VIDEO Secretul lui Wim Hof, omul care-și reglează temperatura corpului cu puterea minții

Corpul poate fi controlat cu puterea minții și cu ajutorul câtorva exerciții simple: asta demonstrează Wim Hof, cunoscut și sub numele de „Omul Ghețurilor”. De-a lungul timpului, el a reușit performanțe extraordinare, depășind limitele corpului uman.

Una dintre cele mai mari realizări ale lui Hof este faptul că-și poate controla temperatura corpului în orice condiții. Totuși, care este secretul lui? Să vedem ce știm cu certitudine până acum.

Omul Ghețurilor

Wim Hof 01

Lui Wim Hof i se spune „Omul Ghețurilor” pentru că deține recordul mondial pentru cel mai rapid semimaraton pe zăpadă și gheață, străbătut cu tălpile goale.

Tot el a urcat la altitudinea de 6.700 metri pe Muntele Everest purtând doar bocanci și pantaloni scurți și și-a ținut respirația sub gheața arctică timp de peste șase minute.

Problema este că toate acestea sună… imposibil. De aceea, mulți îl privesc pe Wim Hof cu scepticism.

Cel mai celebru caz este cel al jurnalistului de investigații american Scott Carney, care și-a propus să îl demaște pe Wim Hof (considerând că la mijloc trebuie să fie o păcăleală), dar în cursul anchetei a ajuns să îi înțeleagă metodele, devenind un adept devotat al acestuia.

Întreaga poveste este relatată magistral în cartea „What Doesn’t Kill Us” („Ceea ce nu ne omoară” – disponibilă aici).

Și totuși, testele medicale au arătat că Wim Hof chiar este capabil să facă lucrurile cu care se laudă.

Metoda Wim Hof

Wim Hof 02

Antrenamentele pe care bărbatul le face au primit titlul generic „Metoda Wim Hof” și sunt compuse din trei elemente.

În primul rând, pentru a-și pregăti corpul, acesta face un exercițiu de respirație neobișnuit. Inhalează cât de mult oxigen poate, într-un timp foarte scurt, obținând un fel de hiperventilație controlată.

Al doilea element este meditația zilnică, iar al treilea – expunerea frecventă la frig extrem.

În timp, el a dobândit abilitatea de a-și controla temperatura, până la punctul în care corpul poate să rămână cald în medii cu temperaturi foarte scăzute.

Deși această performanță este greu de crezut pentru unii, se pare că ea este cât se poate de adevărată.

Testat în laborator

Wim Hof 04

Cercetătorii de la Universitatea de Stat Wayne, din Detroit, SUA, au fost unii dintre cei care au verificat dacă Hof spune sau nu adevărul.

Folosind un aparat de RMN, un scanner PET și un costum care monitorizează modificarea temperaturii corpului, ei i-au cerut lui Hof să-și demonstreze abilitățile în laborator.

Iar Hof s-a ținut de cuvânt. Oamenii de știință au umplut de două ori costumul cu apă. Prima oară, apa avea temperatura de 31-34 grade Celsius, iar a doua oară, 15-17 grade Celsius.

Dacă Wim Hof nu ar fi apelat la metoda lui, temperatura corpului lui ar fi fluctuat între 33,5 grade Celsius la contactul cu apa caldă și 31,5 grade Celsius la contactul cu apa rece.

Și totuși, în tip ce Wim Hof își aplica metoda, temperatura corpului său a rămas perfect constantă, adică puțin sub 34 de grade Celsius.

Rezultate incredibile

Wim Hof 05

Cum a fost posibil acest lucru? Scanarea PET a indicat că exercițiul de respirație rapidă încălzește capilarele aflate în plămâni.

În urma scanării RMN a creierului, s-a obținut un rezultat interesant. Hof nu a manifestat o creștere a activității în partea de creier responsabilă cu termoreglarea.

În schimb, activitatea a crescut neașteptat în substanța cenușie periapeductală, asociată cu controlul durerii senzoriale.

Concluzia medicilor: într-adevăr, poate fi vorba de un caz în care puterea minții domină materia.

Sistemul imunitar poate fi controlat?

Wim Hof 03

Așadar, conform rezultatelor testului, reglarea temperaturii corpului ar putea fi posibilă datorită exercițiului special de respirație al lui Hof.

Însă un alt beneficiu al Metodei Wim Hof a fost testat în grup și a trecut testul cu brio. Este vorba despre abilitatea de a-ți controla în mod conștient sistemul imunitar.

Studiul a fost realizat în 2014. La el au participat 24 de bărbați, care au fost împărțiți în două grupuri.

Unul dintre grupuri a aplicat Metoda Wim Hof timp de zece zile. Cei din grup au practicat exercițiul de respirație, au învățat de la Hof să mediteze și au făcut băi frecvente în apă rece ca gheața.

Celor din al doilea grup li s-a cerut să nu înoate în apa rece mai mult decât ar face-o în mod normal. Mai mult, ei nu au făcut niciun exercițiu de respirație sau meditație.

Mai târziu, ambele grupuri au fost injectate cu o endotoxină purificată din bacteria E.coli (o metodă obișnuită de a stimula un răspuns din partea sistemului imunitar).

Sistemele imunitare ale celor din grupul lui Wim Hof au avut o reacție mult mai atenuată decât sistemele imunitare ale celor din al doilea grup, datorită producerii crescute de adrenalină.

Poate că te întrebi: „De ce aș vrea să-mi atenuez reacția sistemului imunitar?”. Adevărul este că sistemul imunitar are obiceiul de a reacționa exagerat.

Multe dintre simptomele gripei sunt cauzate, de fapt, de sistemul imunitar, și nu de virusul în sine.

Chiar dacă metoda lui Wim Hof nu pare să fie soluția la bolile autoimune, o mai bună înțelegere a influenței adrenalinei asupra sistemului imunitar ar putea fi de ajutor în cercetarea acestor boli.

În continuare, te invităm să urmărești un documentar despre performanțele extraordinare ale lui Wim Hof. Acest „supraom” are mulți adepți, inclusiv în România, iar la o simplă căutare pe internet vei putea găsi o multitudine de informații despre cum să practici aceste tehnici pentru întărirea controlului mental asupra propriului corp și, în cele din urmă, pentru o sănătate de fier.

Documentarul are subtitrare în limba română, dar trebuie activată din player.

Dacă ți-am stârnit curiozitatea și vrei să cunoști mai multe despre puterea minții asupra corpului, descoperă povestea unui alt olandez care a reușit performanțe uluitoare: Mirin Dajo, fachirul ciuruit cu sabia.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu