William Buckland, zoologul care a încercat să mănânce câte un animal din fiecare specie de pe Pământ

Într-o epocă a marilor expediții științifice, zoologul William Buckland și-a propus un obiectiv ieșit din comun: să mănânce câte un exemplar din fiecare specie de animale de pe Pământ.

Când te gândești la epoca victoriană (numită astfel după domnia reginei Victoria a Marii Britanii, care domnit între 1837 și 1901), îți imaginezi o societate cu coduri de comportament și etichetă foarte stricte.

Era o epocă în care conformismul și adaptarea la normele sociale erau lucruri de maximă importanță. Însă epoca victoriană a fost și o perioadă animată de un mare avânt intelectual, de inovație și explorare științifică.

Și, oricât de „exemplari” încercau să fie, acești oameni aveau și niște preocupări foarte ciudate.

Printre modele bizare din epoca victoriană se regăseau postul alimentar (inspirat de ascetismul indian), tatuajele (observate la triburile din jurul lumii) și amestecarea de arsenic în cosmetice. Ca societate, victorienii puneau mare preț pe ordinea socială, dar și pe excentricitate.

William Buckland
William Buckland intrând într-un bârlog de hiene preistorice. Desen realizat de William Conybeare în 1822 pentru a celebra momentul în care Buckland a analizat fosilele descoperite în Peștera Kirkdale. Foto: Wikimedia

Și aici începe povestea lui William Buckland. Născut în 1784, acesta a ajuns să fie pastor, geolog și profesor. A fost educat la Universitatea Oxford și ulterior a devenit pastor și lector universitar. A devenit decan al Universității Westminster în 1845, potrivit Enciclopediei Britannica.

Cât timp a fost decan, a devenit proprietarul unei menajerii de animale neobișnuite, inclusiv șerpi, vulturi și maimuțe. Conform The Guardian, Buckland era un profesor excentric.

Obișnuia să urle întrebările către studenți, fugea spre ei și îi lovea peste cap cu un craniu de hienă. Conform unei anecdote, într-o zi a întrebat un student: „Care este lucrul care conduce lumea?” Când tânărul a răspuns că nu știe, Buckland i-a replicat: „Stomacul, domnule, stomacul conduce lumea!”

William Buckland
William Buckland în laboratorul său, litografie din 1823. Foto: National Portrait Gallery

Buckland făcea parte din Societatea Britanică pentru Aclimatizarea Animalelor, organizație al cărei scop era să introducă specii noi în Anglia ca să vadă dacă se puteau adapta ecosistemului local și să evalueze dacă acestea puteau constitui o sursă bună de hrană pentru populație.

Toate acestea mergeau mână în mână cu unul dintre scopurile personale ale lui Buckland: să mănânce câte un exemplar din fiecare specie de animal de pe Pământ.

Mâncarea preferată a lui William Buckland: șoarecii prăjiți

Buckley a mâncat o gamă remarcabilă de animale. Preparatul favorit erau șoarecii prăjiți, pe care îl servea în mod regulat la petrecerile pe care le organiza pentru membrii Societății. A mâncat arici, broaște țestoase, pantere, struți prăjiți și chiar și cățeluși.

Membrii Societăți mâncau și limacși de mare, canguri și curcani brazilieni (păsări care pot fi întâlnite în pădurile tropicale din America de Sud). Pentru Buckland, ființele cu cel mai rău gust erau cârtițele și muștele.

William Buckland
William Buckland. Foto: Enciclopedia Britannica

Există și o anecdotă celebră legată de apetitul lui Buckland. Episodul s-a petrecut în timpul unei vizite făcute lordului Harcourt, arhiepiscop de York, în apropiere de Oxford.

În casa lordului se afla o cutie de cristal cu un pandantiv de argint. În el se afla o bucată din inima mumificată a regelui francez Ludovic al XVI-lea. Când i-a fost arătată, Bucklan a mâncat-o.

Buckland i-a transmis interesul pentru animale și obiceiurile alimentare ciudate și fiului său, Francis, care îl însoțea adeseori în „expedițiile” sale culinare. Dar cei doi nu erau singurii cu astfel de interese.

William Buckland. Foto: Muzeul de Istorie Naturală din Londra

În afară de Societatea de Aclimatizare, din care făcea parte Buckland, existau și alte grupuri cu preocupări similare. Charles Darwin, care era prieten cu Francis, făcea parte dintr-un grup numit Clubul Gurmanzilor.

Gurmanzii aveau scopul de a gusta „cărnuri ciudate”, iar membrii clubului mâncau orice, de la șoimi, la bâtlani, până când, gustând dintr-o bufniță bătrână și prea ațoasă, și-au suspendat întâlnirile gourmet.

Însă Darwin a continuat să mănânce diverse specii de animale în timpul expedițiilor realizate la bordul navei Beagle.

Se știe că a încercat animale precum tatu (mamifer cu armură din plăci osoase), despre care a spus că avea gust de rață, și un rozător mare, de tip necunoscut, despre care Darwin a spus că avea cea mai bună carne pe care o gustase vreodată.

Ca să știi mai mult, citește „Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca”

„Ce mâncau oamenii cu mii de ani în urmă? Ce vor mânca peste un secol? Cum și unde au apărut focul, agricultura, creșterea animalelor? Ce mâncau împărații romani? Dar cei chinezi sau regii Franței? Cum mâncau supușii lor? Cum se explică interdicțiile alimentare din fiecare religie? A dispărut cu adevărat canibalismul? Ce legături sunt între sexualitate și alimentație? Cum și unde au apărut restaurantele? Cine a inventat pizza? Cine mănâncă insecte? Dar alge? Ce mănâncă bogătașii de astăzi? Ce popoare se hrănesc cel mai bine? Se va putea asigura o alimentație sănătoasă pentru zece miliarde de oameni? Vom fi oare obligați să mâncăm ceea ce ne va impune o inteligență artificială? Oare mâine vom mai sta la masă împreună?

Această vastă frescă înfățișează modul în care am trecut de la o alimentație variată, naturală și abundentă la produse alimentare standardizate, industriale și făcute pe bandă rulantă, otrăvuri și pentru om, și pentru natură. Ea dezvăluie imensa putere economică, ideologică și politică a industriei alimentare, precum și legăturile mai puțin cunoscute dintre mâncare și conversație, dintre alimentație și putere sau dintre ceea ce mâncăm și geopolitică.

Înțelegerea acestei istorii este fundamentală dacă doriți să vă preocupați de propriul dumneavoastră regim alimentar, să mâncați sănătos și bine – și să salvați natura, de care depinde supraviețuirea omenirii.” (Jacques Attali)

„Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu