Paricutin, vulcanul care a apărut brusc în lanul de porumb, topind două sate

Oamenii de știință au rareori șansa să observe nașterea, dezvoltarea și stingerea unui vulcan. Dar vulcanul Paricutin, din Mexic, a oferit o astfel de ocazie rară. A erupt din senin la 20 februarie 1943 și a continuat să „scuipe” lavă până în 1952.

În tot acest timp, a distrus satele Paricutin și San Juan Parangaricutiro, îngropându-le sub un strat gros de lavă și cenușă. Din San Juan Parangaricutiro a mai rămas doar turla bisericii, care străpunge roca de lavă acum solidificată.

Vulcanul Paricutin 01
Nașterea unui vulcan: cea mai veche carte poștală cunoscută care înfățișează vulcanul Paricutin. Fotografia a fost făcută a doua zi după erupție. Foto: Wikimedia

Spre deosebire de cei mai mulți vulcani, Paricutin nu a existat până la erupția din 20 februarie 1943. De aceea, este unic, numărându-se printre puținii vulcani a căror naștere a fost observată de oameni.

Situat la 320 de kilometri de Mexico City, Paricutin este cel mai tânăr vulcan din emisfera de nord.

Cum a erupt vulcanul Paricutin

Vulcanul Paricutin 02
Vulcanul născut la 17:30, pe 20 februarie 1943, în satul Paricutin, Michoacan. Fotografie făcută de Chavez Ruiz pe 28 februarie 1943. Foto: Purepecha.mx

Cu câteva săptămâni înainte de erupție, locuitorii din sat au simțit mișcări ale pământului și au auzit tunete, deși pe cer nu era niciun nor. Pe 20 februarie 1943, un fermier pe nume Dionisio Pulido și soția sa, Paula, ardeau resturile vegetale de pe câmpul cu porumb.

Deodată, au văzut cum pământul din fața lor se ridică și se crapă, formând o fisură cu diametrul de aproximativ doi metri.

Au auzit șuierături, iar apoi au văzut cum din fisură începe să se ridice un fum dens, cu miros de ouă stricate. Dionisio Pulido nu știa ce se întâmplă.

Speriat, a fugit de la fața locului. Fără să știe, tocmai fusese martorul unui eveniment incredibil: nașterea unui vulcan. A doua zi, Dionisio, alături de alți săteni, a plecat în zori pentru a examina locul.

Vulcanul Paricutin 03
Foto: Pinterest

Cele văzute i-au uimit și i-au înspăimântat. Pietre și fum țâșneau spre cer, în timp ce conul creștea vizibil. După mai puțin de o zi, conul avea deja înălțimea de 50 de metri, iar lava începuse să se scurgă pe pământul din împrejurimi.

Lava înghite două sate

Erupția s-a intensificat în martie, generând coloane de fum înalte de câțiva kilometri. Vulcanul Paricutin a fost cel mai activ în primul an, când a expulzat peste 90% din totalul emisiilor.

Vulcanul Paricutin 10
Foto: Twitter

Fumul gros, cenușa, emisiile de sulf și lava au transformat satele Paricutin și San Juan Parangaricutiro în locuri nesigure. Sătenii au fost evacuați. Până în august 1944, cea mai mare parte din cele două sate era acoperită cu lavă și cenușă.

Vulcanul Paricutin 04
(Stânga) Vedere din satul Uruapan. (Dreapta) Vedere din satul Parangaricutiro. Foto: Beevar

Deasupra câmpului cu lavă se mai putea vedea doar turla bisericii din San Juan Parangaricutiro. Datorită evacuării realizate la timp, nimeni nu a fost ucis de lavă sau cenușă. Însă trei oameni au murit din cauza fulgerelor asociate cu erupția.

Vulcanul Paricutin 05 bis
Aceeași vedere din Parangaricutiro, însă câteva luni mai târziu. Foto: SecretsWorld

În următorii nouă ani, vulcanul a continuat să erupă. Totuși, au fost în mare parte niște erupții tăcute. Lava scursă în această perioadă a pârjolit aproximativ 25 de kilometri pătrați de pământ.

Vulcanul Paricutin a devenit vedetă

Vulcanul Paricutin 06
Foto: LakePatzcuaro

În 1952, erupția a încetat și vulcanul Paricutin s-a liniștit, după ce a ajuns la înălțimea de 424 de metri deasupra câmpului de porumb unde s-a născut. Se crede că este un vulcan monogenetic, adică nu va mai erupe niciodată.

Vulcanul Paricutin 07
Foto: Tricurioso

Este clasificat ca vulcan stins. Astăzi, conul său și biserica pe jumătate îngropată sunt priveliști care atrag turiștii din întreaga lume. Nașterea vulcanului a generat un interes enorm, nu doar printre savanți, ci și în rândul populației.

Vulcanul Paricutin 08
Atât a mai rămas astăzi din satul San Juan Parangaricutiro. Foto: Twitter

Avioanele Pan American dintre Los Angeles și Mexico City deviau de la cursul stabilit pentru ca pasagerii să poată admira noul vulcan.

Vulcanul a ajuns chiar și poveste de cinema. Cadre cu acesta aflat în faza sa activă au fost incluse în pelicula „Căpitanul din Castilia”, realizată în 1947.

Ca să știi mai mult, citește „Conchistadorii prin ochii aztecilor”

Până când a apărut această carte, republicată de nenumărate ori, unica mărturie referitoare la cucerirea Americii era cronica scrisă de spaniolii victorioși. Miguel León-Portilla a pus laolaltă, cu o incomparabilă iscusință, textele traduse din limba nahuatl în spaniolă de Ángel María Garibay pentru a ne oferi viziunea celor învinși: cum au văzut indienii din Tenochtitlan, Tlatelolco, Texcoco, Chalco și Tlaxcala lupta împotriva conchistadorilor și nimicirea finală a lumii aztece. Enumerare a semnelor care au anunțat dezastrul, descriere a înaintării lui Cortés, cronică a luptei eroice a vechilor mexicani în apărarea culturii și a vieții lor, elegie a unei civilizații care s-a pierdut pentru totdeauna, „Conchistadorii prin ochii aztecilor” este o carte clasică și o lectură indispensabilă.

„Conchistadorii prin ochii aztecilor” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „Paricutin, vulcanul care a apărut brusc în lanul de porumb, topind două sate”

Lasă un comentariu