Yareta, planta matusalemică ce crește la altitudini extreme

Dacă vei ajunge vreodată pe platourile din Munții Anzi, vei avea ocazia să întâlnești niște formațiuni care arată precum rocile acoperite cu mușchi.

De fapt, nu este vorba despre roci, ci despre o specie de plantă cunoscută sub numele de Yareta, care trăiește în colonii care pot supraviețui mii de ani.

Yareta 02
Foto: Pedro Szekely via Flickr

Yareta (Azorella compacta), cunoscută și sub numele de „Llareta” în limba spaniolă (se citește „iareta”), este o plantă cu flori din familia Apiaceae.

Crește pe pajiștile Puna din Anzi, în Peru, Bolivia, nordul statului Chile și în vestul Argentinei, la altitudini cuprinse între 3.200 și 5.200 de metri, unde vântul bate neîncetat, iar temperaturile scăzute fac până și granitul să se sfărâme de-a lungul anilor.

Pentru a supraviețui condițiilor extreme, Yareta crește în colonii atât de dense, încât pot susține greutatea unui om.

Planta crește aproape de sol, nu pe verticală, pentru a reține cât mai multă căldură. Acest lucru o ajută, de asemenea, să reziste la vântul puternic de mare altitudine, care ar rupe rădăcinile oricărei plante.

Crește foarte lent

Yareta 01
O saltea verde vie în mijlocul pustietății. Foto: Terrace Lodge

Pentru a preveni pierderea umidității, Yareta are frunzele acoperite cu ceară.

Un alt truc pe care Yareta îl folosește pentru a supraviețui în climatul aspru al Munților Anzi este creșterea foarte lentă, de doar 1.5 centimetri pe an.

Potrivit NPR, datorită ritmului lent de creștere, multe dintre coloniile de Yareta au o vechime de peste 3.000 de ani.

Deoarece este uscată și densă, Yareta arde bine, precum turba, și a fost recoltată în mod tradițional pentru a servi drept combustibil.

În timp, Yareta a devenit atât de căutată, încât acum este amenințată cu dispariția și a fost inclusă pe lista de specii protejate.

Yareta 03
Foto: Atlas of Wonders via Flickr

În continuare, află povestea lui Italus, cel mai bătrân copac din Europa, care are 1230 de ani. Apoi, află mai multe detalii despre cazul nefericit al celui mai bătrân animal din lume, care a fost omorât de cercetătorii care încercau să-i afle vârsta.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu