„Visul american”, cea mai lungă limuzină din lume (30.5 metri)

Numită „Visul american”, cea mai lungă limuzină din lume avea 30.5 metri, 24 de roți, jacuzzi, piscină, pat cu apă și chiar și un heliport. Însă tot ce a mai rămas din această mașină ieșită din comun este un enorm morman de metal ruginit.

„Visul american” a fost creația lui Jay Ohrberg, designer de mașini de la Hollywood cunoscut pentru crearea vehiculelor KITT, din filmul „Knight Rider”, și DeLorean, din „Înapoi în viitor”. Realizată din două mașini Cadillac Eldorado, cea mai lungă limuzină din lume a fost construită în California, în 1986.

Foto: Cartea Recordurilor Guinness

În partea din spate, limuzina „Visul american” avea un heliport a cărui suprafață putea fi folosită și ca teren de minigolf. De asemenea, cea mai lungă mașină din lume era dotată cu două motoare, avea peste 30 de ferestre, mai multe televizoare și telefoane, o zonă de lounge, un pat cu apă, un jacuzzi și o piscină, potrivit Motortrend.

Cea mai lungă limuzină din lume a fost creată pentru a fi utilizată în filme și spectacole. Ohrberg a construit mașina din două secțiuni, unite în mijloc cu o balama acționată mecanic, pentru a realiza viraje mai strânse.

Ca să fie manevrată, aceasta necesita un operator (în plus față de șofer). Balamaua putea fi setată în poziție fixă, astfel încât limuzina, care avea 24 de roți, să fie rigidă pe toată lungimea sa.

Această creație inedită a dispărut din lumina reflectoarelor și a petrecut ani de zile ruginind într-o parcare, înainte de a fi dusă la Autoseum, din New York, pentru restaurare în cadrul unui proiect pentru studenți.

Interiorul „Visului american”, zona de lounge. Foto: Cartea Recordurilor Guinness

Însă, cum restaurarea nu a mai avut loc, marea limuzină a fost tăiată în două și mutată la un muzeu auto din Florida pentru un alt proiect de restaurare. Mormanul de fiare vechi pe care îl poți vedea în videoclipul de la finalul articolului este tot ce a mai rămas din „Visul american”.

Totuși, când limuzina era nouă, lungimea sa de 30.5 metri i-a asigurat locul în Cartea Recordurilor Guinness la secțiunea „cea mai lungă mașină din lume”. Pe atunci, limuzina semăna mai mult cu un iaht decât cu un vehicul terestru.

Potrivit site-ului Dezerland, în 2020 a fost demarat un nou proces de recondiționare a celei mai lungi limuzine din lume, însă lucrările au fost îngreunate din cauza pandemiei de coronavirus.

Foto: Cartea Recordurilor Guinness

Dacă va fi vreodată recondiționat, vehiculul se va alătura în cele din urmă colecției supradimensionate a muzeului de mașini din seriile „Batman” și „James Bond”.

Majoritatea limuzinelor foarte lungi, mijloacele de transport preferate ale vedetelor de la Hollywood, sunt fabricate de constructori de autocare care modifică vehiculele de lux standard.

În Statele Unite, Lincoln avea cea mai mare cotă de piață de automobile de lux. Tarifele de închiriere pentru limuzine variază între aproximativ 50 și 200 de dolari pe oră.

Ca să știi mai mult, citește „Cei trei magi periculoși: Osho, Gurdjieff, Crowley”

Cei mai periculoși magi de la Iisus încoace, gurul sexului, ambasadorul Iadului, Diavolul negru din Ashkbabad, regele depravării și cel mai pervers om din lume. Acestea au fost doar unele dintre denumirile atribuite celor trei figuri spirituale notorii ale secolului XX: Osho, G. I. Gurdjieff şi Aleister Crowley. În afara controverselor și scandalurilor care se țes în jurul acestora, autorul argumentează că, totuși, acești oameni cu tendințe egocentrice erau străluciți gânditori și maeștri extraordinari în arta lor.

„Cei trei magi periculoși: Osho, Gurdjieff, Crowley” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „„Visul american”, cea mai lungă limuzină din lume (30.5 metri)”

Lasă un comentariu