Vopseaua ultrareflectorizantă care ar putea înlocui aparatele de aer condiționat

Vara se apropie cu pași repezi, temperaturile cresc și pentru mulți oameni căldura va deveni deranjantă în lunile următoare. Pentru cei care nu dețin un aparat de aer condiționat sau preferă să îl folosească mai rar ca să economisească energie, iată o veste bună: a fost descoperită o soluție inedită la problema căldurii.

O echipă de oameni de știință din SUA a dezvoltat recent o vopsea albă ce reflectă 98.1% din lumina solară, răcind astfel materialele pe care este aplicată. Noua vopsea ar putea deveni o modalitate ieftină și ecologică de a răci clădirile.

Vopseaua ultrareflectorizantă a fost dezvoltată de o echipă de cercetători condusă de Xiulin Ruan, profesor de inginerie mecanică la Universitatea Purdue din Indiana. Este o îmbunătățire a unei formule similare pe care echipa a creat-o anul trecut și care reflectă 95.5% din lumină.

Cum funcționează vopseaua ultrareflectorizantă

Albul extrem al noii vopsele se datorează nivelurilor foarte ridicate de sulfat de bariu, un compus care se găsește într-un mineral numit baritină. Sulfatul de bariu mai este folosit la fabricarea hârtiei fotografice și a produselor cosmetice.

Xiulin Ruan
Profesorul Xiulin Ruan ținând în mână o mostră din noua vopsea ultrareflectorizantă. Foto: Smithsonian Magazine

Sulfatul de bariu este folosit ca pigment încă din secolul XVIII, dar Ruan și echipa sa au ajustat dimensiunea particulelor pentru a crea o substanță ce reflectă mai bine lumina.

Particulele de sulfat de bariu prezente în noua vopsea au dimensiuni diferite, ceea ce conferă materialului o capacitate extraordinară de dispersie a luminii.

De asemenea, vopseaua ultraalbă absoarbe mai puțin de jumătate din cantitatea de energie solară decât versiunea anterioară dezvoltată de Ruan și colegii săi.

Cantitatea de lumină solară absorbită de noua substanță este mult mai mică decât cantitatea pe care o reflectă, astfel că orice material acoperit cu noua vopsea devine mai rece decât mediul înconjurător.

Echipa speră că această tehnologie va contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon prin scăderea necesității montării aparatelor de aer condiționat și că le va putea face viața mai bună oamenilor cu posibilități financiare reduse ce locuiesc în zonele cu climă caldă.

Vopseaua răcește mai bine decât un aparat de aer condiționat

Tot ce au de făcut proprietarii de case este să își vopsească acoperișul cu această substanță. Potrivit lui Ruan, dacă vopseaua este utilizată pe un acoperiș de 930 de metri pătrați, efectul de răcire este mai puternic decât cel al unui aparat de aer condiționat.

„Aparatele de aer condiționat tradiționale emană căldura pe suprafața Pământului, nu fac decât să transfere căldura din interiorul casei în exterior”, a declarat Ruan pentru New Scientist.

Pentru a-și păstra proprietățile reflectorizante, suprafețele acoperite cu noua vopsea vor trebui menținute curate. Aceasta este noua provocare la care lucrează în prezent echipa condusă de Ruan.

Încă sunt necesare teste suplimentare ale produsului, dar Ruan speră că vopseaua ultraalbă ar putea apărea pe piață într-un an sau doi.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Enciclopedia invențiilor”

Cartea conține o cronologie detaliată, îmbogățită cu ilustrații uimitoare, care spune povestea invențiilor și a descoperirilor făcute de-a lungul istoriei, de la cele mai primitive unelte de piatră până la cele mai recente sonde spațiale. Enciclopedia oferă amănunte despre cele mai importante evenimente științifice, cum ar fi Revoluția Industrială sau prima aselenizare, dar și despre extraordinara viaţă a oamenilor de știință ale căror idei au construit lumea așa cum o știm astăzi.

Cartea „Enciclopedia invențiilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu