Festivalul ciocanelor care explodează, distracția care nu a putut fi interzisă

În fiecare an, în luna februarie, cu o zi înainte de începerea postului, micul oraș mexican San Juan de la Vega își onorează sfântul patron printr-o tradiție zgomotoasă care a ajuns să fie cunoscută drept Festivalul ciocanelor care explodează.

Originile acestui festival bombastic sunt învăluite de mister. Potrivit unei povești locale, Juan de la Vega, un miner și fermier bogat, a fost ajutat de San Juan Bautista (Sfântul Ioan Botezătorul) să recupereze aurul furat de bandiți și localnicii au inventat festivalul ciocanelor care explodează pentru a comemora în mod zgomotos victoria asupra nelegiuiților, potrivit The New Yorker.

O altă poveste spune că „San Juanito”, sfântul patron al orașului, era el însuși un bandit, un fel de Robin Hood mexican care fura de la bogați și dădea săracilor.

Astfel, festivalul este o reconstituire a luptei dintre San Juanito și bogătașii locali. Oricare ar fi originea sa, tradiția aceasta este atât de populară în San Juan de la Vega, încât localnicii își riscă sănătatea și viața pentru a o perpetua.

În Marțea Grasă (Mardi Gras, sau Lăsatul Secului, cum este cunoscută la noi această zi), tinerii din San Juan de la Vega se îndreaptă spre un loc stabilit din capătul orașului, ducând cu ei pungi cu explozibil fabricat acasă și baroase sau ciocane foarte grele, cu coada lungă.

De obicei, explozibilul este un amestec de clorură de potasiu și sodiu, strâns împachetat pentru a putea fi fixat pe ciocane. În ziua festivalului, curajoșii care iau parte la sărbătoare lovesc ciocanele de șinele de cale ferată, cauzând explozii suficient de puternice pentru a produce răni serioase.

Foto: Thomas Prior / The New Yorker

Cândva, festivalul avea loc în San Juan de la Vega, însă autoritățile și-au dat seama de pericolul la care erau expuși spectatorii și au creat o zonă specială de detonare la marginea orașului.

Festivalul este în continuare foarte periculos pentru cei care iau parte la el, însă spectatorii sunt în siguranță. Poliția și autoritățile locale au încercat să interzică exploziile în trecut, însă oamenii din San Juan de la Vega țin prea mult la tradiție.

„Facem asta din pioșenie. Dacă crezi într-un sfânt trebuie să îți demonstrezi credința”, le-a declarat un localnic reporterilor de la Wall Street Journal.

Problema este că mărimea și forța explozibilului au crescut substanțial de-a lungul anilor. La început, erau niște pachete mici, de mărimea unui deget, care cauzau o explozie și puțin fum, însă astăzi participanții se întrec să-și atașeze de ciocane bombe cât mai mari.

Festivalul ciocanelor care explodează, ediția 2019. Foto: YouTube

Uneori, exploziile sunt suficient de mari pentru ca aceste ciocane să le zboare participanților din mâini la impact și să cauzeze răniri serioase.

Participanții se aleg în mod frecvent cu arsuri la mâini și pe alte părți din corp. Cu câțiva ani în urmă, un tânăr și-a pierdut mâna din cauza unei explozii și adeseori participanții sunt loviți de șrapnel.

Totuși, chiar dacă în fiecare an sunt detonate cinci tone de explozibil, rănirile foarte grave rămân surprinzător de rare. Însă, cum pachetele cu explozibil devin din ce în ce mai mari în fiecare an, crește și riscul unor accidente fatale.

De aceea, mulți își fac griji că este doar o chestiune de timp până când această cursă pentru crearea celei mai mari explozii va fi cauza unor tragedii.

„Lucrurile merg într-o direcție greșită de mai bine de un deceniu. Cei mai mulți dintre acești băieți nici măcar nu știu de ce produc aceste explozii. Habar n-au cine a fost sfântul”, a spus un localnic.

Ca să știi mai mult

Până când a apărut această carte, republicată de nenumărate ori, unica mărturie referitoare la cucerirea Americii era cronica scrisă de spaniolii victorioși. Miguel León-Portilla a pus laolaltă, cu o incomparabilă iscusință, textele traduse din limba nahuatl în spaniolă de Ángel María Garibay pentru a ne oferi viziunea celor învinși: cum au văzut indienii din Tenochtitlan, Tlatelolco, Texcoco, Chalco și Tlaxcala lupta împotriva conchistadorilor și nimicirea finală a lumii aztece. Enumerare a semnelor care au anunțat dezastrul, descriere a înaintării lui Cortés, cronică a luptei eroice a vechilor mexicani în apărarea culturii și a vieții lor, elegie a unei civilizații care s-a pierdut pentru totdeauna, „Conchistadorii prin ochii aztecilor” este o carte clasică și o lectură indispensabilă.

Comandă cartea „Conchistadorii prin ochii aztecilor” pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>