În fiecare zi, nu mai puțin de 20.000 de tone de deșeuri și 340 de milioane de litri de ape reziduale care provin, în mare parte, de la 2.000 de fabrici de textile, sunt deversate direct în apa – cândva curată – a lui Citarum, cel mai poluat râu din lume.
Nu este de mirare că peștii au dispărut aproape complet din acest râu, cel mai mare râu din provincia indoneziană Java de Vest.
Apa râului Citarum este atât de poluată, încât în unele locuri nici măcar nu poate fi văzută. Suprafața râului este complet acoperită de cantitatea inimaginabilă de gunoi și animale moarte care plutesc pe ea, se arată în documentarul „Cel mai poluat râu din lume”, realizat de Deutsche Welle.
Dacă ai norocul să vezi apa, vei constata că este colorată din cauza substanțelor chimice toxice care sunt aruncate în râu de proprietarii de fabrici. În aceste condiții, nu este surprinzător că aproape 60% dintre speciile de pești au dispărut.
Însă, în ciuda acestor condiții foarte proaste, râul Citarum este vital pentru cele 25 de milioane de persoane care depind zilnic de el pentru apă de băut, irigații și electricitate.

Fiind un râu strategic al Indoneziei, Citarum este sursa de apă pentru rezervorul Jatiluhur, cel mai mare din țara asiatică, având o capacitate de stocare de trei miliarde de metri cubi.
Rezervorul furnizează aproximativ 80% din necesarul de apă al capitalei provinciei, orașul Bandung. De asemenea, permite irigarea unei suprafețe de 400.000 de hectare de orez și este necesar celor trei hidrocentrale care deservesc tot atâtea orașe, potrivit The Jakarta Post.
Cu toate acestea, un studiu realizat în 2013 constata că nivelurile de plumb din râul Citarum erau de 1.000 de ori mai mari decât maximul admis conform standardelor occidentale.

Poluat masiv cu plumb, mercur și arsenic, Citarum nu mai îndeplinește niciun standard privind calitatea apei de aproape 20 de ani.
Deoarece oamenii depind de această apă puternic poluată, mulți suferă acum de diferite boli de piele, de la scabie până la infecții, ca să nu mai vorbim de problemele respiratorii cauzate de inhalarea fumului emanat de fabrici.
Potrivit The Diplomat, de-a lungul anilor, guvernanții au tot promis să curețe râul Citarum, dar au eșuat, deoarece astfel de eforturi au fost făcute doar parțial.
Cu toate acestea, în 2018 a fost anunțat un program de curățare a apei în șapte ani, cu obiectivul final de a face apa potabilă până în 2025.

Programul este pus în aplicare cu ajutorul armatei, 7.100 de soldați indonezieni fiind distribuiți de-a lungul acestui râu de 300 de kilometri pentru a curăța gunoiul din apă și pentru a planta arbori pe ambele maluri.
Reîmpădurirea malurilor râului Citarum este un proces critic: peste 80.000 de hectare de teren adiacente râului au fost puternic afectate de industrializarea rapidă din regiune încă din anii ’80.
Indonezienii estimează că reîmpădurirea va necesita 125 de milioane de copaci care să fie plantați în imediata apropiere a râului.

Speranța este că astfel vor putea pune capăt inundațiilor cauzate de munții de gunoi care blochează albia râului, făcând apa să se reverse pe maluri.
Cu toate acestea, eforturile de curățare a râului se vor dovedi inutile dacă autoritățile nu vor lua măsuri împotriva oamenilor de afaceri care creează ilegal guri de deversare a apelor industriale, poluând râul.
Cât timp în cârligele pescarilor se agață gunoi și cadavre de animale, mai degrabă decât pește, este clar că proiectul de ecologizare a celui mai poluat râu din lume este un eșec.
Acum, după ce ai descoperit care este cel mai poluat râu din lume, vezi cum arată reciful de anvelope uzate: un proiect ecologic dezastruos, apoi descoperă „Everestul de gunoi” din India, un morman atât de mare, încât trebuie avertizate avioanele.
Ha! Iti dai seama, orase peste orase de boschetari. Ma face sa rad in hohote! Folosesc apa pentru culuri de orez si pentru a-si potoli setea….. practic o condamnare la moarte sigura. Nu are sa dea gresi. Chiar daca distilezi apa nu va avea efectul de a o face potabila fiindca sunt compusi moleculari care trec prin coloana de distilare. De fapt distilarea ar trebui sa fie primul pas in a curata apa de contaminanti. Aici in Ploiesti avem la robinete o apa dura, plina de calcar. De fiecare data cand o beau simt pe gat praf. Am gasit la un magazin prin zona Pietei Romane, apa distilata. Am luat un bax pentru reactorul de gaz HHO. AM incercat acum cateva saptamani sa beau acea apa dar era prea amara si mai presus de toate, avea un puternic gust metalic, doi factori care o faceau nebaubila. Daca noi aici in Europa (chiar si de Est) nu avem filtre industriale cu nisip si mangal pentru intreg orasul, atunci ce sa mai zic de amaratii din orasele indoneziene respective…. Va dati seama ca sunt unii acolo complet impotriva inchiderii fabricilor pe motiv ca nu vor avea alte locuri de munca. Deci si condamnare la moarte si conditii de trai mizerabile.