Vulpile din Londra au început să se domesticească

În cadrul unui experiment început în anii ’60 și care continuă și astăzi, oamenii de știință din Rusia încearcă să transforme vulpile în niște animale asemănătoare câinilor, folosindu-le la reproducere doar pe cele mai puțin agresive.

În timp, animalele au dezvoltat boturi mai scurte și mai groase, urechi lăsate în jos și chiar au început să latre. Însă, conform ultimelor descoperiri, vulpile din Londra par să facă acest lucru fără intervenție umană.

Vulpe domesticire
Foto: Science Magazine

Când au migrat din păduri spre mediul urban, animalele au început să semene tot mai mult cu câinii, pornind pe calea domesticirii.

Departamentul care coordonează muzeele naționale din Scoția are o colecție de aproximativ 1.500 de cranii de vulpe, colectate între 1971 și 1973, când în Londra și în împrejurimi a avut loc o campanie de exterminare menită să diminueze populația de vulpi.

Campania a eșuat, însă craniile au fost păstrate și etichetate cu locurile de unde proveneau. Unele animale trăiseră în Londra, altele în zonele rurale din apropierea orașului.

Acum, oamenii de știință au comparat craniile de vulpe din mediul rural cu cele din oraș și au descoperit câteva diferențe notabile.

Rezultatele studiului, publicate pe 3 iunie 2020 în revista științifică Proceedings of the Royal Society B, au arătat că, în timp ce vulpile din mediul rural sunt adaptate pentru viteză și vânătoare, vulpile urbane au alte priorități.

Boturi mai scurte, bune pentru rupt ambalaje

Vulpi
Foto: Alamy

Potrivit lui Kevin Parsons, biolog la Universitatea din Glasgow și coordonatorul cercetării, habitatul a avut un efect semnificativ asupra craniilor vulpilor.

Cele care trăiesc în mediul rural au botul mai alungit, forma ideală pentru un animal agil, care trebuie să vâneze.

În schimb, vulpile urbane nu au nevoie de viteză. Au la dispoziție resturile aruncate de oameni care, spre deosebire de pradă, nu fug și nu opun rezistență.

Astfel, vulpile din oraș au boturile mai scurte, cu mușcătura mai puternică, adaptate pentru ruperea ambalajelor și zdrobirea oaselor.

Vulpe Londra
Foto: Only in London

De asemenea, vulpile urbane au creierul mai mic decât cele din mediul rural, dar aceasta nu este o problemă pentru niște animale care nu vânează, potrivit revistei Science.

Împreună, toate aceste caracteristici seamănă cu ceea ce se numește „sindromul de domesticire”, un set de trăsături care însoțesc tranziția unui animal sălbatic spre domesticire.

„Ceea ce este fascinant în acest caz este că vulpile se domesticesc singure. Ele au decis să trăiască în apropierea oamenilor și au dezvoltat trăsături care le fac să semene mai mult cu animalele domestice”, a mai spus Parsons.

Dar, subliniază cercetătorii, vulpile urbane nu sunt, cu siguranță, la nivelul unor animale de companie. Cel puțin deocamdată…


În continuare, citește despre cazul vulpii polare care a mers 4.400 de kilometri, din Norvegia până în Canada, în patru luni


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu