„Zgârie-norii” medievali și lupta pentru putere din San Gimignano

San Gimignano este un orășel medieval situat pe dealurile celebrei regiuni Toscana din Italia, la 56 de kilometri sud de Florența. Aflat pe vârful unui deal și fortificat cu ziduri și turnuri, orașul oferă o panoramă de neuitat, de parcă ar fi Manhattan sau alt centru comercial supraaglomerat din Evul Mediu.

San Gimignano
Foto: Flickr / Antoncino

La origine sat etrusc, San Gimignano s-a aflat sub jurisdicția episcopilor de Volterra, după care, în 1199, a devenit independent și a început să fie condus de o „podestà” („putere” sau „autoritate”).

Orașul a început imediat să se dezvolte, iar bisericile și edificiile publice au intrat într-o perioadă de prosperitate care a durat până în 1353, când San Gimignano a intrat în sfera de influență a Florenței, potrivit Lonely Planet.

San Gimignano
Foto: Flickr / Antoncino

Turnurile din San Gimignano, simboluri ale puterii

În această perioadă, orașul a fost controlat de două familii rivale, Ardinghelli și Salvucci, care s-au întrecut în construirea da case-turnuri cât mai înalte. Faptul de a deține un turn era un simbol al bogăției și puterii.

San Gimignano
Foto: Flickr / Antoncino

De-a lungul anilor, numărul turnurilor din oraș a crescut, odată cu înălțimea lor. Până la sfârșitul secolului XIV, orașul avea 72 de turnuri, dintre care unele aveau înălțimea de 70 de metri, conform Amusing Planet.

Construirea de turnuri a luat sfârșit după ce consiliul a emis un ordin conform căruia nu era permis ca vreun turn să fie mai înalt decât cel de lângă Palazzo Comunale.

San Gimignano
Foto: Flickr / Antoncino

Din cele 72 de turnuri, numai 14 au reușit să supraviețuiască războaielor, catastrofelor și dezvoltării urbane. Printre cele care au supraviețuit se numără turnul casei Cugnanesi, de pe fosta Via Francigena, turnul casei Pesciolini, pe Via San Matteo și turnul casei Palazzo Franzesi-Ceccarelli.

San Gimignano
Foto: Flickr / Antoncino

Orașul a înflorit până în 1348, când a fost lovit de Moartea Neagră, epidemia de ciumă care a afectat toată Europa. Aproape o jumătate populația orașului s-a stins în acea perioadă de tristă amintire.

Slăbit în urma epidemiei, orașul „a plecat capul” în fața Florenței. Inițial, s-au construit niște palate gotice în stil florentin, iar multe turnuri au fost aduse la înălțimea caselor.

Foto: Flickr / Antoncino

Apoi, orașul s-a dezvoltat foarte puțin și a rămas conservat în starea sa medievală până în secolul XIX, când a început să fie recunoscut statutul său de stațiune turistică și artistică.

Foto: Flickr / Antoncino


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu