Un om de afaceri din Emirate vrea să remorcheze un aisberg din Antarctica și să-l ducă în Golful Persic

Un inventator și antreprenor din Emiratele Arabe Unite (EAU) lucrează la un proiect ambițios care implică remorcarea unui aisberg uriaș din Antarctica până în Golful Persic, pentru a le furniza oamenilor apă potabilă.

Din cauza climei aride, EAU nu au prea multe opțiuni în ceea ce privește sursele de apă. De fapt, această țară arabă se bazează în mare parte pe apă desalinizată, care este foarte costisitoare și se obține în urma unui proces care dăunează mediului.

Aisbergul ar urma să fie înconjurat cu o centură metalică și tras de o navă până în Golful Persic. Foto: National Advisor Bureau Ltd.

Însă omul de afaceri Abdullah Alshehi crede că a găsit o alternativă mult mai bună, deși neconvențională. În ultimii șase ani, Alshehi a lucrat la un plan care implică remorcarea, din Antarctica, a unui aisberg lung de doi kilometri și lat de 500 de metri.

Potrivit planului, pentru a remorca aisbergul cale de 8.850 de kilometri, până în Golful Persic, va fi folosită tehnologie modernă.

Blocul de gheață plutitor, care va fi selectat cu ajutorul sateliților, va furniza apă potabilă pentru milioane de oameni și va produce niște schimbări climatice binevenite în regiune.

„Ar fi mai ieftin să transportăm aisberguri și să le folosim direct drept surse de apă potabilă decât să folosim apă desalinizată. Fabricile de desalinizare necesită investiții uriașe”, a declarat Alshehi pentru Euronews.

Oricât de nebunească ar părea, ideea de a remorca un aisberg din Antarctica până în Orientul Mijlociu datează din 1975, când savanții francezi au propus această soluție pentru criza de apă potabilă din Arabia Saudită.

Planul a fost abandonat doi ani mai târziu, din cauza dificultăților tehnice. Însă acum ne aflăm în secolul XXI și Alshehi este sigur că sarcina poate fi îndeplinită cu ajutorul tehnologiei moderne.

Omul de afaceri vrea să ia un aisberg uriaș de pe Insula Heard, de lângă Polul Sud, și să-l remorcheze cale de mii de kilometri, folosind o curea de metal care să împiedice dezintegrarea aisbergului în timpul călătoriei.

Probabil că se va pierde cam 30% din masa aisbergului de-a lungul celor zece luni necesare pentru a-l transporta în Golful Persic, dar tot ar rămâne destulă apă de recoltat.

O altă provocare este împiedicarea topirii rapide a aisbergului în apa caldă a mării, însă Alshehi crede că și această sarcină poate fi îndeplinită.

Abdullah Alshehi lucrează de șase ani la acest proiect și spune că este fezabil. Foto: Euronews

Vom începe imediat procesul de recoltare a apei și ne așteptăm ca acesta să dureze între două și trei luni. Aisbergul va sosi pe timp de iarnă. Mai există și alți factori, cum ar fi adâncimea aisbergului – poate ajunge la 300 de metri sub suprafața mării”, a spus omul de afaceri.

Pe lângă faptul că va oferi apă proaspătă pentru milioane de oameni vreme de cinci ani, aisbergul va aduce ploaia atât de dorită în regiune, ceea ce va ajuta enorm agricultura. În plus, ar putea impulsiona turismul, iar vizitatorii ar putea să meargă să vadă aisbergul.

„Prezența aisbergului ar putea cauza o schimbare a tiparului meteorologic. Fiind un corp rece, aisbergul va atrage norii care plutesc deasupra Golfului. Blocul de gheață va aduce mai multă ploaie în această regiune”, a spus Alshehi.

Operațiunea de testare va avea loc până la finalul acestui an, când un aisberg mai mic va fi transportat pe o distanță mai scurtă, cu ajutorul unui remorcher. Dacă totul merge bine, vor începe pregătirile de transportare a unui aisberg uriaș pe coasta Fujairah a Emiratelor Arabe Unite.

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia invențiilor”

Cartea conține o cronologie detaliată, îmbogățită cu ilustrații uimitoare, care spune povestea invențiilor și a descoperirilor făcute de-a lungul istoriei, de la cele mai primitive unelte de piatră până la cele mai recente sonde spațiale. Enciclopedia oferă amănunte despre cele mai importante evenimente științifice, cum ar fi Revoluția Industrială sau prima aselenizare, dar și despre extraordinara viaţă a oamenilor de știință ale căror idei au construit lumea așa cum o știm astăzi.

„Enciclopedia invențiilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „Un om de afaceri din Emirate vrea să remorcheze un aisberg din Antarctica și să-l ducă în Golful Persic”

  1. doamneee…. am trait s-o vad si pe asta!! 🙂
    pe bunee??? daca ceea ce spune omul asta este adevarat, atunci ar fi o idee stralucita, intr-adevar, dar…cine stie?

    Răspunde
  2. Dezavantaj major: aisbergul trebuie sa traverseze tropicele si ecuatorul !
    O cale mai complicata ar fi transportarea unui aisberg din Arctica, climatul ar fi mult mai rece insa, probabil, dificultatile de transport prin Atlantic, Mediterana si Marea Rosie, mai mari, inclusiv problema dimensiunii subacvatice- ar trebui transportati mai multi aisbergi, mai mici.

    Răspunde

Lasă un comentariu