Viața secretă a lui Walt Disney ca informator fidel al FBI

Numele lui Walt Disney este cunoscut de aproape toată lumea. Filme realizate de studioul fondat de celebrul animator american, precum „Robin Hood”, „Lion King” și „Wonderland”, continuă să fie urmărite în lumea întreagă.

Dar ți-ai fi imaginat vreodată că Disney a lucrat pentru FBI? Potrivit unor dosare vechi, Walt Disney colabora strâns cu această instituție. Și nu a fost o relație de scurtă durată. Părintele lui Mickey Mouse a „turnat” la FBI timp de 26 de ani, între 1940 și 1966, anul în care a murit.

Walti Disney și cel mai faimos personaj al său, Mickey Mouse. Foto: Wikimedia

Chiar de la începutul carierei sale, Disney avea o viziune precisă a artei pe care voia s-o creeze. Era un om de afaceri foarte bun, care știa să găsească oportunități și să le fructifice, însă era și un animator talentat și un erou pentru copii.

Disney și-a transformat numele într-un brand global, care domina industria filmului, a parcurilor tematice și a vacanțelor. De-a lungul vieții sale, a luat niște decizii strălucite și a generat un profit uriaș.

Walt Disney a ajutat FBI-ul în „lupta împotriva comunismului” în SUA

Însă, înainte de orice, și-a făcut niște conexiuni cu oameni forte puternici. Una dintre aceste conexiuni îl includea pe J. Edgar Hoover, omul care conducea FBI-ul.

Walt Disney la masa de lucru. Foto: Wikimedia

Puțini cunosc legăturile strânse ale lui Disney cu FBI-ul. Prima persoană care le-a supus atenției publicului a fost Marc Eliot, un scriitor care se documenta pentru o carte despre mogul.

În timpul cercetărilor sale, folosindu-se de legea liberului acces la informații, Eliot a descoperit documentele care alcătuiau dosarul de la FBI al lui Walt Disney. Dosarul a fost verificat și de investigatori de la New York Times.

Dosarul avea 750 de pagini (unele pot fi studiate aici), însă cele mai multe erau clasate. Dar cele care erau accesibile erau oricum foarte interesante.

Mai bine de două decenii, Disney a „turnat” la FBI. Foto: Pinterest

O mare parte se refereau la comuniști, iar Disney declarase că era mai mult decât fericit să ajute FBI-ul să-i depisteze pe „comuniștii care făceau probleme” la Hollywood.

În 1941, întreaga forță de muncă de la studiourile Disney a intrat în grevă oficială. Cei implicați susțineau că era vorba de conducerea slabă și moralul scăzut, însă Disney era convins că își băgaseră coada comuniștii.

A depus mărturie până și în fața Comitetului pentru Activități Neamericane. Aproape un deceniu mai târziu, în 1955, Disney a deschis primul său parc tematic.

Un document din dosar arăta că Disney era dispus să le permită celor de la FBI acces liber în acest complex. Apoi, când s-a decis să deschidă o secțiune a parcului cu tematica „Tomorrowland”, care conținea exponate de natură științifică, Disney le-a cerut celor de la FBI să-l ajute să monteze o expoziție care să detalieze felul în care știința este folosită în cadrul investigațiilor. FBI-ul a refuzat.

Alte transcrieri arată că Walt Disney și Hoover comunicau constant cu privire la spectacolele de televiziune, iar trei episoade difuzate în cadrul serialului pentru copii Mickey Mouse Club erau în mod special dedicate FBI-ului.

Când Disney a murit, în 1966, a lăsat în urmă o companie care continuă și astăzi să fascineze milioane de oameni din întreaga lume.

Dar cât de implicat era Disney în persecutarea presupușilor comuniști? Cât de mult a influențat FBI-ul filmele celor de la Disney? Acestea sunt întrebări care, probabil, vor rămâne fără răspuns.


Acum, după ce ai aflat despre viața secretă a lui Walt Disney, descoperă și detaliile sinistre pe care le-a omis din „Albă ca Zăpada”, iar apoi intră în culisele castelului Neuschwanstein, adevărata casă a „Frumoasei din Pădurea Adormită”.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu