Ce este Yakuza? Mafia japoneză care face acte caritabile

Deși primele însemnări despre crima organizată niponă datează din secolul al XVIII-lea, Yakuza, mafia japoneză, este originară din vremea samurailor.

Oamenii tind să le atribuie răufăcătorilor puteri legendare. Fără a fi nevoie să apeleze la povești clasice cu monștri malefici, numeroși infractori au ajuns să-și scrie numele în paginile istoriei printr-un amestec de mister, respect și admirație.

yakuza-mafia-japoneza
Kumi-in ocupă cea mai de jos treaptă din ierarhia Yakuza. De obicei, aceștia erau călăi, măcelari, muncitori din industria pielăriei, cu toții considerați impuri în societatea budistă și șintoistă. Foto: Wikimedia

Dincolo de eternul portret al mafioților din Cosa Nostra (mafia siciliană), Mario Puzo și Don Vito, sau din seriale precum „Breaking Bad”, „Sons of Anarchy” sau „Narcos”, puține organizații mafiote generează atât de mult interes precum Yakuza, crima organizată japoneză.

În 1603, perioada Edo punea capăt confruntărilor dintre clanurile care se răspândiseră în Japonia încă din 1467, în perioada Sengoku.

Numeroșii samurai care fuseseră angajați de daymios (nobili feudali) pentru a umfla rândurile oștirilor au rămas brusc fără domni pe care să-i servească și, implicit, fără motive de luptă.

yakuza-mafia-japoneza
Exemple timpurii de tatuaje Irezumi (1870). Mulți membri Yakuza au astfel de tatuaje pe tot corpul. Foto: Wikimedia

Ca în cazul veteranilor din Al Doilea Război Mondial, care au început să se grupeze în jurul cluburilor de motocicliști în anii ’50, acești ronini își câștigau existența ca gărzi de corp, mercenari sau pungași care primeau bani, cazare sau mâncare în schimbul protecției.

Cel mai probabil, termenul Yakuza este derivat din 8 (ya), 9 (ku) și 3 (sa), cea mai proastă combinație posibilă într-un joc tradițional de cărți.

Numele nu este întâmplător, deoarece această organizație criminală s-a format în principal din bakuto, care se ocupau cu jocurile de noroc ilegale, și din tekiya, vânzători ambulanți.

yakuza-mafia-japoneza
O femeie tatuată pe tot corpul participă la festivalul Sanja Matsuri, organizat anual în Tokyo timp de trei zile. La festival participă și membrii Yakuza, care își etalează tatuajele impresionante. Foto: Getty Images

În secolul al XVII-lea, odată cu declinul dinastiei Tokugawa și trecerea în epoca Meiji, samuraii și roninii au dispărut, iar Yakuza a început să se concentreze pe afacerile ilegale.

Cum se numesc șeful Yakuza și ceilalți membri ai organizației

Diferitele organizații care își desfășurau activitatea în țară au funcționat ca un fel de familie ierarhică (ikka), având un lider (kumi-cho), consilieri (saiko-kambu) și un vicepreședinte sau al doilea om la comandă (waka-gashira).

Soldații simpli erau cunoscuți drept kumi-in și erau cei care îndeplineau sarcinile de încasare a banilor din mită, șantaj sau furt.

Mafia japoneză după Al Doilea Război Mondial

yakuza-mafia-japoneza
Participanți la festivalul Sanja Matsuri. Foto: Getty Images

La momentul capitulării, în 1945, Japonia era o țară zdrobită, umilită și lipsită de resurse.

„Epurarea” pe care Statele Unite au impus-o guvernului și principalelor companii care au sprijinit războiul a creat scenariul perfect pentru ca Yakuza să intre în scenă la un nivel de neimaginat cu câțiva ani mai înainte

Mafia japoneză a obținut influență și a preluat controlul asupra unui număr semnificativ de întreprinderi din țară, atât legale, cât și ilegale (trafic de droguri și de arme, jocuri de noroc, prostituție, crimă, trafic de persoane).

În plus, piața neagră – care s-a extins din cauza lipsei generalizate a alimentelor – și-a sporit puterea la nivel național.

mafia-japoneza
Participanți la Sanja Matsuri. Foto: Getty Images

De-a lungul secolului XX, Yakuza s-a standardizat în raport cu alte organizații criminale, precum Bratva din Rusia sau Triadele Chinezești, și și-a internaționalizat afacerile și acțiunile.

Cu toate acestea, încă mai rămân unele dintre tradițiile care au apărut în primele sale zile, cum ar fi ierarhia strictă a familiei, ritualul băutului de sake la încheierea unei înțelegeri sau alianțe și obiceiul tăierii degetelor mici ale dezertorilor și trădătorilor, așa cum se făcea pe vremea samurailor.

Mafia japoneză Yakuza a devenit cea mai mare organizație de acest fel din lume, cu mai mult de 80.000 de membri, conform estimărilor diferitelor autorități internaționale.

Yakuza și actele de caritate

mafia-japoneza
Membri ai Yakuza poartă un altar pe străzi, arătându-și cu mândrie tatuajele elaborate. Foto: Wikimedia

Probabil că ultimul lucru la care te-ai aștepta din partea unei organizații criminale ar fi implicarea în acte de caritate. Ei bine, membrii Yakuza fac din când în când astfel de gesturi.

De pildă, membrii „familiei” au făcut mai multe donații și au luat parte la distribuirea de bunuri pentru ajutorarea victimelor cutremurului din 1995, în Kobe, și ale tsunami-ului din 2011, când a fost devastată centrala de la Fukushima.

În 2011, de exemplu, Yakuza a trimis 70 de camioane cu bunuri în zonele afectată de cutremur. Astfel de gesturi contribuie la consolidarea respectului de care Yakuza se bucură la nivelul populației.

Tatuajele Yakuza

Mafia japoneză prezintă o situație curioasă atât datorită mitologiei și legendelor care au apărut în jurul ei, cât și pentru imaginea publică deosebită pe care o are în Japonia.

Tatuajele misterioase și izbitoare, atacurile rare (dar foarte violente) și reglările de conturi sau războaiele sângeroase dintre diferitele clanuri au stat la baza multor cărți, filme și jocuri video despre această organizație.


Acum, după ce ai aflat istoria Yakuza, citește povestea lui Richard Kuklinski, cel mai prolific ucigaș plătit din istoria Mafiei, apoi descoperă femeile-samurai din Japonia, teribilele Onna-bugeisha.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Cum sa trăiești în stil japonez”

„Cum să trăiești în stil japonez” ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informațiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurință de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalți într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanțe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradițiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.
Cartea „Cum sa trăiești în stil japonez” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Ce este Yakuza? Mafia japoneză care face acte caritabile”

  1. Japonezii au o culturä si o disciplinä deosebitä,care-i face fericiti.
    Päcat cä insulele japoneze sunt bantuite de cutremure si päcat cä nu s-a ajuns la o ntelegere cu Rusia pentru restituirea insulelor Curile.
    Ori cum japonezii sunt de admirat.

    Răspunde

Lasă un comentariu