Războiul din Ucraina a evidențiat relațiile tensionate dintre Statele Unite ale Americii și Rusia. Cele două țări au declarat că nu doresc să intre într-o confruntare una cu cealaltă, deoarece asta ar însemna începutul celui de-al treilea război mondial și ar pune în pericol întreaga lume dacă și-ar folosi întregul arsenal nuclear.
Pentru a pune în perspectivă scenariul cel mai pesimist, cercetătorii de la Penn State University din SUA au publicat un raport privind posibilele soluții alimentare pentru supraviețuitorii unei catastrofe globale de o asemenea amploare.
Studiul estimează că, dacă ambele țări și-ar lansa toate focoasele nucleare, cerul ar fi acoperit cu peste 165 de milioane de tone de praf, reducând radiațiile solare și precipitațiile timp de mai mulți ani.
Modelele studiate arată că efectele devastatoare pe care un astfel de eveniment l-ar putea avea asupra sistemelor agricole ale lumii ar dura mai mult de 15 ani.
Cercetătorii cred că permafrostul – un strat de sol înghețat permanent prezent în regiunile foarte reci sau periglaciare – ar acoperi cea mai mare parte a Americii de Nord, Europei și Asiei, iar precipitațiile din Amazon s-ar putea reduce cu 90%. Doar zonele mai apropiate de ecuator, unde variațiile de temperatură sunt mai mici, ar permite cultivarea anumitor specii.
„Dacă vrem să avem vreo speranță să hrănim populația lumii într-un astfel de scenariu, trebuie găsite noi culturi, rezistente la soare, la secetă și la frig, precum și mai multe surse de rezerve de hrană”, se arată în raport.

De la gărgărița palmierului la rădăcină de manioc
Echipa condusă de Daniel Winstead, tehnolog de cercetare, și Michael Jacobson, profesor de silvicultură, a întocmit o listă cu 247 de plante sălbatice comestibile. Dintre acestea, au fost alese 33 care ar putea servi drept hrană în anii care ar urma atacurilor nucleare.
Printre alegerile făcute se numără gărgărița de palmier, o larvă bogată în grăsimi și proteine care poate fi folosită pentru a face pâine și supe. Printre alte opțiuni se numără konjac, rădăcina de manioc, ciupercile de stridii sălbatice, safou, un fruct cunoscut sub numele de prună africană, și bledos, o legumă consumată pe scară largă în Africa.
Cercetătorii au întocmit, de asemenea, o listă de alimente care pot fi recoltate în siguranță după un atac nuclear, inclusiv fructe de palmier și de tamarin, semințe de acacia, viermi de mopane, igname – un tubercul popular în Insulele Canare – și enset, o plantă erbacee cunoscută și drept banana falsă sau pseudo-banana.
Citește în continuare