Yulin, controversatul festival din China la care se consumă carne de câine

În pofida protestelor – care au inclus o petiție care conținea 11 milioane de semnături -, la fiecare ediție a festivalului Yulin, din China, sunt uciși și mâncați aproximativ 15.000 de câini, de-a lungul a zece zile.

Cu ocazia solstițiului de vară, orașul Yulin, din regiunea Guangxi, din sudul Chinei, organizează această sărbătoare extrem de controversată. În 2019, chinezii vor organiza festivalul de mâncat carne de câine între 21 și 30 iunie.

Un vânzător de câini își prezintă marfa la festivalul Yulin. Foto: Getty

„De ani de zile, festivalul acesta este o tradiție pentru noi. Nu putem să schimbăm tradiția doar pentru că ei (iubitorii de animale) iubesc câinii”, declara un localnic pentru The Associated Press cu ocazia ediției din 2016.

Într-adevăr, consumul de carne de câine, în cadrul acestui festival și în afara lui, este o tradiție de secole în China, unde 10-20 de milioane de câini sunt uciși în fiecare an în scopul de a fi mâncați. Desigur, aceste tradiții și, în special, festivalul Yulin, au atras de mult timp critici.

Activiștii locali protestează și merg până la a cumpăra câinii care urmează să fie măcelăriți, în timp ce, la nivel național, au încercat să determine adoptarea unor legi care să pună capăt acestor practici.

Chiar și dincolo de granițele Chinei, festivalul Yulin și tradițiile asociate cu acesta au stârnit controverse. Humane Society International a trimis activiști la festival, în timp ce actori precum Matt Damon și Joaquin Phoenix au emis comunicate în care au condamnat practica sacrificării câinilor.

Un bărbat aprovizionează tarabele cu carne de câine la piața din Yulin. Foto:  SA People

Declarațiile se concentrează asupra celor mai sinistre aspecte ale festivalului, inclusiv asupra faptului că mulți câini – dintre care mulți sunt furați, închiși în cuști și înfometați în drum spre Yulin – sunt uciși prin metode cum ar fi lovirea repetată și chiar arderea, deoarece unii dintre chinezi cred că carnea are gust mai bun dacă animalul a fost bătut înainte de a fi ucis.

Potrivit Wikipedia, 40% dintre câinii salvați de la măcel în 2017 de activiștii pentru drepturile animalelor erau purtători de boli infecțioase. S-ar putea ca eforturile celor ce se opun festivalului să dea rezultate.

În anii din urmă, guvernul local din Yulin a limitat anvergura festivalului, închizând unele abatoare și piețe, și le-a interzis propriilor angajați să participe la festival.

„Așa-numitul festival la care se consumă carne de câine nu a fost niciodată recunoscut oficial de către guvern și nu a fost supus niciunei reglementări sau legi”, a declarat un oficial din administrația orașului.

Câini transportați spre locul de sacrificare la festivalul Yulin. Foto: The Vanderpump Dog Foundation

În plus, Humane Society International, care a salvat câteva zeci de câini cu câteva zile înainte de ultima ediție a festivalului Yulin, a declarat că „activiștii de la fața locului au relatat că au fost uciși mai puțini câini și s-a consumat mai puțină carne de câine decât în anii trecuți”.

De asemenea, „restaurantele care servesc carne de câine au fost obligate să țină festivalul în clădirile aferente, iar consumul de carne de câine la scară mare, în aer liber, a dispărut.”

În ciuda acestor tendințe, mulți oameni – atât cei care participă la festival, cât și jurnaliști internaționali – continuă să sprijine organizarea festivalului, sau cel puțin atacă ceea ce descriu a fi „ipocrizia celor care critică festivalul”.

În 2015, de exemplu, The Guardian a publicat un articol care susținea că occidentalii, care ucid și consumă la scară largă animale de fermă, nu pot critica pe drept cuvânt această tradiție chinezească.

Câini îngrămădiți în cuști. Foto: Getty

Articolul susținea că „dublele standarde aplicate aici sunt numeroase, complicate și nu întotdeauna evidente” și că „veganii sunt singurul grup care se poate opune festivalului fără să fie vorba de ipocrizie”.

Iar în ceea ce privește participanții la festival, iată ce a spus un bărbat, referindu-se la protestatari: „Consumăm carne de câine pentru a sărbători festivalul, însă de când și-au făcut apariția protestatarii, ne-au stricat complet cheful.”

Desigur, cei care participă la festival apără cu tărie tradiția, însă nu același lucru se poate spune despre marea masă a populației chineze. De fapt, un sondaj al Xinhua, preluat de BBC, arăta că 64% dintre chinezi ar fi de acord cu „anularea permanentă a festivalului”, în timp ce 51.7% (inclusiv locuitorii din Yulin) au cerut interzicerea completă a comerțului cu carne de câine.

69.5% dinstre respondenți au afirmat că nu au consumat niciodată carne de câine.


În continuare, citește despre Takanakuy, festivalul la care toată lumea își dă pumni în ziua de Crăciun, apoi vezi cum se desfășoară campionatul de dat palme, concursul unde obrazul gros chiar contează.

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Yulin, controversatul festival din China la care se consumă carne de câine”

Lasă un comentariu