Wilhelm Reich și adevărul periculos despre energia orgonică

Nu este ceva tocmai neobișnuit ca savanții adepți ai științei alternative (cu teorii mai puțin convenționale) să fie persecutați de autorități, mai ales dacă munca lor privește forme necunoscute de energie. De obicei, persecuțiile au loc în mod subtil, astfel încât doar cel vizat să își dea seama de ele.

Dar în cazul lui Wilhelm Reich, savantul care a prezentat lumii energia orgonică, lucrurile nu au stat deloc așa. Reich a fost persecutat într-un mod brutal, sistematic și cât se poate de public.

Wilhelm Reich - 01
Wilhelm Reich. Foto: Wikimedia

Acest om a cunoscut „Inchiziția secolului XX”: cărțile i-au fost arse (la propriu), aparatele i-au fost distruse, ideile sale au fost condamnate, iar el a fost aruncat în închisoare, unde a murit în mod suspect.

Totuși, peste ce adevăr periculos dăduse Wilhelm Reich, încât să aibă parte de un astfel de tratament din Evul Mediu?

Wilhelm Reich descoperă o nouă formă de energie

Wilhelm Reich și-a început cariera ca psihanalist de tradiție freudiană, însă a mers mult mai departe decât Sigmund Freud în a lega psihologia de libido (energia legată de impulsurile sexuale).

El credea că punctul culminant al copulației este cheia sănătății fizice și mintale și că boli precum schizofrenia își aveau originea în incapacitatea unor persoane de a atinge acest punct.

Potrivit lui Wilhelm Reich, când partenerii dintr-un cuplu ajung la punctul culminant, se generează cantități mari de energie, numită orgon. Aceasta era o idee nouă atunci când Reich a expus-o, în anii ’30.

Însă teoria despre orgon are rădăcini în teoria despre energia Kundalini, amintită în India antică, sau în energia Qi, ce stă la baza medicinei tradiționale chineze.

Studiind orgonul, Reich a devenit convins că această energie putea fi strânsă și depozitată în același fel în care energia electrică este stocată într-o baterie.

În acest scop, a inventat un dispozitiv numit acumulator orgonic – o cabină din lemn căptușită cu mai multe straturi de metal, care colecta orgonul persoanei care stătea înăuntru.

Reich era convins că descoperise o formă nouă de energie. L-a convins până și pe Albert Einstein (cel mai celebru fizician contemporan cu Reich) să se intereseze de acumulatorul orgonic.

Einstein a făcut diferite teste, însă după câteva săptămâni a ajuns la concluzia că teoria lui Wilhelm Reich nu avea nicio bază fizică.

Totuși, lumea științifică „a luat foc”

Wilhelm Reich - 02
Un model de acumulator orgonic. Toate dispozitivele construite de Reich au fost distruse de autorități. Foto: Wikimedia

Ideea orgonului a fost respinsă de lumea științifică, însă a devenit o idee populară în subcultura de avangardă a Americii. Toate personalitățile literare radicale ale vremii (Norman Mailer, J. D. Salinger, Allen Ginsberg, Jack Kerouac, William S. Borroughs) au devenit susținători devotați ai acumulatorului orgonic.

Pe de altă parte, pentru conservatori, orgonul a ajuns să reprezinte un „cult al anarhiei”, după cum scriau unele reviste americane apropiate puterii anilor ’40-’50.

Wilhelm Reich a devenit în curând inamicul public numărul unu. În 1954, autoritățile federale au emis un act prin care interziceau acumulatoarele orgonice și literatura legată de acestea.

Cariera lui Wilhelm Reich este distrusă

Wilhelm Reich - 03 bun
„Cu cât am mai mult succes, cu atât simt mai mult că sunt în pericol de moarte. Și cu cât am mai mult succes, cu atât mai puțin dispuși sunt să mă cruțe. În orice loc și în orice moment mi se poate întâmpla ceva rău”, scria Reich în jurnalul său cu privire la persecuțiile la care era supus de autorități. Foto: Wikimedia

Reich a fost amendat cu 10.000 de dolari (o sumă colosală pentru vremea aceea) și a fost condamnat la doi ani de închisoare. Judecătorul a ordonat ca toate acumulatoarele orgonice să fie distruse și ca toate copiile cărților lui Reich să fie arse.

Distrugerea care a urmat este descrisă de către Enciclopedia Britannica drept „unul dintre cele mai crase exemple de cenzură din istoria SUA”.

Despre Wilhelm Reich s-a scris mult. Unele dintre scrieri dezbăteau dacă orgonul este real sau nu. Cu alte cuvinte, dacă este un fapt științific sau produsul pseudoștiinței.

O manipulare a guvernului SUA?

Wilhelm Reich - 04
Primul din stânga imaginii este Reich. Foto: Pinterest

Dar astfel de cercetări pierdeau din vedere esențialul. În domenii precum psihiatria și medicina nu este important dacă o teorie este „adevărată” sau „falsă”. Important este dacă pacienții pot beneficia de pe urma acestei teorii, vindecându-se sau – cel puțin – având stări mai bune.

Orgonul nu este mai puțin „științific” decât psihanaliza freudiană și este la fel de „pseudoștiințific” precum nenumărate terapii ale vremii, practicate fără să aibă parte de persecuția pe care a simțit-o Wilhelm Reich.

Acumulatorul orgonic trebuie să fi avut ceva special, fiindcă personalități precum scriitorii Norman Mailer și Allen Ginsberg nu erau niște oameni naivi. Mai mult, autoritățile nu ar fi luat atâtea măsuri pentru a suprima ceva ce „nu funcționează”. Ar fi fost pur și simplu o risipă de resurse.

Dacă autoritățile obiectau față de acumulator fiindcă erau convinse că dispozitivul nu funcționează, de ce nu l-au ignorat, lăsând publicul să-și formeze propria opinie?

Prin urmare, misterul rămâne. Ce a făcut Wilhelm Reich pentru a merita un asemenea tratament? Se poate să fi fost vorba doar de reacția Americii de la mijlocul secolului trecut față de „noul cult al anarhiei”, însă, cel mai probabil, Wilhem Reich descoperise o sursă de energie reală, pe care autoritățile doreau să o țină secretă.

De aceea, Wilhelm Reich trebuia să dispară…

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia invențiilor”

Cartea conține o cronologie detaliată, îmbogățită cu ilustrații uimitoare, care spune povestea invențiilor și a descoperirilor făcute de-a lungul istoriei, de la cele mai primitive unelte de piatră până la cele mai recente sonde spațiale. Enciclopedia oferă amănunte despre cele mai importante evenimente științifice, cum ar fi Revoluția Industrială sau prima aselenizare, dar și despre extraordinara viaţă a oamenilor de știință ale căror idei au construit lumea așa cum o știm astăzi.

„Enciclopedia invențiilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

7 comentarii la „Wilhelm Reich și adevărul periculos despre energia orgonică”

 1. Nu exista vreun fenomen care sa nu poata fi explicat rational-stiintific pentru ca Universul nu e o minue ci o entitate fizica.
  Ceea ce nu poate fi explicat la un moment dat inseamna ca omenirea nu a ajuns, la acel moment, la nivelul de cunostinte necesar.
  Teoriile conspiratiei sunt un atac la sanatatea sociala, ar trebui tratate ca o infractiune. Marele public se educa si prin prestatia presei deci media are o responsabilitate, daca nu, trebuie sa raspunda ca orice individ sau institutie care au comportament anti-social.

  Răspunde
  • insasi asertiunea dv e un atac la asa-zisa „sanatate sociala” care de fapt nu exista, nu exista sanatate colectiva, ca doar nu suntem in comunism 🙂 Nu oricine intelege rolul glandelor cu secretie interna, nici macar medicii care au studiat sa devina endocrinologi… atunci putem sustine ca endocrinologia e o teorie a conspiratiei ???

   Răspunde
 2. Când tu, muritor, descoperi „nectarul zeilor„ și vrei să-l stochezi, să se bucure și ai tăi de binefacerile lui, normal că ți-o iei la modul cel mai urât. Nici eu n-aș accepta să vină neica nimenea, să-mi ia blidul din față.

  Răspunde
 3. Daca organismele cu miscare perpetua sunt o iluzie pentru ca asa zic 4 propozitii, atunci se poate macar sa se alimenteze lumea cu energie verde si sa nu distruga planeta si nenumarate alte vietuitoare? Cunosc o sumedenie de exemple care atesta nimicnicia SUA. Cu adevarat tinutul Diavolului. Daca acesta locuieste undeva, atunci America trebuie ca e locul.

  Răspunde
 4. Descoperirea lui, este reală. Doar că interpretarea e greșită Da, sunt energii, copii ale adn-ului persoanei de la care provine, aceasta luând naștere în urma unor trăiri, emoții intense și de lungă durată în timp. Există efectiv, se manifestă psihologic, sensibile la culori ( in fond, culorile sunt frecvențe), prefera albul, galbenul, roșu, cărămiziu, „alergice” la verde, albastru, negru in excces Spectrul lor de frecventa se duce către spectrul microundelor, de accea se și pot simți fizic, atunci când sunt în apropiere. Sunt energii „vii”, cu posibilă capacitate de cunoștință de sine și în cazuri excepționale, cu conștiință de sine. Vezi Micul Print”, „…Casa mea a ascuns un secret în fundul inimii sale …”. :)) Asta e secretul vieții și al acestei planete. Și da, pentru el se poate.muri fără drept de apel:)) De ce? Pentru că totuși, cineva le „culege”, încă de mici. Staționarea lor între oameni, ridica nivelul de conștientizare într-un ritm accelerat, deschide capacitatea minți către informație și nu în cele din urmă, pentru sănătatea fizică a omului, sunt de excepție.

  Răspunde
 5. Nu exista motiv sanatos pentru care sa generezi ura si sa distrugi. Ura este o creatie inutila a omului. Datorita urii extreme s-a ajuns aici si acum cand practic nu ai ce sa mai faci. Si nici nu ai cu cine sa te certi ori cu cine sa vorbesti fiindca cine are asa o conditie e departe de logica de baza. Ce constructie mai e si aia fara o fundatie sanatoasa? Trist…

  Răspunde

Lasă un comentariu