensiune.

Practic, camera folosește un program informatic pentru a-și îmbunătăți „vederea”.

De asemenea, aceiași algoritmi ar putea fi utilizați pentru sarcini mult mai complexe decât îmbunătățirea imaginilor. Ar putea fi utili la detectarea anumitor elemente pe care le caută camera, precum semnele de boală din interiorul corpului uman.

Ar putea transforma suprafețe întregi în camere foto

Această metodă de procesare a imaginilor se adaugă la construcția metasuprafeței, care înlocuiește obișnuitele lentile curbate din sticlă sau plastic cu un material lat de doar o jumătate de milimetru.

Imagine
Aceeași imagine captată de o microcameră existentă deja pe piață (stânga) și de noul model de cameră (dreapta). Foto: Universitatea Princeton

Fiecare dintre cele 1.6 milioane de ace cilindrice a fost proiectat individual să poată capta cât mai bine ceea ce se află în fața camerei, modelarea computațională fiind utilizată pentru a stabili configurația optimă.

Metasuprafața este compusă din nitrură de siliciu, un material care poate fi utilizat în procesele convenționale de fabricare a produselor electronice. Acest lucru înseamnă că aceste camere minuscule ar putea fi fabricate folosit proceduri și echipamente care există deja.

Așadar, deși va mai trece timp până când dispozitivul va putea fi produs la scară largă, există semne bune că acest lucru este posibil. Odată ce astfel de camere vor fi produse în masă, vom avea acces la camere foto foarte mici care pot face fotografii de calitate.

Astfel de camere miniaturale mai au o potențială utilizare. Ar putea fi aplicate ca „strat acoperitor” pe dispozitivele convenționale, transformând suprafețe întregi în camere foto.

Specialiștii cred că astfel nu va mai fi necesară montarea camerelor convenționale deasupra ecranelor laptopurilor sau pe spatele telefoanelor.

„Am putea transforma suprafețe individuale în camere cu rezoluție înaltă, astfel încât să nu mai fie nevoie de trei camere pe spatele telefonului. Întreaga parte din spate a telefonului ar putea deveni o cameră gigantică”, a afirmat informaticianul Felix Heide, de la Universitatea Princeton

Ca să știi mai mult, citește „100 de fotografii care au schimbat lumea”

O carte-album de colecție cu cele mai importante 100 de fotografii din istoria lumii și descrierea istoriei acestora. Momente mărețe din istorie imortalizate în 100 de fotografii! De la deschiderea mormântului faraonului Tutankhamon la primul zbor al fraților Wright, de la ciuperca atomică din Nagasaki la prima aterizare pe lună, cele 100 de fotografii marchează momentele cele mai importante din istoria omenirii. Acestea ne reamintesc nu numai că fotografia reține evenimentele majore din întreaga lume, dar și că este un mod de a aduce în atenția opiniei publice realitatea acestor evenimente. Această carte cu o realizare grafică de excepție ce include comentarii pentru fiecare imagine este pur și simplu de nelipsit din biblioteca ta.

„100 de fotografii care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „A fost creată camera foto de dimensiunea unui grăunte de sare”

Lasă un comentariu