Yoghinul care a evadat din închisoare prin fanta pentru mâncare

Yoga este o modalitate foarte populară de a face exerciții fizice și are multe beneficii pentru sănătate, inclusiv creșterea tonului muscular și a flexibilității. Se pare însă că mai are un beneficiu, care nu apare pe lista cluburilor unde se predă yoga: te poate ajuta să evadezi din închisoare.

Sud-coreeanul Choi Gap-Bok, în vârstă de aproape 60 de ani, era un maestru yoga foarte priceput, practicând această disciplină timp de peste 20 de ani. Pe 12 septembrie 2012, Choi a fost arestat sub suspiciunea de jaf. Ofițerii care l-au arestat l-au dus la secția de poliție din Daegu, Coreea de Sud, și l-au băgat într-o celulă.

Daegu, Coreea de Sud. Foto: Kayak.com

Potrivit agenției de știri Yonhap, yoghinul nu era străin de viața într-o celulă, deoarece mai fusese condamnat pentru mai multe infracțiuni. Petrecuse în total 23 de ani în spatele gratiilor și își umpluse timpul practicând yoga – o abilitate pe care avea s-o folosească în mod neobișnuit în timp ce se afla în arest.

Choi a rămas în celula sa timp ce cinci zile, însă, în zorii dimineții de 17 septembrie, și-a uns partea de sus a corpului cu o loțiune și a evadat din închisoare strecurându-se prin fanta pentru mâncare, aflată la nivelul podelei celulei.

A trecut pe lângă cei trei ofițeri care se aflau la datorie, care dormeau toți, și s-a strecurat pe o fereastră îngustă. Potrivit Soranews24.com, și-a trecut întâi capul prin fantă și apoi și-a strecurat brațul drept și umerii.

Se pare că șezutul i s-a blocat în timpul evadării, dar și-a dat jos pantalonii scurți și a reușit să se elibereze.

Yoghinul evadat din închisoare a fugit de autorități câteva zile

Choi Gap-Bok și-a petrecut mare parte din viață în spatele gratiilor, însă de data aceasta a insistat că totul a fost o înscenare

Un investigator a urmărit imaginile video după ce bărbatul a evadat din închisoare și a spus că Choi a reușit să evadeze în mai puțin de un minut, mișcându-se „flexibil ca o caracatiță”. Choi avea 1,62 metri înălțime și fanta pe care s-a strecurat avea aproximativ 15 centimetri înălțime și 45 centimetri lățime.

Pentru ca gardienii să nu observe prea repede, a pus perne sub pătură, ca să pară că doarme, după cum văzuse în filmul „Închisoarea îngerilor”.

Ziarul local Joongang a relatat că, după ce Choi a evadat din închisoare, a intrat într-o locuință din apropiere și a furat cheile de la o mașină și un card de credit. Poliția a înființat puncte de control, însă Choi a abandonat mașina la câteva sute de metri de punctul de control și a pornit pe jos spre Muntele Nam, din apropiere.

O adevărată vânătoare a avut loc în următoarele două zile, cu elicoptere, câini de urmărire și mulți polițiști. Choi a continuat să se miște, avansând în munte, ascunzându-se ziua și mergând numai noaptea, și a reușit să evite să fie văzut.

23 de ani de practică yoga i-au oferit lui Choi flexibilitatea unui artist al evadărilor. Foto: iStock

În cele din urmă, a ajuns în Miryang. Un sătean l-a văzut cum se urca într-un autobuz care mergea spre alt oraș și a relatat poliției acest lucru, însă Choi i-a spus șoferului că suferea de rău de drum și i-a cerut să-l lase să coboare din autobuz.

Poliția a continuat să-l caute în zona din jur, găsind din când în când dovezi referitoare la prezența sa. Un fermier a relatat că găsise în casă un bilet de la Choi.

„Mi s-a întins o cursă”

Nu s-a dus imediat la poliție, crezând că este vreo glumă, însă apoi și-a dat seama că din casă îi lipseau obiecte, inclusiv două pachete cu mâncare. Pe bilet scria „îmi pare rău” și era semnat „Choi, hoțul căruia i s-a întins o cursă”.

Poliția a început să caute în zona Hanam, folosind vreo 400 de polițiști, mobilizând supravegherea aeriană și urmând calea numeroaselor ocazii în care evadatul fusese zărit.

A fost în sfârșit găsit pe 22 septembrie, după șase zile de fugă, pe acoperișul unei clădiri de apartamente din Milyang, la vreo 30 de kilometri sud de Daegu, ascunzându-se într-o cutie din carton.

Când poliția l-a prins, Choi a continuat să le spună că totul fusese o înscenare. Fără să fie mișcați de pledoaria sa, polițiștii l-au adus înapoi în arest în Daegu, băgându-l într-o celulă fără gratii, aflată chiar lângă cea din care evadase.

Fanta pentru mâncare din noua celulă avea numai 11 centimetri înălțime și 12.7 centimetri lățime. În continuare poți vedea un scurt reportaj care ilustrează foarte bine cum a evadat din închisoare yoghinul Choi.


În continuare, descoperă top 5 cele mai spectaculoase evadări din închisoare, apoi citește cazul Greenbrier – Singurul caz din istorie când mărturia unei fantome a fost folosită la condamnarea unui criminal.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu