O companie din Peru a lansat laptopul de lemn, proiectat să reziste 15 ani

Într-o epocă în care companiile de tehnologie încurajează consumatorii să cumpere mereu gadget-uri mai noi și mai scumpe, o companie peruană tocmai a lansat un laptop de lemn, proiectat să dureze între zece și 15 ani.

În încercarea de a introduce tehnologie de ultimă generație, dar ieftină, în cele mai izolate zone din Peru, familia Carrasco, formată din specialiști în informatică și marketing, a creat Wawalaptop, un calculator portabil cu carcasă de lemn, care poate fi desfăcută ușor pentru reparații și actualizări.

Wawalaptop este proiectat astfel încât să poată fi folosit de copii pe toată durata ciclului de studii, din primul an de școală până la absolvirea facultății. Foto: EFE

Laptopul este ușor și foarte accesibil ca preț. Un Wawalaptop (botezat după cuvântul „wawa”, care înseamnă „copil” în limba Quechua) costă 799 de soli peruani (aproximativ 215 euro).

„Am simțit nevoia să oferim ceva societății. Așa că am început cu aceste calculatoare și apoi am început să dezvoltăm primul model, prototipul”, a declarat pentru agenția de știri EFE Javier Carrasco, managerul de tehnologie al companiei.

Primul Wawalaptop a fost lansat în 2015. Însă acum, versiunea 2.0, care are drept carcasă o placă fibrolemnoasă reciclabilă de densitate medie și are instalat sistemul de operare Linux, este în sfârșit gata să fie lansată pe piață.

Wawalaptop-ul poate fi încărcat prin metoda obișnuită sau cu energie solară, însă trăsătura sa cea mai distinctivă este ușurința cu care poate fi dezasamblat.

Familia Carrasco spune că, folosind acest design, a dorit încurajarea utilizatorilor să exploreze și să manipuleze componentele electronice, având posibilitatea de a actualiza calculatorul atunci când este necesar.

În loc să fie nevoiți să arunce dispozitivul, utilizatorii pot să înlocuiască piesele uzate moral și să-l folosească timp de 15 ani sau chiar mai mult.

„Vrem ca utilizatorii să poată deveni creativi cu Wawalaptop-ul lor și să poate face toate actualizările. Bineînțeles, după ce vor fi trecut prin training. Ideea este ca elevul din clasa a treia sau a patra să păstreze acest laptop pentru un timp îndelungat. Poate să meargă la liceu cu un Wawalaptop 3.0 sau 4.0 și apoi poate continua să-l folosească în facultate după ce îi va face o actualizare”, a spus Carrasco.

Pe lângă faptul că are un preț accesibil și le oferă copiilor din zone izolate acces la tehnologie de ultimă generație, Wawalaptop-ul are un impact pozitiv asupra mediului, scăzând la minimum cantitatea de reziduuri tehnologice.

Încă nu se știe când anume plănuiesc membrii familiei Carrasco să lanseze laptopul pe piața internațională.

Ca să știi mai mult

Cartea dedicată de Rodney Castleden „inventatorilor din trecut, prezent și viitor” este un omagiu adus imaginației creatoare a omului și un îndemn la cunoașterea și aplicarea în beneficiul societății a tuturor marilor descoperiri ale minții omenești. Autorul prezintă în ordine cronologică o selecție fascinantă de peste 250 de invenții (și de topuri ale lor), menționând numele autorilor – când se cunosc – , conjunctura economico-socială a momentului, problemele pe care inventatorii încercau să le rezolve, importanța pentru contemporaneitate și felul în care fiecare dintre ele a avut darul de a schimba lumea.

Comandă cartea „Invenții care au schimbat lumea. De la electromagnet la GPS” pe Elefant sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>