Viespea gigant japoneză, ucigașul care nu ia prizonieri

Viespea gigant japoneză (Vespa mandarinia), cunoscută popular sub denumirea de ucigașul de iaci sau albina-vrabie, este o insectă de care ai toate motivele să te temi.

Este o subspecie de viespe gigant asiatică și trăiește în regiunile împădurite ale Japoniei. Este una dintre cele mai mari viespi de pe planetă, are o înțepătură foarte puternică și poate zbura cu până la 40 de kilometri pe oră.

Cum înțeapă viespea gigant japoneză

Viespea gigant japoneză
Viespea gigant japoneză. Foto: Imgur

Acul acestei insecte uriașe poate avea lungimea de peste o jumătate de centimetru, însă veninul pe care îl produce nu este cel mai toxic cocktail pe care îl poate livra o viespe. La acest capitol, câștigătoarea este Vespa luctuosa, din Filipine.

Dar, acolo unde nu impresionează prin forță, viespea gigant compensează prin volum: cantitatea de toxină pe care o injectează poate fi copleșitoare.

Dintre oamenii care sunt înțepați de această viespe, cei care mor cad victime reacțiilor alergice. Chiar și așa, însă, toxina este suficient de puternică pentru a-i ucide și pe cei care nu suferă de reacții alergice.

Foto: Pinterest

Iată cum descrie senzația de a fi înțepat de o astfel de insectă Masato Ono, entomolog la Universitatea Tamagawa:

„Simți de parcă îți intră în picior un cui fierbinte.”

La fel ca în cazul multor toxine de albine sau de viespi, ingredientul activ din veninul viespii gigant este o peptidă citolitică.

Efectele asupra țesutului victimei variază în funcție de locul în care este înțepată, dar cel mai frecvent peptida determină umflarea și spargerea celulelor sau reprogramarea acestora astfel încât să se dizolve.

Veninul conține, de asemenea, o neurotoxină numită mandaratoxină. Aceasta blochează capacitatea celulei de a transmite semnale nervoase, reducând fluxul de sodiu.

După om, viespea gigant japoneză este cea mai periculoasă ființă din Japonia. Aceste insecte ucid 20-30 de oameni pe an, împingând urșii și șerpii pe locurile doi și al trei, cu 5, respectiv 5-10 victime anual.

Majoritatea morților cauzate de înțepăturile viespilor uriașe japoneze sunt consecința atacurilor multiple. Un om care primește peste 30 de înțepături este în real pericol. Iată care sunt consecințele unui astfel de atac:

Viespea gigant japoneză
Foto: ITV

Viespile gigant japoneze sunt prădători de elită și au o predilecție pentru insectele mai mici, astfel încât, în general, fermierii sunt încântați să le vadă, deoarece scapă de dăunători.

Viespile prind insectele și le tăie în bucăți mici, mâncând doar părțile cele mai suculente. De exemplu, dacă au de ales între mușchii aripilor și picioarele sau aripile unei insecte, aleg mușchii.

Viespile gigant japoneze împotriva unei colonii de albine

Printre cei care – cu siguranță – nu sunt încântați să vadă viespile gigantice se numără și apicultorii japonezi.

Rasele endemice de albine japoneze știu să se apere de acești intruși periculoși, dar, în general, apicultorii din Asia folosesc albine europene, deoarece produc mai multă miere.

Albinele europene, lipsite de experiența traiului în același mediu cu viespile uriașe, sunt foarte vulnerabile la atac.

Când o viespe gigant japoneză aflată în misiune de recunoaștere dă peste o colonie de albine europene, produce un feromon dintr-un organ numit glanda van der Vech.

Acest feromon le atrage pe celelalte viespi la colonia albinelor, unde începe măcelul. Acest uriaș este singura viespe despre care se știe că eliberează feromoni pentru a-și atrage confrații astfel.

Viespea gigant japoneză decapitează cu ușurință albinele de miere, cu o mișcare rapidă a mandibulelor sale mari și puternice. O singură viespe uriașă poate ucide 40 de albine într-un minut.

Viespea gigant japoneză
Viespea gigant japoneză și albina meliferă africană. Foto: W. P. Armstrong

Un „comando” de 30 de astfel de viespi gigant poate elimina o colonie de 30.000 de albine în trei-patru ore. După masacrarea stupului, viespile cară la cuib abdomenele albinelor, care vor servi drept hrană pentru puii atacatorilor.

De asemenea, viespile iau drept pradă și rezervele de miere, și larvele albinelor.

Apărarea albinelor japoneze

Ca mărime, albinele melifere japoneze nu sunt cu mult diferite de rudele lor europene. Așadar, cum se apără împotriva viespilor gigant japoneze?

Apelează la o strategie foarte ingenioasă. În general, când intrușii se apropie de stupul albinelor (europene sau japoneze), aceștia sunt abordați agresiv de santinelele albinelor.

Viespea gigant japoneză
O viespe uriașă ucigând o albină. Foto: Pinterest

Când albinele europene încearcă acest tip de atac cu o viespe gigant, aceasta din urmă le tranșează rapid, ca un măcelar într-o zi normală de lucru.

Albinele japoneze, însă, știu mai bine ce trebuie să facă. Când o viespe uriașă se apropie de albinele japoneze, mult mai înțelepte, acestea se retrag în interior, lăsându-i viespii un spațiu în care să se târască.

Odată ce prădătorul uriaș este înăuntru, albinele năvălesc din ascunzătorile lor într-o formațiune ca un cocon din care fac parte din 500 de insecte. Copleșesc viespea, sufocând-o complet.

Energia utilizată pentru a bate din aripi este transformată în căldură, care este direcționată spre centrul coconului de albine, ridicând temperatura la 47° Celsius.

Deși viespile gigant japoneze sunt foarte sensibile la supraîncălzire datorită dimensiunilor enorme, această creștere a temperaturii nu este suficientă pentru a le ucide. În acest punct, însă, albinele mai scot un „as din mânecă”.

Al doilea efect al bilei de albine este creșterea dioxidului de carbon în centrul grămezii. Viespile (și albinele) sunt mai sensibile la creșterea temperaturii atunci când și nivelurile de dioxid de carbon sunt mai mari; aceste modificări ale nivelurilor de gaz reprezintă cuiul din sicriul viespii.

Un cocon defensiv format de albinele melifere japoneze în jurul unei viespi uriașe. Foto: Wikimedia

Albinele câștigă, dar suferă și ele pierderi în timpul acestui atac. Însă cercetările mai recente privind bătăliile dintre viespi și albine au relevat un alt truc interesant.

În încercarea de a preveni pierderile inutile de ambele părți, albinele eliberează un feromon (pe care cercetătorii l-au botezat informal „Te văd”) prin care anunță viespea că a fost detectată și că ar fi imprudent să atace.

Frumos, ca între marile puteri…


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Viespea gigant japoneză, ucigașul care nu ia prizonieri”

Lasă un comentariu