Ziarul Verde, cotidianul japonez din paginile căruia răsar plante

În Japonia, unul dintre cele mai renumite cotidiene naționale a inventat un ziar sută la sută sustenabil. Dacă îl plantezi, va înflori!

Una dintre cele mai impresionante invenții japoneze constă într-un ziar realizat din hârtie reciclată pe care îl poți planta după ce îl citești. Se numește „Green Newspaper” („ziarul verde”) și a fost inventat de editorul celebrului cotidian japonez Mainichi Shimbunsha.

Ziarul Verde, cotidianul japonez din paginile căruia răsar plante
Foto: yoshinakaono.com

Hârtia care poate fi plantată nu este o noutate. Se găsește pe piață de mai mulți ani și este formată dintr-un amestec de celuloză reciclată și semințe de flori sau ierburi aromatice (materialul poate fi ușor de realizat și acasă).

Hârtia cu semințe poate fi refolosită într-un mod creativ: după ce citesc ziarul, abonații îl rup în bucăți mici, pe care le introduc în ghivece, le udă, iar după câteva săptămâni au parte de neașteptat de multe flori, potrivit Lifegate.

Ziarul ecologic

Ideea a fost concepută de Dentsu Inc, una dintre cele mai mari agenții de publicitate din Japonia, care colaborează cu publicația Mainichi Shimbunsha. Ziarul ecologic nu este prima inițiativă sustenabilă întreprinsă de cotidianul japonez.

Ziarul Verde, cotidianul japonez din paginile căruia răsar plante
Foto: yoshinakaono.com

Angajamentul său pentru protecția mediului este deja bine cunoscut datorită unei campanii publicitare anterioare privind donațiile de apă pentru populațiile afectate de secetă.

„Mainichi nu acționează doar prin informații, ci și prin rezolvarea unor probleme globale”, explică administratorii ziarului.

Ziarul ecologic a avut un succes uriaș, un tiraj de peste patru milioane de exemplare pe zi în întreaga țară și venituri de aproximativ optzeci de milioane de yeni, echivalentul a peste 700.000 de dolari.

Ziarul Verde, cotidianul japonez din paginile căruia răsar plante
Foto: yoshinakaono.com

Inițiativa a implicat și școlile, pentru a sensibiliza copiii cu privire la problemele de mediu și a-i învăța importanța reciclării. Asta, deoarece ar trebui să reciclăm materialele reziduale, și mai ales hârtia, pentru a reduce emisiile de CO2 generate de sistemele tradiționale de eliminare a deșeurilor.

Ca să știi mai mult, citește „Cum sa trăiești în stil japonez”

„Cum să trăiești în stil japonez” ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informațiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurință de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalți într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanțe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradițiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.

„Cum sa trăiești în stil japonez” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu