Operațiile pe creier din Grecia antică: Trepanațiile din Thassos

Grecia a fost incubatorul multor idei care stau la baza civilizației occidentale de astăzi. De la greci au fost popularizate principiile de bază ale matematicii (preluate, în parte, din Egipt), ideea de democrație, precum și școala de medicină a lui Hipocrate.

Arheologii fac în continuare descoperiri care ne dezvăluie cunoștințele avansate pe care această civilizație le-a lăsat moștenire. Cercetătorii de la Universitatea Adelphi au descoperit pe Insula Thassos dovezi ale unei forme avansate de trepanație practicate la începuturile Imperiului Bizantin.

Doctori
Foto: Pinterest

Urmele de trepanație – o procedură chirurgicală care presupune perforarea craniului în încercarea de a trata diverse probleme de sănătate, în principal reducerea presiunii intracraniene – au fost descoperite pe rămășițele unui bărbat care a fost, cel mai probabil, războinic.

Cunoștințe medicale avansate

Pe Insula Thassos au fost găsite zece schelete care datează din perioada Imperiului Bizantin. Este vorba de patru femei și șase bărbați despre care se crede că făceau parte din clasa superioară a societății.

Majoritatea oaselor prezintă leziuni și urme de activitate fizică intensă, dar cea mai importantă descoperire este craniul care poartă urmele unei intervenții chirurgicale.

Trepanatie
Foto: Anagnostis Agelarakis, Universitatea Adelphi

Antropologul Anagnostis Agelarakis, care a condus echipa de cercetare, spune că toți zece, despre care se crede că erau războinici (inclusiv femeile), au fost tratați de un medic care avea cunoștințe medicale uimitor de avansate.

„Traumele foarte grave suferite atât de bărbați, cât și de femei au fost tratate de un medic chirurg foarte experimentat, cu o pregătire deosebită în îngrijirea traumelor. Credem că a fost vorba de un medic militar”, a declarat Agelarakis pentru Phys.org.

Din fericire pentru cercetători, tehnologia din zilele noastre le permite să capete o înțelegere mult mai bună decât ar fi putut avea acum câteva decenii.

În ceea ce-l privește pe bărbatul care a suferit intervenția chirurgicală, se pare că acesta avusese o infecție care necesita diminuarea presiunii intracraniene.

O operație complexă

Anagnostis Agelarakis
Profesorul Anagnostis Agelarakis. Foto: Universitatea Adelphi

Potrivit lui Agelarakis, citat de Greek City Times, pacientul nu a supraviețuit operației, murind în timpul intervenției chirurgicale sau imediat după.

„Această intervenție este cea mai complexă pe care am văzut-o în cei 40 de ani de când lucrez cu materiale antropologice. Este incredibil că a fost realizată, având în vedere pregătirile complexe care trebuie realizate pentru o astfel de intervenție. Și să nu uităm că operația a fost realizată într-o epocă în care nu existau antibiotice”, a spus cercetătorul.

Sapaturi arheologice
Foto: Archaeology Magazine

Pe lângă îngrijirile medicale pe care acești războinici au beneficiat, locul în care au fost îngropați indică faptul că aveau un statut înalt în societate.

Experții spun că grija cu care au fost înmormântați cei zece era rezervată membrilor prețuiți ai societății din epoca protobizantină. Dar asta nu înseamnă că acești oameni au avut o viață ușoară.

Anatomia oaselor arată că atât bărbații, cât și femeile au dus o viață solicitantă din punct de vedere fizic. În ceea ce privește modul în care au fost tratate leziunile oaselor, dovezile arată că abilitățile medicilor din acea epocă erau surprinzător de avansate.

Perimetrul găurii din acest craniu neolitic trepanat este rotunjit cu țesut osos nou, ceea ce indică faptul că pacientul a supraviețuit operației. Foto: Wikimedia

Trepanația este una dintre cele mai vechi proceduri chirurgicale pentru care există dovezi arheologice, iar în unele zone s-ar putea să fi fost destul de răspândită.

La un loc de înmormântare din Franța, datat la 6.500 î.e.n, 40 dintre cele 120 de cranii descoperite aveau găuri de trepanare. Oasele multor pacienți preistorici prezintau semne ale vindecării structurii craniului, ceea ce sugerează că au supraviețuit operațiilor.

Un alt craniu preistoric cu o gaură de trepanare a fost găsit în necropola Chalaghantepe (în Azerbaidjan), din mileniul al V-lea î.e.n.

Peste 1.500 de cranii depanate din perioada neolitică (reprezentând între 5% și 10% din toate craniile din Epoca de Piatră) au fost descoperite în întreaga lume – în Europa, Siberia, China și America.

Majoritatea craniilor trepanate erau ale unor bărbați adulți, dar au fost descoperite și rămășițe de femei și copii care au trecut prin trepanații.

În Franța a fost descoperit inclusiv un craniu de vacă (din 3.400-3.000 î.e.n.) ce prezenta semne de trepanare.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu