Povestea de groază a lui Willie Francis, adolescentul executat de două ori pe scaunul electric

Willie Francis a fost condamnat la moarte prin electrocutare pe scaunul electric. O greșeală a călăului beat a avut drept rezultat un șoc dureros și o supraviețuire miraculoasă.

Pe 3 mai 1946, Willie Francis, un adolescent de culoare, de 17 ani, se pregătea pentru ultimele lui clipe pe această lume. Willie a fost legat de „Gertie-cea-de-groază”, scaunul electric al statului Louisiana.

Tânărul era prea speriat ca să rostească vorbe de adio, așa că și-a încleștat pumnii și a așteptat momentul inevitabil în care comutatorul avea să fie acționat. Însă când a venit acel moment, s-a întâmplat ceva neașteptat.

Willie Francis
Willie Francis, „adolescentul care a fost executat de două ori”

Ca prin miracol, Francis a supraviețuit. Nu avea de unde să știe că supraviețuirea lui avea să fie punctul de plecare al unei bătălii legale care avea să dureze un an.

Cazul lui avea să ajungă la Curtea Supremă a SUA, unde tânărul urma să fie din nou condamnat. Astfel, Willie și-a câștigat renumele de „adolescentul care a fost executat de două ori”.

Prima execuție a lui Willie Francis

După ce prima execuție a fost ratată, Francis a oferit o mărturie rară a felului în care s-a simțit atunci când electricitatea îi trecea prin corp:

„Cel mai bun fel de a descrie senzația este: Pac! Bum! Parcă sute și mii de ace mă înțepau în tot corpul și îmi simțeam piciorul stâng de parcă cineva îl tăia cu o lamă. Simțeam cum brațele îmi sar în sus…

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Pentru o clipă, am crezut că o să dobor scaunul… Cred că le-am strigat să se oprească. Ei spun că am strigat: „Ia-l de pe mine! Ia-l de pe mine!”. Știam cu siguranță ce aș fi vrut să facă: să-l oprească”, a relatat Willie Francis.

Willie Francis
Scaunul electric care nu a reușit să-l execute pe Francis. Scaunul este cunoscut drept „Gertie-cea-de-groază”

După ce scaunul a dat greș, s-a descoperit că „Gertie-cea-de-groază” fusese pregătită necorespunzător. La acea vreme, scaunul electric era portabil și era transportat cu un camion de la o închisoare la alta din Louisiana, pentru a face posibile execuțiile.

Cei doi călăi responsabili de execuție băuseră în noaptea dinaintea punerii în aplicare a sentinței lui Francis. Călăii erau căpitanul Ephie Foster și un fost pușcăriaș pe nume Vincent Venezia, care anterior lucrase ca ajutor de electrician în cadrul sistemului penitenciar al statului Louisiana.

Chiar dacă vina pentru eșecul execuției fusese a călăilor, tot ei erau furioși pe condamnat. Foster chiar îi spusese „adio” lui Willie atunci când acționase comutatorul.

Când a văzut că, după câteva minute, Francis încă respira, Foster a strigat: „De data asta am ratat, dar o să te rezolv săptămâna viitoare chiar dacă voi fi nevoit să folosesc un bolovan!”

Însă Willie Francis nu a fost executat în săptămâna următoare. În schimb, a ajuns pe prima pagină a ziarelor. Mulți credeau că supraviețuirea lui se datora intervenției divine.

Mai era acum posibil ca statul Louisiana să-l execute pe acest adolescent? Implicarea mass-media a atras atenția și la felul în care negrii erau tratați de către sistemul de justiție din Louisiana.

Iar asta nu era un deloc un lucru de dorit. Francis era negru, sărac și încă era minor (aceasta era situația multor condamnați). De asemenea, Willie avea de partea sa prea puțină protecție din partea legii.

Crima lui Francis

Willie Francis
Willie Francis citind în celula sa

Cu aproape un an și jumătate înainte, în noiembrie 1944, cineva îl împușcase pe Andrew Thomas, un farmacist alb din orașul de origine al lui Francis, St. Martinville. La două luni după crimă, încă nu exista niciun suspect.

Atunci, șeriful din St. Martinville, i-a cerut șefului poliției din Port Arthur să aresteze „pe oricine”, numai să rezolve mai repede cazul. Câteva săptămâni mai târziu polițiștii și-au găsit omul: Willie Francis.

Francis își vizita una dintre surorile lui în Port Arthur. A fost arestat din cauza suspiciunii că ar fi fost complicele unui vânzător de droguri.

Însă poliția nu a reușit să peobeze legătura dintre Francis și vânzătorul de droguri. Așa că polițiștii au început să-l interogheze cu privire la crima din St. Martinville.

Avocații apărării s-au transformat în acuzatori

Poliția a susținut că a găsit portofelul și actele de identitate ale celui ucis în posesia lui Francis. În câteva minute, poliția a obținut o mărturisire a crimei, însoțită de semnătura lui Francis.

A doua zi, a fost obținută o a doua mărturisire. Poliția a negat că ar fi folosit mijloace de coerciție, chiar dacă este foarte probabil ca unele dintre cuvintele din mărturisire să fi fost dictate de un polițist.

La trei săptămâni după arestarea sa, Francis s-a trezit în fața unui juriu format din bărbați albi. Francis a pledat „nevinovat”, însă avocații săi albi au încercat să-l facă să pledeze „vinovat” și apoi au refuzat să facă orice declarație în deschiderea procesului.

Oribil este și faptul că avocații lui Francis nu au examinat martorii, deși probele împotriva lui Francis erau cel puțin îndoielnice.

Arma crimei era, la rându-i, învăluită în mister. Acuzarea spunea că Francis furase pistolul de la ajutorul de șerif, însă acesta raportase că pistolul lipsea deja de două luni înaintea crimei.

Un caz cusut cu ață albă

Mai mult, pistolul nu a fost analizat în vederea prelevării de amprente, iar gloanțele găsite în corpul lui Thomas nu au fost comparate cu cele din pistol. Pistolul și gloanțele au fost pierdute, în mod suspect, înainte de proces, în timp ce erau transportate la FBI pentru a fi analizate.

De fapt, pistolul îl lega de crimă pe ajutorul de șerif. În plus, acesta chiar amenințase că-l va ucide pe Thomas, pe care îl bănuia că încearcă să-i seducă soția.

În plus, vecinii lui Thomas fuseseră treziți de împușcături în noaptea crimei. Unul dintre vecini susținea că văzuse farurile unei mașini pe aleea din fața casei lui Thomas.

Este puțin probabil ca un adolescent negru și sărac să fi avut acces la o mașină. Iar Francis nici măcar nu știa să conducă.

Și, parcă pentru a spori îndoielile, medicul legist a spus că Thomas fusese cel mai probabil ucis de un profesionist, o persoană care știa să mânuiască un pistol.

Toată lumea îl vrea mort

După un astfel de proces, tatăl lui Willie a simțit că execuția ratată a fiului său este trimisă din cer. Numele tatălui lui Willie era Frederick Francis.

Willie Francis
Judecătorul Felix Frankfurter de la Curtea Supremă a SUA. Frankfurter a încercat să-l convingă pe guvernatorul Louisianei, Jimmie Davis, să-i arate clemență lui Willie Francis

Frederick a reușit să-l angajeze pe avocatul Bertrand DeBlanc, care a fost de acord să lupte pentru Francis la tribunal. Aceasta, în pofida faptului că farmacistul fusese cel mai bun prieten al său.

DeBlanc l-a apărat pe Willie într-un mod aflat în contrast violent cu apărarea oferită de avocații din timpul primului proces. De-a lungul anului care a urmat, DeBlanc a luptat în procesul de apel privitor la condamnarea la moarte a lui Willie.

Pledoaria lui DeBlanc a fost că este inuman să obligi un om să fie executat cu scaunul electric de două ori. Avocatul susținea că unul dintre amendmentele Constituției SUA numește metode cum ar fi cea a scaunului electric „o pedeapsă crudă și neobișnuită”.

De asemenea, o nouă execuție a lui Francis ar fi fost împotriva clauzei care interzice pedepsirea aceleiași infracțiuni de mai multe ori. Pe DeBlanc îl aștepta o luptă dificilă.

A doua execuție

Willie Francis
Willie Francis ține în mână calendarul pe care este marcată data execuției sale: 9 mai

Mai întâi, avocatul a pledat în fața Comisiei de Grațieri din Louisiana pe 31 mai, 1946. În ciuda argumentelor ale lui DeBlanc, Francis a fost programat pentru o nouă execuție.

Așa că DeBlanc (cu ajutorul lui Skelly Wright, pe atunci avocat în Washington) a dus cazul lui Francis în fața Curții Supreme a SUA.

Din nefericire, după o schimbare de poziții a unuia dintre cei nouă judecători, votul a fost de 5 la 4 împotriva lui Francis. Aceasta se întâmpla la o zi după ce Willie Francis împlinise 18 ani.

În ciuda faptului că votase împotriva lui Francis, judecătorul Felix Frankfurter avea conflicte interioare. Cu ajutorul unui prieten avocat, el a încercat să-l convingă pe guvernatorul din Louisiana, Jimmie Davis, să-l grațieze pe Francis. Din păcate, nu a reușit.

DeBlanc nu a renunțat niciodată la cazul lui Francis. Avocatul a jurat că-i va oferi un proces echitabil după ce a aflat că unul dintre călăii responsabili de prima execuție fusese beat când o pregătise pe „Bertie-cea-de-groază”.

Willie Francis
În SUA, scaunul electric a fost introdus în sistemul penitenciar la finalul secolului XIX, ca „alernativă umană” la execuția prin spânzurare

Însă lui Francis i s-a refuzat un nou proces. Când DeBlanc i-a spus lui Francis că avea de gând să-i ducă procesul încă o dată în fața Curții Supreme, Francis i-a spus să nu se mai deranjeze.

Willie nu mai voia să sufere alte dezamăgiri și i-a spus doar atât: „Sunt gata să mor”. Pe 9 mai 1947, la puțin mai mult de un an după prima tentativă de execuție, Willie Francis a fost legat încă o dată de scaunul electric.

A fost întrebat dacă avea vreun ultim mesaj. Willie a răspuns: „Absolut niciunul”. La 12:05, comutatorul a fost acționat. Cinci minute mai târziu, Francis a fost declarat mort.

Te-a impresionat povestea lui Willie Francis? Care este opinia ta despre acest caz și despre pedeapsa cu moartea? Pentru că ne-ar plăcea să știm ce crezi, te rugăm să scrii opinia ta într-un comentariu.

De asemenea, îți recomandăm să citești și despre cazul lui Wenceslao Moguel Herrera, omul care a supraviețuit după ce a fost împușcat de un pluton de execuție.


Distribuie:

Citește în continuare

12 comentarii la „Povestea de groază a lui Willie Francis, adolescentul executat de două ori pe scaunul electric”

 1. Mi asi dori sa am atatia dolari,cati oameni nevinovati au fost executati de-a lungul timpului…adunand si 9-11 wtc

  Răspunde
 2. Cam aceasta este realitatea americana iar acest caz este o dovada a faptului ca SUA este o tara nazista precum nenorocita Germanie.Cei ce se afla in spatele acestor pedepse cu moartea sunt cinicii ucigasi de oameni si chiar tari.Urasc america ,iubesc americanii ce au adus in lume si multe ,multe lucruri mari.

  Răspunde
 3. O Instanta de judecata care condamna la moarte un om, indiferent de motivele condamnarii… nu este cu nimic mai morala decat cel condamnat! Procesul mental care a determinat cele doua faradelegi (cel din mintea condamnatului si cel din mintea condamnatorilor) este identic: se bazeaza pe justificari care genereaza aceeasi faradelege! Orice pedeapsa trebuie sa aiba un scop moal educativ pentru condamnat. Pedeapsa capitala ocoleste acest scop.

  Răspunde
 4. Eroare judiciara bazata pe rea-credinta si pe dorinta de a pune in carca unuia care nu se putea apara crima facuta de altcineva. E tragic, dar stau si ma gandesc, oare cate erori judiciare, chiar daca nu implica pedeapsa cu moartea or fi in Romanis de astazi.

  Răspunde
 5. Nu sunt de acord cu pedeapsa cu moartea !Ceea ce se comite este o crima;nu avem dreptul de a hotara
  asupra vietii sau mortii unui semen !
  E un drept divin !

  Răspunde
 6. Cred ca numai un psiholog si un psihiatru, dupa un aprofundat studiu ar putea raspunde Daca ar putea! Eu nu as vrea sa fie curmata nici o viata.Dar nu pot sa imi imaginez ce-as gandi daca ar fi maltratat si omorat cineva apropiat si nici nu pot sa- mi imaginey ca as pute fi eu. Ma ingrozesc violurile si moartea victimei.Cata suferinta!

  Răspunde
 7. Cea mai mare vina a unui om este sa fie sarac , cu siguranta dispretul celor avuti se va napusti asupra lui . Sunt femei sarace care nasc pentru cele bogate , sunt oameni saraci care isi vand organele celor bogati . Exemplele pot continua , pentru ca cei saraci sunt multi iar societatile in care traiesc ii privesc ca pe un balast si nu ca pe semani lor , asa ca ei pot fi folositi si ca platitorii faptelor celor bogati .

  Răspunde
 8. Imi placea de America pana dupa 89, insa mi-am dat seama dupa ce am vazut ce fac americanii. De multe ori am spus, mai bine nu auzeam niciodata de America, sa fi ramas ei acolo cu ale lor, foarte mult rau au facut in toata lumea, ucigand o multime de oameni nevinovati si pentru ce, ca sa demostreze ca ei sunt o putere. Pe buna dreptate spune Putin, americanii au fost cei care au aruncat prima bomba atomica pe populatie si asta nu o sa uitam niciodata. Din pacat, omul este de multe ori mai animal decat animalul, a fost si va fi cat traim pe acest pamant.

  Răspunde
 9. Cei vinovați au trăit fără remușcări? Din clipa din care nu și-au recunoscut vina, au fost condamnați divin. Nu cred ca vreunul din ei, sau cei care le-au știut faptele au avut liniște.

  Răspunde

Lasă un comentariu