Villa Girasole, casa pe roți care se învârte după Soare

Pe dealurile din nordul Italiei, în localitatea Marcellise, lângă Verona, se află Villa Girasole, o casă în forma literei „L” a cărei denumire înseamnă „floarea-soarelui” în limba italiană.

La fel ca floarea după care a fost numită, construcția montată pe o platformă rotativă urmărește traiectoria Soarelui pe cer.

Villa Girasole
Foto: Italian Ways

Proprietarul casei, inginerul feroviar Angelo Invernizzi, a proiectat-o astfel încât să primească o cantitate cât mai mare de lumină, pentru a maximiza proprietățile curative ale Soarelui.

Se rotește 360 de grade

La începutul secolului XX, europenii au devenit tot mai conștienți și mai interesați de efectele benefice ale luminii solare asupra sănătății. În Franța anilor ’30, doctorul de origine română Jean Saidman (născut la Fălticeni) a construit un solariu rotativ, pentru a trata cu ajutorul luminii pacienții care sufereau de cancer, tuberculoză sau alte boli.

Solariul funcționa într-un braț orizontal care se rotea pe o coloană centrală și urma traiectoria Soarelui pe tot parcursul zilei.

Angelo Invernizzi
Inginerul Angelo Invernizzi, cel care a conceput Villa Girasole. Foto: Il Condominio News

Villa Girasole a fost concepută în 1929, același an în care doctorul Saidman a depus cererea de brevet pentru solariu. Pentru a proiecta Villa Girasole, Angelo Invernizzi a pus în aplicare cunoștințele pe care le avea despre plăcile turnante folosite în depouri.

Construcția este compusă din două aripi cu câte două etaje, care pornesc dintr-o coloană centrală, unde se află scara și ascensorul. Aripile stau pe o bază asemănătoare unui tambur care susține rulmenții situați sub coloana centrală.

Întreaga structură se mișcă pe un sistem de roți propulsat de două motoare diesel, cu viteza aproximativă de 23 de centimetri pe minut. Rotația casei poate fi controlată de locatari cu ajutorul a trei comutatoare: înainte, înapoi și oprit.

Roti si sistem
Una dintre roțile pe care se deplasează casa (stânga) și o schiță întregului mecanism din spatele ei. Foto: Doctor Casino via Flickr / Unusual Places

Inițial, Invernizzi plănuia ca vila să se rotească doar cu 180 de grade, dar într-un final a decis să o proiecteze pentru a se roti la 360 de grade.

Primul etaj al părții mobile este cunoscut sub numele de „zona de zi” și include o sală de mese și o sală de muzică, birourile soților Invernizzi, o cameră pentru fumat, o bucătărie și o toaletă. La etajul doi, se află mai multe dormitoare și băi.

Patru ani de muncă și numeroase provocări

Villa Girasole 02
Foto: Vanilla Magazine

Invernizzi s-a confruntat cu multe provocări în proiectarea casei rotative. A experimentat cu materiale noi, precum betonul și fibrocimentul.

Când pereții exteriori au început să crape din cauza vibrațiilor produse de mișcarea de rotație, inginerul a folosit tablă de aluminiu în locul finisajului de ciment.

Potrivit Unusual Places, proiectul a fost finalizat în 1935, după patru ani de muncă. Construcția a fost considerată o realizare atât de importantă, încât primele veri Villa Girasole a fost rotită zilnic, pentru a le face demonstrații vizitatorilor veniți din toate colțurile Europei.

Astăzi, Villa Girasole este închisă publicului și riscă să se degradeze din cauza lipsei măsurilor de conservare.

Câteva parcele din jurul casei, precum și ferma din apropiere au fost vândute, iar situația juridică a clădirii este blocată de un litigiu între cei doi proprietari, relata Iconic Houses în 2019.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu