Ce au în comun Thomas Edison, regina Victoria a Marii Britanii, dramaturgul Henrik Ibsen, scriitorul Jules Verne și Papa Leon al XIII-lea?
Pe lângă faptul că sunt menționați în cărțile de istorie, acești oameni celebri au făcut reclamă pentru Vin Mariani, un vin cu cocaină extrem de popular în secolul XIX.
Vinul cu cocaină, remediu universal

În 1859, omul de știință italian Paolo Mantegazza a publicat o lucrare despre posibilele beneficii ale unei plante puțin cunoscute, originare din America de Sud, numită coca.
Inspirat de concluziile acestui studiu, un chimist corsican pe nume Angelo Mariani a inventat un tonic puternic, un amestec de vin de Bordeaux și 25 de miligrame de cocaină la 100 de mililitri de vin.
Mariani și-a promovat creația ca „digestiv, aperitiv, energizant și leac universal care le putea fi administrat inclusiv copiilor”.

Vinul Mariani a devenit o băutură extrem de populară în Paris, iar apoi s-a răspândit în Europa și în Statele Unite ale Americii. Acest lucru s-a datorat în special campaniei publicitare agresive organizate de Mariani, care a angajat artiști faimoși pentru a realiza materialele promoționale.
Apoi, Mariani s-a adresat mai multor personalități ale vremii, cerându-le să devină „ambasadori” pentru produsul său.
Papa Leon al XIII-lea recomanda Vin Mariani

Inclusiv Papa Leon al XIII-lea a fost convins să se alăture campaniei. În cadrul unor mesaje promoționale, Papa lăuda efectele tonice ale vinului cu cocaină, mai ales pentru momentele în care rugăciunile se dovedeau insuficiente.
De altfel, Leon al XIII-lea chiar i-a acordat o medalie de aur lui Mariani și a acceptat ca imaginea sa să fie folosită în materialele publicitare ale chimistului.
Zeci de celebrități ale vremii, inclusiv președinți și medici, au lăudat beneficiile Vin Mariani. De altfel, potrivit ediției in 1890 a revistei Medical News, „niciun preparat recunoscut de medici nu a primit o aprobare mai puternică din partea profesioniștilor din domeniul medical”.

O altă personalitate care a promovat băutura lui Mariani a fost Thomas Edison. La 22 martie 1892, acesta i-a trimis chimistului o fotografie a sa, însoțită de un bilet pe care scria:
„Domnule Mariani, vă trimit cu drag o fotografie cu mine, ca să o publicați în albumul dumneavoastră. Cu stimă, Thomas A. Edison”.
Un alt material publicitar îl înfățișează pe scriitorul Jules Verne, cu următoarea recomandare:
„Vin Mariani, minunatul vin tonic, prelungește viața. Jules Verne”
Combinația de cocaină și alcool avea efecte psihoactive puternice

Faptul că Vin Mariani era o băutură apreciată nu este surprinzător. Deși consumul pe cale orală provoacă mult mai greu dependență în comparație cu alte forme de administrare, cocaina din Vin Mariani avea efecte puternice.
Etanolul din vin acționa ca solvent, extrăgând cocaina din frunzele de coca. Atunci când sunt amestecate, pe măsură ce sunt metabolizate de ficat, cocaina și alcoolul produc un compus chimic numit cocaetilenă.
Efectul psihoactiv al acestei substanțe este mult mai puternic și mai toxic decât cel al cocainei sau al alcoolului.
Vin Mariani, „ucis” de legislația din SUA

Însă Vin Mariani nu a avut o viață prea lungă. În 1906, în SUA au intrat în vigoare mai multe legi care stabileau reguli stricte de etichetare pentru produsele care conțineau cocaină.
În plus, la acea vreme mișcarea care milita pentru prohibiție a luat amploare, iar după ce pericolele consumului de cocaină au devenit larg cunoscute, piața Vin Mariani s-a micșorat considerabil.
Ca să nu piardă consumatorii din SUA, Mariani a început să producă o versiune fără cocaină, însă aceasta nu a avut succesul scontat. Până când a murit, în 1914, Mariani a tot contestat noile reglementări, dar încercările sale au eșuat.
În același an, Statele Unite au început războiul împotriva cocainei și opiaceelor, instituind taxe uriașe pentru comercializarea aceste substanțe.
Drept urmare, Vin Mariani a dispărut de pe rafturi pentru totdeauna. Astăzi, o sticlă goală de Vin Mariani, cu eticheta intactă, se vinde pe eBay cu aproape 17.000 de dolari.
Citește în continuare