A doua moarte a lui Josef Mengele: Ziua descoperirii scheletului său

La 21 iunie 1985, șeful poliției din Brazilia, Romao Tuma, a confirmat că rămășițele omenești descoperite pe o plajă în 1979 erau ale lui Josef Mengele, „îngerul morții”, unul dintre cei mai sângeroși criminali de război din istorie.

Fusese persoana care murise pe plaja Ensenada, la 7 februarie 1979, Wolfgang Gerhard sau cineva care îi împrumutase identitatea?

Josef Mengele (16 martie 1911 – 7 februarie 1979). Foto: Wikimedia

A fost nevoie de șase ani pentru ca Romao Tuma, directorul Poliției Federale din Brazilia, să descopere că trupul despre care toată lumea credea că era al unui bărbat pe nume Wolfgang Gerhard era, de fapt, al lui Josef Mengele, „îngerul morții”.

Acesta fusese medicul acuzat că a trimis mii de oameni la moarte în lagărele de concentrare și că a efectuat experimente genetice pe mai bine de 3.000 de frați gemeni.

Începând cu anul 1975, Josef Mengele trăise în Brazilia sub identitatea lui Wolfgang Gerhard, un austriac nazist care i-a împrumutat documentele când s-a întors în țara sa pentru tratament medical.

În Austria, adevăratul Gerhard a fost omorât în bătaie și îngropat. Mengele a continuat să trăiască sub acea identitate falsă până la moartea sa în Ensenada, în 1979.

Vestea, răspândită în întreaga lume, a căzut ca o bombă informativă: la 40 de ani de la sfârșitul războiului, Josef Mengele, medicul de la Auschwitz și unul dintre cei mai căutați criminali de război, a murit.

Scrisorile compromițătoare

În mai 1985, poliția germană a interceptat mai multe scrisori pe care Wolfram și Liselotte Bossert, un cuplu austriac care l-a ascuns Mengele în timpul șederii în Brazilia, le-au trimis lui Hans Sedlmeier, un fost angajat al familiei Mengele în Germania.

Poliția germană l-a contactat rapid pe reprezentantul poliției din Brazilia, Romao Tuma. Acesta a început ancheta cercetând casa familiei Bossert.

Criminalistul Daniel Muñoz le arată craniul lui Josef Mengele studenților la medicină din Sao Paulo, Brazilia. Foto: Andre Penner / AP

Între timp, în Germania, poliția a percheziționat casa lui Sedlmeier, descoperind scrisorile prin care Liselotte Bossert îl informa că Mengele murise.

Odată reținut de poliția braziliană, Bossertes a arătat locul exact unde fusese înmormântat trupul lui Mengele. Rămășițele lui Josef Mengele au fost exhumate de polițiști în cimitirul brazilian Embu în iunie 1985.

Ulterior, au fost transferate la Institutul Juridic Medical din Sao Paulo, unde au fost examinate de specialiști brazilieni și de unii dintre cei mai importanți experți criminaliști din lume.

Marele circ mediatic

Rolf Mengele, fiul medicului nazist. Fotografie din 1985. Foto: eMaze

În mijlocul a ceea ce a fost catalogat drept „un mare circ mediatic”, oamenii de știință adunați în Sao Paulo trebuiau să analizeze dacă rămășițele exhumate din Embu erau cele ale unui om despre care nu se mai știa nimic de 40 de ani.

La acea vreme, tehnologia de identificare pe baza ADN-ului nu fusese încă dezvoltată, așa că au folosit alte tehnici pentru a confirma că osemintele erau ale lui Mengele.

Unul dintre specialiștii medico-legali, Ellis Kerley, a dezvoltat o tehnică de numărare de osteoni (elementele structurale de bază ale matricei osoase) pentru a afla vârsta scheletului.

După numărare, s-a stabilit că vârsta acestor rămășițe se situa în intervalul 60-70 de ani, iar Mengele avea 67 de ani în 1979.

Au existat și alte dovezi care păreau să demonstreze identitatea oaselor, cum ar fi o fractură de șold ca urmare a unui accident de motocicletă pe care Mengele îl suferise la Auschwitz.

Alte teste efectuate pe craniu au relevat că prezenta o diastemă (strungăreață). Antropologul Richard Helmer a folosit, de asemenea, o tehnică de suprapunere a imaginii criminalului nazist cu imaginea craniului exhumat și a ajuns la concluzia că era vorba de aceeași persoană.

Astfel, toate indicau că rămășițele erau cele ale lui Josef Mengele, dar proba definitivă avea să se dovedească o radiografie.

Identitatea lui Mengele a fost confirmată

Josef Mengele (în centru) alături de Richard Baer și Rudolf Hoess la Auschwitz. Foto: Wikimedia

După câteva zile de deliberări ale echipei medico-legale, la 21 iunie 1985, Romao Tuma a confirmat oficial identificarea și moartea lui Josef Mengele.

Dar abia în martie 1986, când după mai multe investigații a fost descoperită o radiografie a lui Mengele, experții americani și brazilieni au confirmat că imaginea craniului radiografiat era identică cu radiografia craniului lui Embu.

Totuși, mai exista un actor care trebuia convins de moartea lui Mengele: guvernul israelian. Oficialii de la Tel Aviv nu au acceptat rezultatele raportului din 1985.

Oamenii de știință au folosit o tehnică inovatoare de suprapunere a imaginilor în 1985 pentru a confirma că craniul exhumat în Embu era al lui Josef Mengele. Foto: Maja Helmer

Au fost făcute încercări de convingerea a fiului lui Mengele, Rolf, să accepte să doneze mostre pentru un test ADN. Deși el și mama sa, Irma, care fusese soția lui Mengele, au refuzat inițial, în cele din urmă au fost de acord.

În 1992 testul a fost realizat sub supravegherea lui Alec Jeffreys, un pionier în identificarea genetică. În acest moment, Israel a considerat că rezultatele investigațiilor erau valabile.

Unul dintre cei mai căutați criminali de război din toate timpurile fusese în cele din urmă identificat.

Josef Mengele, excelentul doctor nazist

Cunoscut popular ca „îngerul morții”, Josef Mengele a fost un medic care s-a alăturat Partidului Nazist în 1937.

În timpul carierei sale în organizația național-socialistă, a cerut să fie trimis în lagărul de la Auschwitz, unde a devenit responsabil pentru experimentele macabre la care a supus prizonierii.

Gemenii lăsați în viață la Auschwitz pentru a fi folosiți în experimentele medicale ale lui Mengele. Acești copii au fost eliberați în ianuarie 1945. Foto: Wikimedia

Una dintre obsesiile experimentale ale lui Mengele erau gemenii.

În ciuda faptului că, în calitate de medic al lagărului de concentrare, nu era obligat să participe la selecția deținuților care urmau să muncească forțat și a celor care mergeau direct în camerele de gazare, Mengele a făcut-o cu satisfacție, cu intenția de a găsi subiecți adecvați pentru experimentele tale.

Mengele a reușit să părăsească Auschwitz cu câteva zile înainte ca lagărul să fie eliberat de Armata Roșie. La scurt timp după aceea, a fugit spre vest și, deși a ajuns să fie capturat, identitatea sa nu a fost descoperită și, prin urmare, a fost eliberat.

Nunta lui Josef Mengele cu Irma Grese. Foto: Pinterest

A obținut documente false și a traversat Atlanticul pentru a se ascunde în America de Sud. Cu un pașaport emis pe numele Helmut Gregor, Mengele a intrat în Argentina.

În timpul șederii sale în țară a primit ajutor de la simpatizanți naziști și foști membri ai partidului, exilați, și a reușit chiar să călătorească în Europa, unde s-a întâlnit cu fiul său.

Și-a petrecut ultimii ani în Brazilia, unde, având identitatea lui Wolfgang Gerhard, s-a înecat în mare după ce a suferit un accident vascular cerebral pe plaja Beritoga, la 7 februarie 1979. Avea 67 de ani.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu