„Mâncați și ambalajul?” Viermii care se hrănesc cu polistiren

Mulțumită bacteriilor pe care le au în sistemul digestiv, larvele gândacului Zophobas atratus pot descompune polistirenul. Enzima responsabilă de acest proces ar putea fi folosită în viitor la reciclarea plasticului.

La fel ca viermii uriași – larvele unui gândac cunoscut sub numele de Tenebrio molitor -, „super-viermii” unei alte specii de gândac, Zophobas astratus, se vând adesea în magazinele de animale de companie ca hrană pentru pești, reptile sau amfibieni.

Zophobas atratus. Foto: YuYang

În plus față de dimensiunea relativ mare, de aproximativ cinci centimetri, și aspectul „cărnos”, oamenii de știință de la American Chemical Society au descoperit la viermi o abilitate care îi face extrem de interesanți: pot digera polistiren.

Așa cum notează autorii unui studiu despre biodegradarea polistirenului publicat recent, această abilitate abia descoperită are legătură cu o tulpină de bacterii care trăiesc în sistemul digestiv al larvelor.

Polistirenul este un plastic utilizat pe scară largă în ambalaje, obiecte de unică folosință și materiale izolante, iar atunci când este aruncat la groapa de gunoi sau abandonat în natură, este nevoie de câteva sute de ani pentru a se descompune complet.

Viermi care se hrănesc cu polistiren. Foto: Stanford Woods Institute for the Environment

Mai multe studii au arătat deja că diverse specii de viermi ar putea ingera și descompune polistirenul în doar câteva săptămâni.

La viermii de făină, Tenebrio molitor, această abilitate a fost legată de o anumită tulpină de bacterii care descompun polistirenul în intestinul viermilor.

Cu toate acestea, cercetătorii au vrut să afle dacă pot găsi bacterii similare și în așa-numiții super-viermi.

Multe ambalaje și recipiente din comerț sunt fabricate din polistiren. Aruncat în natură, materialul se degradează în câteva secole, însă viermii Zophobas atratus ar putea ajuta la rezolvarea acestei probleme. Foto: iStock

Pentru a face acest lucru, echipa a plasat 50 dintre aceste larve din specia Zophobas atratus într-o cameră cu polistiren ca unică sursă de hrană, descoperind, după 21 de zile, că viermii consumaseră aproximativ 70% din plasticul furnizat.

Într-o etapă ulterioară, cercetătorii au izolat tulpina bacteriei Pseudomonas aeruginosa din intestinele viermilor, demonstrând că aceasta poate crește direct pe suprafața polistirenului și îl poate descompune.

De asemenea, au identificat că acest lucru a fost posibil datorită enzimei S. hidrolază, responsabilă de cea mai mare parte a biodegradării.

Savanții opinează că această enzimă – sau, mai bine zis, bacteria care o produce – ar putea fi utilizată în viitorul apropiat pentru a ajuta la descompunerea și reciclarea polistirenului rezidual.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu