Ziua în care trompetele lui Tutankhamon s-au auzit la radio în jurul lumii

Cu câteva luni înainte de începerea celui de-Al Doilea Război Mondial, BBC a difuzat în fața unei audiențe de 150 de milioane de oameni un cântec interpretat la două instrumente neobișnuite: trompetele din mormântul lui Tutankhamon.

Printre „lucrurile minunate” observate de Howard Carter la lumina candelei în nou-descoperitul mormânt al lui Tutankhamon, în 1922, se numărau și două trompete, una de argint și cealaltă de bronz.

Foto: Wikimedia

Vreme de 3.000 de ani, trompetele au zăcut în liniște absolută în Valea Regilor, aproape de mumia lui Tutankhamon. Găsite în părți diferite ale mormântului, ambele trompete fuseseră decorate cu reprezentări ale zeilor egipteni Ptah, Amon și Ra-Horakhty. În Egiptul Antic, astfel de obiecte erau adeseori asociate cu războiul.

Ambele au devenit exponate la Muzeul din Cairo, dar când acesta a fost atacat, în timpul revoltelor din 2011, instrumentul de bronz a dispărut. Din fericire, trompeta de argint nu se afla atunci în muzeu, ci făcea parte dintr-o expoziție itinerantă.

Egiptologii erau oricum îngrijorați de pierderea vestigiilor prețioase ale țării, astfel că au fost îngroziți să afle că unul dintre cele mai vechi instrumente muzicale din lume fusese furat.

Howard Carter la momentul descoperirii mormântului lui Tutankhamon. Foto: Wikimedia

În vremurile străvechi, din cauza nevoii permanente de metal, multe astfel de obiecte ar fi fost furate pentru a fi topite.

În același an, însă, în mod neașteptat, trompeta furată a fost recuperată. Fusese găsită în metroul din Cairo, pusă într-o geantă alături de alte artefacte ale lui Tutankhamon.

Datorită naturii fragile a trompetelor, sunetul lor a fost recreat doar în câteva ocazii.

Foto: Wikimedia

Radiourile timpurii au sesizat potențialul unei înregistrări extraordinare, iar în 1939 Serviciul Egiptean de Antichități a acceptat cererea BBC de a participa la o transmisiune din sediul Muzeului din Cairo.

Rex Keating, un pionier al radioului, a fost ales să prezinte trompetele unui public de aproximativ 150 de milioane de ascultători din întreaga lume.

Pentru a pune totul în scenă, Keating l-a intervievat mai întâi pe Alfred Lucas, unul dintre ultimii supraviețuitori ai echipei lui Carter și  responsabil pentru restaurarea comorilor lui Tutankhamon.

James Tappern cântând la trompeta lui Tutankhamon. Foto: BBC

Cu cinci minute înainte ca trompetele să sune, felinarele au fost stinse, iar muzeul a fost cufundat în întuneric. Un Cairo inundat de lumina lumânărilor intra în direct cu Londra.

Lucas era nervos și avea toate motivele să fie. Cu puțin timp înainte, trompeta de argint fusese folosită pentru o reprezentație în fața regelui Farouk al Egiptului.

Când muzicianul care manipula instrumentul a încercat să forțeze introducerea unui muștiuc, trompeta a cedat și s-a rupt. Din cauza șocului suferit la vederea grozăviei, Lucas a trebui să fie spitalizat.

Din fericire, s-a recuperat, iar trompeta, la rândul său, a fost reparată.

Cele două trompete ale lui Tutankhamon. Cea din dreapta este din argint. Foto: Wikimedia

Muzicianul ales pentru emisiunea legendară din 16 aprilie 1939 a fost James Tappern, din Regimentul 11 Husari al armatei britanice.

„Blestemul lui Tutankhamon” și „puterile magice” ale trompetelor

Trompeta de bronz a fost unul dintre numeroasele obiecte furate de la Muzeul Egiptului din Cairo în timpul jafurilor și revoltelor din 2011.

După recuperarea instrumentului, egiptologul Hala Hassan, curatorul colecției Tutankhamon de la Muzeul Egiptean, a făcut o declarație surprinzătoare, dar în ton cu așteptările celor convinși că așa-numitul „blestem al faraonilor” este mai mult decât o simplă poveste.

Mai jos, înregistrarea BBC din 1939.

Hassan a afirmat că trompeta are „puteri magice” și că „ori de câte ori cineva suflă în ea, are loc un război.”

„Cu o săptămână înainte de revoluție, în timpul unui proces de documentare și fotografiere, unul dintre angajații muzeului a suflat în trompetă. Același lucru s-a întâmplat și înainte de războiul din 1967 și înainte de războiul din 1991, când un student cerceta colecția lui Tutankhamon”, a declarat Hassan, potrivit cotidianului egiptean Al-Ahram.

Ca să știi mai mult, citește „Regele Tutankhamon. Comorile din mormânt”

Un excepțional album fotografic care prezintă în detaliu fabuloasele comori descoperite în 1922 de Howard Carter în mormântul faraonului Tutankhamon. Despre acest rege-copil și despre minunatele bogății găsite neatinse în camera lui mortuară s-au scris nenumărate volume, dar această carte, semnată de reputatul egiptolog Zahi Hawass, îi oferă cititorului o perspectivă unică, de mare impact, a acestei descoperiri arheologice de excepție. Imaginile inedite și de o calitate cu totul deosebită ale fotografului Sandro Vannini pun în fața privitorului, ca niciodată până acum, circa 200 de artefacte spectaculoase găsite în situl arheologic. Volumul cuprinde 324 de ilustrații, dintre care 317 color, precum și 26 de planșe.

„Regele Tutankhamon. Comorile din mormânt” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu