Vin Mariani, vinul cu cocaină recomandat de Vatican

Ce au în comun Thomas Edison, regina Victoria a Marii Britanii, dramaturgul Henrik Ibsen, scriitorul Jules Verne și Papa Leon al XIII-lea?

Pe lângă faptul că sunt menționați în cărțile de istorie, acești oameni celebri au făcut reclamă pentru Vin Mariani, un vin cu cocaină extrem de popular în secolul XIX.

Vinul cu cocaină, remediu universal

Vin Mariani
O reclamă la Vin Mariani. Foto: Vinepair

În 1859, omul de știință italian Paolo Mantegazza a publicat o lucrare despre posibilele beneficii ale unei plante puțin cunoscute, originare din America de Sud, numită coca.

Inspirat de concluziile acestui studiu, un chimist corsican pe nume Angelo Mariani a inventat un tonic puternic, un amestec de vin de Bordeaux și 25 de miligrame de cocaină la 100 de mililitri de vin.

Mariani și-a promovat creația ca „digestiv, aperitiv, energizant și leac universal care le putea fi administrat inclusiv copiilor”.

Angelo Mariani
Angelo Mariani. Foto: Wikimedia

Vinul Mariani a devenit o băutură extrem de populară în Paris, iar apoi s-a răspândit în Europa și în Statele Unite ale Americii. Acest lucru s-a datorat în special campaniei publicitare agresive organizate de Mariani, care a angajat artiști faimoși pentru a realiza materialele promoționale.

Apoi, Mariani s-a adresat mai multor personalități ale vremii, cerându-le să devină „ambasadori” pentru produsul său.

Papa Leon al XIII-lea recomanda Vin Mariani

Papa Leon al XIII-lea
Un material promoțional care include portretul lui Leon al XIII-lea și distincția pe care acesta a acordat-o Vin Mariani. Foto: Vinepair

Inclusiv Papa Leon al XIII-lea a fost convins să se alăture campaniei. În cadrul unor mesaje promoționale, Papa lăuda efectele tonice ale vinului cu cocaină, mai ales pentru momentele în care rugăciunile se dovedeau insuficiente.

De altfel, Leon al XIII-lea chiar i-a acordat o medalie de aur lui Mariani și a acceptat ca imaginea sa să fie folosită în materialele publicitare ale chimistului.

Zeci de celebrități ale vremii, inclusiv președinți și medici, au lăudat beneficiile Vin Mariani. De altfel, potrivit ediției in 1890 a revistei Medical News, „niciun preparat recunoscut de medici nu a primit o aprobare mai puternică din partea profesioniștilor din domeniul medical”.

Vin Mariani - Thomas Edison
Fotografia și mesajul lui Thomas Edison. Foto: Vinepair

O altă personalitate care a promovat băutura lui Mariani a fost Thomas Edison. La 22 martie 1892, acesta i-a trimis chimistului o fotografie a sa, însoțită de un bilet pe care scria:

„Domnule Mariani, vă trimit cu drag o fotografie cu mine, ca să o publicați în albumul dumneavoastră. Cu stimă, Thomas A. Edison”.

Un alt material publicitar îl înfățișează pe scriitorul Jules Verne, cu următoarea recomandare:

„Vin Mariani, minunatul vin tonic, prelungește viața. Jules Verne”

Combinația de cocaină și alcool avea efecte psihoactive puternice

Scriitori
Mai mulți scriitori și-au „lipit” numele de Vin Mariani. Foto: VInepair

Faptul că Vin Mariani era o băutură apreciată nu este surprinzător. Deși consumul pe cale orală provoacă mult mai greu dependență în comparație cu alte forme de administrare, cocaina din Vin Mariani avea efecte puternice.

Etanolul din vin acționa ca solvent, extrăgând cocaina din frunzele de coca. Atunci când sunt amestecate, pe măsură ce sunt metabolizate de ficat, cocaina și alcoolul produc un compus chimic numit cocaetilenă.

Efectul psihoactiv al acestei substanțe este mult mai puternic și mai toxic decât cel al cocainei sau al alcoolului.

Vin Mariani, „ucis” de legislația din SUA

Vin Mariani sticla
Foto: Opium Ring

Însă Vin Mariani nu a avut o viață prea lungă. În 1906, în SUA au intrat în vigoare mai multe legi care stabileau reguli stricte de etichetare pentru produsele care conțineau cocaină.

În plus, la acea vreme mișcarea care milita pentru prohibiție a luat amploare, iar după ce pericolele consumului de cocaină au devenit larg cunoscute, piața Vin Mariani s-a micșorat considerabil.

Ca să nu piardă consumatorii din SUA, Mariani a început să producă o versiune fără cocaină, însă aceasta nu a avut succesul scontat. Până când a murit, în 1914, Mariani a tot contestat noile reglementări, dar încercările sale au eșuat.

În același an, Statele Unite au început războiul împotriva cocainei și opiaceelor, instituind taxe uriașe pentru comercializarea aceste substanțe.

Drept urmare, Vin Mariani a dispărut de pe rafturi pentru totdeauna. Astăzi, o sticlă goală de Vin Mariani, cu eticheta intactă, se vinde pe eBay cu aproape 17.000 de dolari.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Puterea sub influența drogurilor”

Cartea urmărește relația dintre opt lideri mondiali și medicii care i-au îngrijit timp de ani de zile, ca niște „umbre” care le cunoșteau cele mai intime secrete. Vei afla ce le-au divulgat Adolf Hitler, Winston Churchill, Philippe Pétain, Francisco Franco, Benito Mussolini, John Fitzgerald Kennedy, Iosif Stalin şi Mao Zedong medicilor lor, ce boli au avut și cum au fost tratați. Cartea este o incursiune fascinantă în viața intimă a unor lideri care, din exterior, păreau invincibili.
Cartea „Puterea sub influența drogurilor” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu