În direct de la locul crimei – Vlado Taneski, jurnalistul ucigaș în serie

Mass-media este un domeniu fascinant, în care lucrurile se desfășoară după o dinamică aparte, foarte rapidă. Un jurnalist bun este acela care prezintă obiectiv realitatea, bazându-se întotdeauna pe fapte care îi susțin afirmațiile.

Dar ce se întâmplă când subiectul despre care scrie un ziarist este crima, iar detaliile de la locul faptei sunt mai minuțioase decât ar bănui până și poliția?

Vlado Taneski a lucrat ca jurnalist mai bine de 20 de ani. În cea mai mare parte a carierei, a lucrat pentru ziare din orașul său natal: Kicevo, din Macedonia.

Victimele – Femei de serviciu

vlado-taneski-victima_c
Una dintre victimele despre care jurnalistul Vlado Taneski părea să știe mult prea multe…

Cum orașul era mic și foarte liniștit, de cele mai multe ori, Vlado Taneski scria despre cele ce se întâmplau în școlile locale și în instituții. Apoi, în 2005, a primit drept sarcină să scrie un reportaj important.

O femeie dispăruse. Ea era femeie de seviciu și a fost găsită violată și ucisă în afara orașului. Corpul ei era înfășurat în saci de plastic.

Vlado Taneski a lucrat îndeaproape cu poliția locală și cu autoritățile pentru a scrie despre crimă. Editorul său și locuitorii orașului – cititorii – l-au lăudat pentru atenția lui la detalii.

În următorii trei ani, încă trei femei au dispărut. Două dintre ele au fost descoperite în aceleași condiții ca prima.

Cele trei femei aveau vârste cuprinse între 56 și 65 de ani. Zivana Temelkoska, Ljubica Licoska și Mitra Simjanoska fuseseră snopite în bătaie și strangulate cu un cablu.

Exista un element comun: fuseseră femei de serviciu, o ocupație pe care și mama lui Taneski o avusese timp de câțiva ani.

Vlado Taneski
Detaliile minuțios prezentate de Vlado Taneski în reportajele sale ascundeau un secret macabru

Toate cele trei trupuri fuseseră descoperite împachetate în pubgi de plastic și aruncate în apropierea de Kicevo. A patra femeie, de 78 de ani, dispăruse încă din 2003, iar corpul său nu a fost găsit niciodată.

La fel cum procedase în cazul primei crime, Taneski a scris despre toate cu aceeași atenție deosebită la detalii. Articolele sale au devenit repede preferatele localnicilor.

Totuși, poliția a început să-l suspecteze pe Vlado Taneski, tocmai din cauza articolelor sale. În reportajele sale apăreau detalii pe care poliția nu le făcuse publice.

Anchetatorii au început să se întrebe dacă Taneski nu cumva știa cine este criminalul și ținea lucrul acesta secret, pentru ca articolele sale să se bucure în continuare de aprecierea deosebită a publicului.

S-a dovedit că adevărul era mult, mult mai sinistru. Poliția avusese dreptate doar pe jumătate. Vlado Taneski știa cine era în spatele crimelor, fiindcă el însuși era criminalul.

Vlado Taneski s-a dat singur de gol în articolele sale

Vlado Taneski
Orășelul Kicevo, cu 20.000 de locuitori

Timp de trei ani, Vlado Taneski dusese o viață dublă. Soția sa, de 31 de ani, l-a descris ca fiind „tăcut și blând”. Colegii săi de la ziarul Nova Makedonija l-au numit „incredibil de liniștit și blând”.

Totuși, comportamentul lui Taneski din altă parte a vieții lui sugera contrariul. Dintre cele patru femei dispărute, cele trei ale căror corpuri au fost găsite prezentau semne că au fost violate cu sălbăticie și torturate, înainte de a fi ucise prin strangulare cu un cablu de telefon.

Faptul că jurnalistul știa acest detaliu i-a condus pe polițiști la el. Deși poliția făcuse public faptul că femeile fuseseră strangulate, ei nu au spus cu ce obiect.

Observând că Taneski numise cu exactitate tipul specific de fir de telefon, l-au arestat, sub suspiciunea de crimă. După ce l-au interogat, au obținut un mandat de percheziție pentru casa jurnalistului.

Vlado Taneski
Vlado Taneski a fost arestat. A murit înainte de proces. Cauza probabilă: sinucidere

Acolo au găsit indicii ale minții sale bolnave. Casa sa era plină cu materiale pornografice și cu notițe despre crime. După ce comitea crimele, scria despre ele în detaliu pentru ziar, ca și cum ar fi tachinat poliția.

În ceea ce privește motivele sale, poliția nu le-a putut descoperi. S-a dovedit însă că victimele erau toate curățătoare, aveau aceeași profesie cu a mamei lui Taneski și semănau foarte mult cu ea.

Poliția a analizat ipoteza ca victimele să o fi cunoscut pe mama lui Taneski, deși, până la urmă, nu s-au descoperit astfel de conexiuni.

După ce au comparat ADN-ul său cu cel al spermei găsite pe victime, Taneski a fost arestat. În timp ce poliția își construia cazul împotriva lui, fostul reporter s-a sinucis, în aparență, în celula sa, într-un mod bizar și neverosimil: raportul medico-legal al morții sale consemnează că jurnalistul și-a luat viața îndesându-și capul într-o găleată cu apă.


În continuare, descoperă și cazul ciudat al lui Diogo Alves, un ucigaș în serie al cărui cap ne „privește” dintr-un borcan din Lisabona.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu