Vinicunca, muntele cu șapte culori care atrage mii de oameni în Peru

Vinicunca, un loc magic situat la aproximativ 100 de kilometri sud de Cusco, pare pictat în dungi cu nuanțe intense de alb, roz și turcoaz, cu lavandă și aur. De aproximativ cinci ani este epicentrul unui adevărate explozii turistice.

Am putea spune că la 100 de kilometri sud-est de Cusco, Peru, există un curcubeu transformat într-un munte. Acesta este Muntele celor Șapte Culori, cunoscut și sub numele de Vinicunca sau Muntele-Curcubeu.

Vinicunca, numit și Muntele cu Șapte Culori sau Muntele-Curcubeu
Foto: Pinterest

Muntele este situat în Anzi, la 5.200 de metri deasupra nivelului mării, în districtul peruan Pitumarca. Versanții și crestele sale sunt traversate de dungi de culori intense, de parcă ar fi cultivate cu flori.

Spectacolul vizual pe care îl oferă Vinicunca atrage vizitatori încă de la începutul anului 2015. În doi ani, numărul celor care urcă pe munte ca să facă fotografii a crescut de la câteva zeci la aproximativ 1.500 pe zi, în pofida frigului și a altitudinii locului, potrivit presei din Peru.

Datorită popularității sale, pe care a dobândit-o în urma promovării pe rețelele de socializare, muntele a devenit o destinație obișnuită în clasamentele obiectivelor turistice din lume.

Vinicunca, numit și Muntele cu Șapte Culori sau Muntele-Curcubeu
Foto: Pinterest

De exemplu, în august 2017, apărea pe lista celor „100 de locuri de vizitat într-o viață”, recomandată de editorii secțiunii despre turism a site-ului Business Insider.

Boom-ul turistic este destul de recent, dar istoria muntelui și a culorilor sale au început în urmă cu milioane de ani.

Mineralele colorate de pe Vinicunca

Aspectul de curcubeu al Muntelui Vinicunca se datorează „unei istorii geologice complexe a sedimentelor marine, lacurilor și râurilor”, potrivit unui raport al Oficiului pentru Peisagistică al Departamentului pentru Cultură din Cusco.

Vinicunca, numit și Muntele cu Șapte Culori sau Muntele-Curcubeu
Foto: Pinterest

Aceste sedimente, purtate de apa care acoperea cândva zona, datează din perioadele terțiară și cuaternară, adică de la 65 de milioane de ani până la două milioane de ani în urmă.

De-a lungul timpului, sedimentele au format straturi (cu granule de dimensiuni diferite) care astăzi sunt văzute sub forma dungilor care atrag atât de mult turiștii.

Mișcarea plăcilor tectonice din zonă a ridicat aceste sedimente până când au devenit munți. Apoi, și-au dobândit culorile strălucitoare datorită oxidării mineralelor lor, exercitate de umiditatea zonei și de eroziunea lor.

Vinicunca, numit și Muntele cu Șapte Culori sau Muntele-Curcubeu
Foto: Pinterest

Culorile fâșiilor sunt date de compoziția geologică:

  • Roz: amestec de argilă roșie, alunecări de noroi și nisip;
  • Alb-gălbui: gresie (nisip de cuarț) și calcar;
  • Violet: amestec de argilă și carbonat de calciu și silicați;
  • Roșu: argile;
  • Verde: argile bogate în fier și magneziu și oxid de cupru;
  • Maroniu-gălbui,  muștar sau auriu: limonite, gresii calcaroase bogate în minerale combinate cu sulf.

Aceste amestecuri conțin și oxizi de fier, de obicei de culoare roșiatică. Totuși, de vreme ce aceste culori îndrăznețe pictează muntele de milioane de ani, de ce a devenit celebru abia recent?

Muntele cu șapte culori a făcut senzație pe Instagram

Unele instituții media peruane și din alte țări subliniază că Vinicunca a fost adus la lumină deoarece creșterea temperaturii a topit zăpada care îl acoperea odinioară. Însă nu toți geologii sunt de acord cu această concluzie.

Juan Carlos Gomez, de la Institutul Geofizic din Peru, a declarat pentru BBC că muntele era „parțial” acoperit cu gheață și că pe culmi cădeau din când în când zăpezi, până la începutul anilor ’90.

Oamenii din Pitumarca spun că muntele era complet acoperit cu zăpadă în urmă cu aproximativ 70 de ani.

Muntele celor Șapte Culori a câștigat popularitate datorită promovării făcute de turiștii care au trecut pe lângă el în timp ce mergeau spre Ausangate, un munte înzăpezit și considerat sacru din Cusco.

Revista columbiană Semana atribuie succesul utilizatorilor de Instagram și Facebook. Imaginile care devin virale pe rețelele de socializare îi fac pe unii oamenii să zboare cu avionul peste munte ca să reproducă anumite fotografii celebre.


Ți s-a părut interesant acest articol? Descoperă și Vulcanul artificial din Peru: O structură antică misterioasă, unică în lume, apoi citește despre Guillaume Legros, omul care vopsește munții. Iată cele mai mari picturi din lume.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu