Wilhelm Reich și adevărul periculos despre energia orgonică

Nu este ceva tocmai neobișnuit ca savanții adepți ai științei alternative să fie persecutați de autorități, mai ales dacă munca lor privește forme necunoscute de energie. De obicei, persecuțiile au loc în mod subtil, astfel încât doar cel vizat să își dea seama de ele.

Dar în cazul lui Wilhelm Reich, savantul care a făcut cunoștință lumii cu energia orgonică, lucrurile nu au stat deloc așa. El a fost persecutat într-un mod brutal, sistematic și cât se poate de public.

Wilhelm Reich - 01
Wilhelm Reich. Foto: Wikimedia

Acest om a cunoscut „Inchiziția secolului XX”: cărțile i-au fost arse (la propriu), aparatele i-au fost distruse, ideile sale au fost condamnate, iar el a fost aruncat în închisoare, unde a murit în mod suspect.

Totuși, peste ce adevăr periculos dăduse Wilhelm Reich, încât să aibă parte de un astfel de tratament din Evul Mediu?

Wilhelm Reich descoperă o nouă formă de energie

Wilhelm Reich și-a început cariera ca psihanalist de tradiție freudiană, însă a mers mult mai departe decât Sigmund Freud în a lega psihologia de libido (energia legată de impulsurile sexuale).

El credea că punctul culminant al copulației este cheia sănătății fizice și mintale și că boli precum schizofrenia își aveau originea în incapacitatea unor persoane de a atinge acest punct.

Potrivit lui Wilhelm Reich, când partenerii dintr-un cuplu ajung la punctul culminant, se generează cantități mari de energie, numită orgon. Aceasta era o idee nouă atunci când Reich a expus-o, în anii ’30.

Însă teoria despre orgon are rădăcini în teoria despre energia Kundalini, amintită în India antică, sau în energia Qi, ce stă la baza medicinei chineze tradiționale.

Studiind orgonul, Reich a devenit convins că această energie putea fi strânsă și depozitată în același fel în care energia electrică poate fi stocată ntr-o baterie.

În acest scop, a inventat un dispozitiv numit acumulator orgonic – o cabină de lemn căptușită cu straturi succesive de metal, care colecta orgonul persoanei care stătea înăuntru.

Reich era convins că descoperise o formă nouă de energie. L-a convins până și pe Albert Einstein (cel mai celebru fizician contemporan cu Reich) să se intereseze de acumulatorul orgonic.

Einstein a făcut diferite teste, însă după câteva săptămâni a ajuns la concluzia că teoria lui Wilhelm Reich nu avea nicio bază fizică.

Totuși, lumea științifică „a luat foc”

Wilhelm Reich - 02
Un model de acumulator de orgon. Toate dispozitivele construite de Reich au fost distruse de autorități. Foto: Wikimedia

Ideea orgonului a fost respinsă de lumea științifică, însă a devenit o idee populară în subcultura de avangardă a Americii. Toate personalitățile literare radicale ale vremii (Norman Mailer, J. D. Salinger, Allen Ginsberg, Jack Kerouac, William S. Borroughs) au devenit susținători devotați ai acumulatorului orgonic.

Pe de altă parte, pentru conservatori, orgonul a ajuns să reprezinte un „cult al anarhiei”, după cum scriau unele reviste americane apropiate puterii anilor ’40-’50.

Wilhelm Reich a devenit în curând inamicul public numărul unu. În 1954, autoritățile federale au emis un act prin care interziceau acumulatoarele orgonice și literatura legată de acestea.

Cariera lui Wilhelm Reich, distrusă

Wilhelm Reich - 03 bun
„Cu cât am mai mult succes, cu atât simt mai mult că sunt în pericol de moarte. Și cu cât am mai mult succes, cu atât mai puțin dispuși sunt să mă cruțe. În orice loc și în orice moment mi se poate întâmpla ceva rău”, scria Reich în jurnalul său cu privire la persecuțiile la care era supus de autorități. Foto: Wikimedia

Reich a fost amendat cu 10.000 de dolari (o sumă colosală pentru vremea aceea) și a fost condamnat la doi ani de închisoare. Judecătorul a ordonat ca toate acumulatoarele orgonice să fie distruse și ca toate copiile cărților lui Reich să fie arse.

Distrugerea care a urmat este descrisă de către Enciclopedia Britannica drept „unul dintre cele mai crase exemple de cenzură din istoria SUA”.

Despre Wilhelm Reich s-a scris mult. O parte din scrieri dezbăteau dacă orgonul este real sau nu. Cu alte cuvinte, dacă este un fapt științific sau produsul pseudoștiinței.

O manipulare a guvernului?

Wilhelm Reich - 04
Foto: Pinterest

Dar astfel de cercetări pierdeau din vedere esențialul. În domenii precum psihiatria sau medicina nu este important dacă o teorie este „adevărată” sau „falsă”. Important este dacă pacienții pot beneficia de pe urma acestei teorii, vindecându-se sau – cel puțin – având stări mai bune.

Orgonul nu este mai puțin „științific” decât psihanaliza freudiană și este la fel de „pseudoștiințific” precum nenumărate terapii ale vremii, practicate fără să aibă parte de persecuția de care suferise Wilhelm Reich.

Acumulatorul orgonic trebuie să fi avut ceva special, fiindcă personalități precum Norman Mailer și Allen Ginsberg nu erau niște oameni naivi. Mai mult, autoritățile nu ar fi luat atâtea măsuri pentru a suprima ceva ce „nu funcționează”. Ar fi fost o risipă de resurse.

Dacă autoritățile obiectau față de acumulator fiindcă credeau că acesta nu funcționează, de ce nu îl puteau ignora, lăsând publicul să-și formeze propria opinie?

Așa că misterul rămâne. Ce făcuse Wilhelm Reich pentru a merita un asemenea tratament? Se poate să fi fost vorba doar de reacția Americii de la mijlocul secolului trecut față de „noul cult al anarhiei”, însă, cel mai probabil, Wilhem Reich descoperise o sursă de energie reală, pe care guvernul voia s-o țină secretă.

De aceea, Wilhelm Reich trebuia să dispară.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

4 comentarii la „Wilhelm Reich și adevărul periculos despre energia orgonică”

 1. Nu exista vreun fenomen care sa nu poata fi explicat rational-stiintific pentru ca Universul nu e o minue ci o entitate fizica.
  Ceea ce nu poate fi explicat la un moment dat inseamna ca omenirea nu a ajuns, la acel moment, la nivelul de cunostinte necesar.
  Teoriile conspiratiei sunt un atac la sanatatea sociala, ar trebui tratate ca o infractiune. Marele public se educa si prin prestatia presei deci media are o responsabilitate, daca nu, trebuie sa raspunda ca orice individ sau institutie care au comportament anti-social.

  Răspunde
  • insasi asertiunea dv e un atac la asa-zisa “sanatate sociala” care de fapt nu exista, nu exista sanatate colectiva, ca doar nu suntem in comunism 🙂 Nu oricine intelege rolul glandelor cu secretie interna, nici macar medicii care au studiat sa devina endocrinologi… atunci putem sustine ca endocrinologia e o teorie a conspiratiei ???

   Răspunde
 2. Când tu, muritor, descoperi „nectarul zeilor„ și vrei să-l stochezi, să se bucure și ai tăi de binefacerile lui, normal că ți-o iei la modul cel mai urât. Nici eu n-aș accepta să vină neica nimenea, să-mi ia blidul din față.

  Răspunde

Lasă un comentariu