Vulpea cu urechi de liliac mănâncă termite și gândaci de bălegar

Vulpea cu urechi de liliac este un mamifer african de dimensiuni modeste în comparație cu urechile sale enorme, care ajung la 15 centimetri lungime. Urechile sunt străbătute de vase de sânge care disipează căldura și ajută la menținerea unei temperaturi corporale normale; de asemenea, îi conferă vulpii un foarte bun simț al auzului.

Dar, dincolo de înfățișarea neobișnuită, vulpea cu urechi de liliac are și un comportament ieșit din comun: mănâncă termite, gândaci de bălegar și alte insecte. Acest prădător nu pare să aibă pretenții cu privire la împărțirea teritoriului cu alții; pe o suprafață de 2.5 kilometri pătrați au fost observate până la 72 de vulpi!

Vulpea cu urechi de liliac
Foto: Shadows of Africa

Denumirea științifică a vulpii cu urechi de liliac este Otocyon megalotis, care provine din cuvintele grecești „oto/otis” (ureche), „cyon” (câine) și „mega” (mare) – și practic înseamnă câine cu urechi mari.

Unde trăiește și ce mănâncă vulpea cu urechi de liliac

În savanele cu iarbă scurtă din estul și sudul Africii este obișnuit să se găsească mai multe grupuri de vulpi cu urechi de liliac care ocupă aceeași zonă. Habitatul lor se potrivește cu cel al hranei preferate, termitele.

Vulpile cu urechi de liliac trăiesc de obicei în grupuri de doi până la cinci indivizi care au teritorii suprapuse de aproape 80 de hectare. O familie de vulpi cu urechi de liliac are mai multe vizuini pe teritoriul său, fiecare cu multe intrări, tuneluri și camere, potrivit San Diego Zoo.

Ghearele vulpilor sunt făcute pentru săpat și își pot crea propria vizuină sau pot mări una goală făcută de alte animale sălbatice. Se știe chiar că folosesc uneori ca bârlog movile abandonate de termite.

Acesta este o zonă protejată în care grupul doarme și, de asemenea, în care femelele dau naștere. Printre prădătorii care se hrănesc cu vulpi cu urechi de liliac se numără vulturii, șacalii și hienele.

Probabil că cel mai neobișnuit lucru cu privire la vulpea cu urechi de liliac este că se hrănește, în mare parte, cu insecte. Termitele reprezintă până la 70% din dieta vulpii.

În afară de termite, pe care le linge pur și simplu de pe sol, vulpea cu urechi de liliac mănâncă gândaci de bălegar și larvele lor, lăcuste, scorpioni, păianjeni, miriapode, rozătoare, șopârle, fructe și ouă. Însă insectele constituie partea principală a dietei sale.

Vulpea cu urechi de liliac
Foto: Pinterest

Vulpea cu urechi de liliac are mai mulți dinți (46 până la 50) decât alte vulpi. În timp ce ceilalți membri ai familiei canidelor au patru molari superiori și șase molari inferiori, vulpea cu urechi de liliac are șase molari superiori și opt molari inferiori.

Dinții specializați îi servesc la mestecarea insectelor, în vreme ce urechile o ajută la depistarea lor. Vulpile cu urechi de liliac își găsesc prada mergând încet, cu nasul aproape de pământ și cu urechile ciulite.

Odată ce localizează insectele prin sunet, vulpile sar sau sapă repede pentru a le strânge pentru o masă bogată în proteine. Vulpile cu urechi de liliac trăiesc de obicei pe lângă marile erbivore, care atrag o varietate de insecte și gândaci de bălegar, un adevărat festin pentru vulpi.

Aceste mici canide se îndepărtează până la 12 kilometri de cuib căutând mâncare.

În sudul Africii, vulpile cu urechi de liliac trăiesc în perechi împreună cu puii; în estul Africii, o familie de vulpi poate conține un mascul adult și până la trei femele adulte cu puii lor. Indiferent unde trăiesc, toți membrii clanului comunică între ei prin mișcări de urechi și de coadă; vulpile folosesc, de asemenea, mai multe șuierături.

Vulpea cu urechi de liliac are nouă strigăte prin care comunică; șapte dintre acestea sunt joase, destinate numai utilizării în cadrul grupului.

În climatul destul de extrem în care trăiesc, vulpile cu urechi de liliac petrec zile la temperaturi ridicate în confortul relativ al bârlogului lor, aventurându-se mai ales în după-amiaza târziu pentru a socializa.

Vulpi cu urechi de liliac
Foto: Isak Pretorius

În jurul amurgului, contactele sociale se întețesc, iar pe măsură ce se lasă noaptea părăsesc zona bârlogului pentru a căuta hrană. Pe la miezul nopții, iau o pauză pentru a se odihni și apoi hrănesc din nou până în zori.

Întorcându-se „acasă”, socializează și stau la soare până când devine prea cald, când coboară din nou în vizuină.  Activitatea vulpilor este strâns legată de activitate termitelor cu care se hrănesc.

În Africa de Est, vulpile cu urechi de liliac sunt cele mai active noaptea; în sudul Africii, sunt nocturne în lunile fierbinți de vară și diurne în timpul iernii.

Când vine vorba de îngrijirea celor mai tineri membri, un clan de vulpi cu urechi de liliac este o adevărată lecție de lucru în echipă. Femela aduce pe lume până la șase pui (care seamănă foarte mult cu puii câinilor Chihuahua, dar cu urechi mult mai mari).

Puii încep să iasă din vizuină când au aproape două săptămâni. Mama își îngrijește puii timp de până la 15 săptămâni, dar, spre deosebire de alte canide, rareori regurgitează hrană solidă pentru pui, deoarece ar avea o mulțime de părți de insecte dure pe care cei mici nu le-ar putea digera.

Tatăl aduce adesea mâncare puilor sau are grijă de ei în timp ce mama își caută propria hrană. Își învață urmașii cum să se hrănească, ce să mănânce și se joacă cu ei și îi îngrijește. Puii sunt pe deplin crescuți până la vârsta de șase luni, iar femelele pot ajunge la vârsta de reproducere la 18 luni.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu