Zidurile Beninului, construcțiile africane care rivalizau cu Marele Zid Chinezesc

Orașul Benin, situat astăzi în Nigeria, a fost odinioară capitala unui regat puternic și dezvoltat, pierdut în negura istoriei. Într-o lume pe care europenii au considerat-o mult timp primitivă, această metropolă înfloritoare beneficia de o arhitectură avansată, iar zidurile care o înconjurau erau o adevărată minune a ingineriei.

Zidurile Beninului, care înconjurau capitala și teritoriile regatului, aveau peste 16.000 de kilometri lungime, rivalizând cu Marele Zid Chinezesc.

Reprezentare capitala Benin
Capitala Beninului, desen. Foto: Pinterest

Din păcate, astăzi nu a mai rămas aproape nimic în picioare din această structură complexă, care a fost făcută una cu pământul de britanici la sfârșitul secolului XIX.

Zidurile Beninului aveau aproximativ 16.000 de kilometri lungime

Regatul Beninului a fost unul dintre cele mai vechi și mai dezvoltate state din vestul Africii, fiind întemeiat în secolul XI.

Zidurile care înconjurau orașul Benin și teritoriile pe care acesta le domina au fost o minune arhitecturală, descrisă în ediția din 1974 a Cărții Recordurilor Guinness drept „cele mai mari construcții de pământ din lume efectuate înainte de epoca modernă”.

Orasul Benin
Ilustrație înfățișând orașul Benin realizată de un artist olandez în 1668. Foto: Wikimedia

Zidurile Beninului constau într-o serie de lucrări de terasament formate din maluri și șanțuri. Structura de apărare din jurul orașului Benin avea 15 kilometri lungime, iar alți 16.000 de kilometri înconjurau zona rurală adiacentă.

Zidurile au stat în picioare peste 400 de ani, protejându-i de invadatori pe locuitorii regatului.

Potrivit unui articol publicat în 1999 în revista New Scientist, Zidurile Beninului rivalizau cu Marele Zid Chinezesc și au necesitat de o sută de ori mai multe materiale de construcții decât Marea Piramidă din Egipt.

Benin
Foto: ringmar.net

Arheologii au estimat că a fost nevoie de aproximativ 150 de milioane de ore de săpături pentru a realiza această lucrare impresionantă.

De asemenea, Beninul a fost unul dintre primele orașe din istorie care au avut sistem de iluminat stradal. Lămpi de metal înalte de câțiva metri, care foloseau drept combustibil uleiul de palmier, erau aprinse în fiecare seară pentru a ilumina străzile care duceau spre palatul regal.

Europenii au rămas uimiți de gradul de civilizație al poporului african

Când ajuns pentru prima dată în oraș, în 1485, portughezii au fost uimiți să descopere un regat vast, format din sute de orașe și sate interconectate.

Portughezii au numit capitala „Marele Oraș al Beninului”, într-o vreme  în care existau foarte puține locuri în Africa pe care europenii le recunoșteau drept orașe.

Două secole mai târziu, în 1691, căpitanul navei portugheze Lourenco Pinto, care a acostat pe țărmurile regatului, a observat:

„Marele oraș al Beninului, unde își avea reședința regele, este mai mare decât Lisabona. Toate străzile sunt drepte și lungi cât poți vedea cu ochii. Casele sunt mari, în special cea a regelui, care este bogat decorată și are coloane frumoase.

Orașul este bogat, iar oamenii sunt harnici. Este atât de bine guvernat, încât nu există furturi, iar oamenii trăiesc într-o siguranță atât de mare, încât nu au uși la case.”

Olfert Dapper
Olandezul Olfert Dapper a fost foarte impresionat de ce a găsit în Benin. Foto: Wikimedia

Un alt european care a rămas profund impresionat de gradul de civilizație al orașului Benin a fost medicul și scriitorul olandez Olfert Dapper, care a trăit în secolul XVII.

„Locuințele sunt construite lângă străzi ordonate, una aproape de cealaltă. Împodobite cu frontoane și trepte, casele sunt de obicei mari, cu galerii lungi la interior, mai ales casele nobililor, și împărțite în mai multe încăperi separate de pereți din lut roșu, foarte bine construiți.”

Mai mult, relata Dapper, fiecare casă avea un puț cu apă potabilă.

Planificarea și proiectarea orașului Benin au fost făcute în conformitate cu reguli stricte de simetrie și proporționalitate, după principiul fractalilor (în care aceeași geometrică simplă este repetată și integrată într-un design complex).

Britanicii au distrus mărețul regat

Britanici
Membri ai Expediției Punitive britanice, înconjurați de obiecte jefuite din palatul regal al Beninului. Foto: Wikimedia

Astăzi, despre Regatul Beninului și capitala sa măreață putem vorbi doar la trecut. Declinul a început în secolul XV, din cauza unor conflicte interne legate de intensificarea intruziunii europene și a comerțului cu sclavi la granițele regatului.

Zidurile din jurul capitalei au fost distruse de britanici în 1897 în timpul operațiunii cunoscute mai târziu drept Expediția Punitivă. Iritați de faptul că regatul reușise să își mențină independența și să controleze comerțul în zonă, britanicii au invadat Beninul.

Au jefuit capitala regatului și au făcut-o una cu pământul, distrugând istoria de peste 700 de ani a Beninului și unele dintre cele mai vechi dovezi ale civilizației popoarelor africane.

Ruinele rămase nu au fost conservate sau restaurate. Singurul vestigiu care stă în picioare și astăzi este casă cunoscută drept „casa liderului Enogie Aikoriogie”.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Zidurile Beninului, construcțiile africane care rivalizau cu Marele Zid Chinezesc”

  1. Ar trebui ca Anglia sa plateasca despagubiri tuturor statelor pe care le-au jefuit si distrus. Anglia este dezvoltata azi si bovata pe spatele statelor africane si nu numai. Jegosi ordinari.

    Răspunde

Lasă un comentariu