5 mituri și minciuni pe care le-am crezut până acum despre spațiul cosmic

Spațiul cosmic va rămâne mereu „tărâmul suprem” al explorării. Sigur, avem o oarecare idee despre ce se întâmplă în univers, dar va mai trece timp până când ne vom aventura cu adevărat departe de casă.

Până atunci, informațiile pe care le primim despre spațiul cosmic provin de la sonde spațiale sau din observațiile astronomilor. De aceea, în rândul oamenilor s-au propagat multe credințe false despre univers. Iată cinci dintre ele.

1

Mituri despre spațiul cosmic: „Mercur e mai aproape de Soare, deci e cea mai fierbinte planetă”

spațiul cosmic - Planete
Foto: Wikimedia

Deși pare logic, nu este așa. Distanța dintre o planetă și soare nu afectează temperatura medie de pe respectiva planetă. Planeta Mercur este, într-adevăr, cea mai apropiată de Soare, dar nu este și cea mai fierbinte.

În timpul zilei, temperatura de pe suprafața planetei Mercur poate ajunge la 420 de grade Celsius. Cea mai fierbinte planetă din sistemul solar este Venus; aici, temperatura medie nu scade niciodată sub 462 de grade Celsius.

2

„Luna are o parte întunecată”

Spatiul cosmic - Partea intunecata a lunii
Foto: Blue Light

Acesta este unul dintre cele mai răspândite mituri despre spațiul cosmic. Mulți oameni sunt convinși că Luna are o parte întunecată, pe care Soarele nu o luminează niciodată.

De fapt, partea întunecată a Lunii se referă doar la acea parte a satelitului Pământului pe care noi n-o vedem niciodată. Într-adevăr, o singură și aceeași față a Lunii este vizibilă de pe Terra, deoarece Luna și planeta noastră au rotațiile sincronizate.

Așadar, există o parte a Lunii invizibilă de pe Terra, însă aceasta a fost fotografiată și cartografiată cu ajutorul sondelor spațiale.

Deci, doar pentru că oamenii n-au văzut-o niciodată, nu înseamnă că această față nu este luminată niciodată. De fapt, datorită mișcării de rotație, ambele fețe ale Lunii sunt luminate alternativ de Soare.

3

„Soarele este galben”

Sspațiul cosmic - Culoarea Soarelui
Foto: Stanford University

De pe Pământ, Soarele arată ca o minge galbenă. Cu toate acestea, steaua nu este nici galbenă, nici portocalie, nici roșiatică. Văzut din spațiul cosmic, Soarele este, de fapt, alb.

Lumina pe care o emite conține toate culorile din spectru, iar fiecare culoare are lungimea ei de undă. În spațiu, aceste culori nu interacționează cu nimic, iar de aceea sunt percepute exact așa cum sunt.

Pe Pământ, însă, moleculele din atmosferă dispersează multe dintre aceste culori. Astfel, doar cele din spectrele galben și roșu (cu cea mai mare lungime de undă) reușesc să treacă.

4

„Pe timpul verii, Pământul e mai aproape de Soare”

spațiul cosmic - Anotimpurile
Foto: Geo Awesomeness

Iată încă un mit foarte răspândit despre spațiul cosmic. Temperaturile ridicate din timpul verii nu au nimic de-a face cu apropierea planetei noastre de Soare.

De fapt, înclinarea axei de rotație a Pământului este cea care creează anotimpurile. Direcția în care Pământul e înclinat nu se schimbă în funcție de rotaţia Pământului în jurul Soarelui.

Practic, cele două emisfere sunt mereu orientate spre aceeași direcție în spațiu. Ceea ce se schimbă atunci când Pământul orbitează în jurul Soarelui este poziția emisferelor în raport cu Soarele.

Mai precis, în timpul solstițiului de vară, emisfera nordică este orientată spre Soare. În aceeași perioadă, emisfera sudică se înclină departe de Soare, trecând prin iarnă.

5

„Soarele este o minge uriașă de foc”

spațiul cosmic - Soarele
Foto: NASA

Contrar credinței generale, Soarele nu arde. Soarele strălucește deoarece este o minge uriașă de gaz, iar în nucleul lui au loc reacții nucleare puternice.

Aceste reacții nucleare dau naștere unei cantități uriașe de energie, care sunt răspândite în spațiul cosmic sub formă de readiații electromagnetice.


Până când vom ajunge să explorăm spațiul cosmic îndepărtat, să cunoaștem mai multe despre misterele satelitului natural al Pământului: Luna: coincidențe cosmice stranii pe care știința nu le poate explica


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>