5 mituri și minciuni pe care le-am crezut până acum despre spațiul cosmic

Spațiul cosmic va rămâne mereu „tărâmul suprem” al explorării. Sigur, avem o oarecare idee despre ce se întâmplă în univers, dar va mai trece timp până când ne vom aventura cu adevărat departe de casă.

Până atunci, informațiile pe care le primim despre spațiul cosmic provin de la sonde spațiale sau din observațiile astronomilor. De aceea, în rândul oamenilor s-au propagat multe credințe false despre univers. Iată cinci dintre ele.

1

Mituri despre spațiul cosmic: „Mercur e mai aproape de Soare, deci e cea mai fierbinte planetă”

spațiul cosmic - Planete
Foto: Wikimedia

Deși pare logic, nu este așa. Distanța dintre o planetă și soare nu afectează temperatura medie de pe respectiva planetă. Planeta Mercur este, într-adevăr, cea mai apropiată de Soare, dar nu este și cea mai fierbinte.

În timpul zilei, temperatura de pe suprafața planetei Mercur poate ajunge la 420 de grade Celsius. Cea mai fierbinte planetă din Sistemul Solar este Venus; aici, temperatura medie nu scade niciodată sub 462 de grade Celsius.

2

„Luna are o parte întunecată”

Spatiul cosmic - Partea intunecata a lunii
Foto: Blue Light

Acesta este unul dintre cele mai răspândite mituri despre spațiul cosmic. Mulți oameni sunt convinși că Luna are o parte întunecată, pe care Soarele nu o luminează niciodată.

De fapt, partea întunecată a Lunii se referă doar la acea parte a satelitului Pământului pe care noi nu o vedem niciodată. Într-adevăr, o singură și aceeași față a Lunii este vizibilă de pe Terra, deoarece Luna și planeta noastră au rotațiile sincronizate.

Așadar, există o parte a Lunii invizibilă de pe Terra, însă aceasta a fost fotografiată și cartografiată cu ajutorul sondelor spațiale.

Deci, doar pentru că oamenii n-au văzut-o niciodată, nu înseamnă că această față nu este luminată niciodată. De fapt, datorită mișcării de rotație, ambele fețe ale Lunii sunt luminate alternativ de Soare.

3

„Soarele este galben”

Sspațiul cosmic - Culoarea Soarelui
Foto: Stanford University

De pe Pământ, Soarele arată ca o minge galbenă. Cu toate acestea, steaua nu este nici galbenă, nici portocalie, nici roșiatică. Văzut din spațiul cosmic, Soarele este, de fapt, alb.

Lumina pe care o emite conține toate culorile din spectru, iar fiecare culoare are lungimea ei de undă. În spațiu, aceste culori nu interacționează cu nimic, iar de aceea sunt percepute exact așa cum sunt.

Pe Pământ, însă, moleculele din atmosferă dispersează multe dintre aceste culori. Astfel, doar cele din spectrele galben și roșu (cu cea mai mare lungime de undă) reușesc să treacă.

4

„Pe timpul verii, Pământul e mai aproape de Soare”

spațiul cosmic - Anotimpurile
Foto: Geo Awesomeness

Iată încă un mit foarte răspândit despre spațiul cosmic. Temperaturile ridicate din timpul verii nu au nimic de-a face cu apropierea planetei noastre de Soare.

De fapt, înclinarea axei de rotație a Pământului este cea care creează anotimpurile. Direcția în care Pământul e înclinat nu se schimbă în funcție de rotaţia Pământului în jurul Soarelui.

Practic, cele două emisfere sunt mereu orientate spre aceeași direcție în spațiu. Ceea ce se schimbă atunci când Pământul orbitează în jurul Soarelui este poziția emisferelor în raport cu Soarele.

Mai precis, în timpul solstițiului de vară, emisfera nordică este orientată spre Soare. În aceeași perioadă, emisfera sudică se înclină departe de Soare, trecând prin iarnă.

5

„Soarele este o minge uriașă de foc”

spațiul cosmic - Soarele
Foto: NASA

Contrar credinței generale, Soarele nu arde. Soarele strălucește deoarece este o minge uriașă de gaz, iar în nucleul lui au loc reacții nucleare puternice.

Aceste reacții nucleare dau naștere unei cantități uriașe de energie, care sunt răspândite în spațiul cosmic sub formă de readiații electromagnetice.

Ca să știi mai mult, citește „Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii”

Când vorbim despre istoria omenirii, ne concentrăm adesea asupra marilor lideri, a forțelor demografice și a războaielor decisive. Dar cum ne-a modelat Pământul destinul? Planeta noastră se clatină, determinând schimbări climatice care au forțat trecerea de la o viață nomadă la agricultură. Terenul muntos a dus la dezvoltarea democrației în Grecia. Mai târziu, modelele de circulație atmosferică au modelat evoluția explorării, colonizării și comerțului global.

Chiar și astăzi, comportamentul de vot în sud-estul Statelor Unite urmează în cele din urmă modelul subiacent al sedimentelor vechi de 75 de milioane de ani dintr-o mare de mult dispărută. Pretutindeni putem observa amprenta profundă a planetarului asupra umanului. De la cultivarea primelor plante până la fondarea statelor moderne, „Origini” explică modul în care forțele planetei (adică dinamica plăcilor tectonice, curenții oceanici, clima și materiile prime) au influențat evoluția, viața și istoria omului.

Profesor specializat în popularizarea științei, Lewis Dartnell a creat o lucrare care ar trebui să fie înțeleasă de aproape orice cititor.

„Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „5 mituri și minciuni pe care le-am crezut până acum despre spațiul cosmic”

  1. Foarte, foarte interesant! Mitul despre Luna m-a socat, si eu faceam parte dintre cei care cred ca Luna are o parte vesnic intunecata. Ah, si Soarele, vreti sa spuneti, nu e un corp ceresc solid? E gazos in intregime??? Hm… 🙂
    Multumesc pentru articol, am capatat informatii utile, interesante!

    Răspunde

Lasă un comentariu