Harpia, o pasăre teribilă: Are gheare mai puternice decât fălcile unui Rottweiler

Care crezi că este cea mai puternică pasăre din lume?  Zburând deasupra norilor în America de Sud și America Centrală, această pasăre de pradă este diferită de orice alt animal de pe planetă.

Vulturul harpie are gheare puternice și o anvergură a aripilor enormă, impresionantă și intimidantă. Harpia este cea mai puternică acvilă și una dintre cele mai frumoase păsări pe care le vei vedea vreodată.

Harpia, cea mai puternică pasăre
Foto: Leon Moore / Instagram

Această pasăre superbă este uimitoare: are un penaj monocrom bogat și o creastă ca o coroană pe cap, precum și o privire atentă și plină de siguranță. Pasărea este cu adevărat impresionantă.

Are o anvergură a aripilor de 176 – 224 centimetri, iar femelele, care sunt de obicei mai mari decât masculii, pot cântări până la 9 kilograme, ceea ce înseamnă că se numără printre cele mai mari specii de acvile din lume.

Există două specii cunoscute de vultur harpie: vulturul harpie american și vulturul papuaș. Vulturul harpie american poate fi întâlnit în America Centrală și în America de Sud.

Pasărea preferă pădurile tropicale, ceea ce, din păcate, explică faptul că este aproape dispărută din America Centrală, din cauza tăierilor de lemn care s-au desfășurat pe o perioadă îndelungată.

Cea mai puternică pasăre din lume are gheare comparabile cu ale unui urs grizzly

Harpia, cea mai puternică pasăre
Foto: Leon Moore / Instagram

Varietatea papuașă este endemică în Noua Zeelandă, unde acest vultur este principalul prădător din pădurile de munte.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

În general, acești vulturi sunt considerați specii amenințate de dispariție și restaurarea populației acestor creaturi maiestuoase va fi foarte dificilă, deoarece cuplurile de vulturi harpie, care se împerechează pe viață, cresc un singur pui la fiecare doi sau trei ani.

Foarte rar se întâmplă să existe doi pui și perioada medie în care puii sunt dependenți de părinți este de 1.5 ani, deși puilor le cresc penele în jurul vârstei de șase luni.

Aceste păsări uriașe sunt carnivore fervente și vânează pradă mare, mai ales mamifere care își fac veacul în copaci, cum ar fi maimuțele, leneșii și veverițele, însă s-au documentat cazuri în care au înhățat animale de fermă, precum capre, găini și miei, deși foarte rar.

Harpia, cea mai puternică pasăre
Foto: Leon Moore / Instagram

Dar cum poate un animal care cântărește cât un câine mic să vâneze animale de o asemenea mărime? Vulturul harpie este cea mai puternică pasăre din lume datorită ghearelor sale imense.

Ghearele sale sunt cele mai mari din întregul regn al vulturilor și sunt aproape cât ale unui urs grizzly. Cu gheare care arată ca opt cârlige de carne pneumatice, acest prădător zdrobește oasele prăzii sale într-o clipită, cu presiunea de 50 de kilograme.

Pasărea are un aspect foarte solemn și serios, însă mulți cred că înfățișarea sa este amuzantă. Expresia haioasă a feței vulturului (vezi prima imagine din articol) a fost distribuită masiv pe internet.

Mulți au speculat că nu este vorba de o pasăre, ci de o persoană îmbrăcată într-un costum de vultur (de altfel, în junglă este uneori confundată cu un om costumat).

harpia
Foto: Leon Moore / Instagram

Desigur, nu este cazul – vulturii harpie sunt animale cât se poate de reale, deși sunt zăriți din ce în ce mai rar din cauza distrugerii habitatului lor.

Reacția utilizatorilor de pe internet arată că pasărea își merită numele mitologic, harpia fiind un monstru din mitologia greco-romană, o dihanie care avea trupul unei păsări de pradă și cap de om.

Urmărește vulturul harpie în acțiune în această filmare.


Citește și:


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu

>