Mai multe orașe din Rusia au fost acoperite de zăpadă neagră și toxică

Locuitorii unei regiuni miniere din Siberia au postat pe internet mai multe videoclipuri care arată cartiere întregi acoperite de zapadă negră și toxică, rezultat al unei catastrofe ecologice provocate de om.

Într-un film realizat în Kiseliovsk, un oraș din regiunea Kuzbass, o femeie conduce pe lângă mormanele de zăpadă înnegrită de praful cărbune care acoperă un loc de joacă pentru copii și curțile clădirilor rezidențiale. Presa rusă a descris scenele din film ca fiind „postapocaliptice”, relatează The Guardian.

Vezi și 25 de imagini din iad – Iată ce înseamnă poluarea în China

Praful de cărbune care înnegrește zăpada în Kuzbass provine din numeroasele exploatări miniere care, spun activiștii de mediu, au avut consecințe dezastruoase pentru sănătatea celor 2.6 milioane de locuitori din regiune. Aici, speranța de viață este cu până la patru ani mai mică decât media națională a Rusiei, de 66 de ani pentru bărbați și 77 de ani pentru femei.

În regiunea Kuzbass, ratele îmbolnăvirilor de cancer, paralizie cerebrală infantilă și tuberculoză sunt mult peste media națională.

„Iarna, este mult mai greu să găsești zăpadă albă decât zăpadă neagră. În aer există mult praf de cărbune. Când zăpada se depune, tot acest praf devine vizibil. Nu îl poți vedea în restul anului, dar praful este tot timpul în atmosferă”, a declarat Vladimir Sliviak, membru al organizației ecologice Ecodefense.

Praful conține o multitudine de metale grele periculoase, inclusiv arsen și mercur, spun activiștii din domeniul mediului. Problemele de mediu sunt agravate de faptul că tot cărbunele extras este transportat în vagoane neacoperite, ceea ce face ca vântul și ploaia să împrăștie praful toxic peste orașele și râurile situate de-a lungul căilor ferate.

Criticii sustin că autoritățile ruse nu vor lua măsuri împotriva încălcărilor constante ale normelor și reglementărilor de siguranță, minele de suprafață fiind amplasate periculos de aproape de orașe și sate.

Andrei Panov, guvernatorul adjunct al regiunii Kuzbass, a enumerat „uzinele unde este ars cărbunele, poluarea cauzată de traficul auto și alte întreprinderi nespecificate” drept posibile cauze ale zăpezii negre.

Numărul protestelor de mediu a crescut exponențial în Kuzbass în ultimii ani, pe masură ce localnicii au început să apeleze tot mai mult la rețelele online pentru a se organiza.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu