5 dintre cei mai misterioși oameni din istorie

În zilele noastre, când supravegherea electronică totală și scanarea biometrică au încetat de mult să mai aparțină filmelor SF, este aproape imposibil să îți mai ascunzi identitatea și trecutul.

Până și preferințele noastre simple, precum gusturile în materie de filme, cărți, mâncare sau modă, ajung la îndemâna oricui tastează câteva cuvinte într-un browser de internet.

Indiferent că vrem sau nu, cu toate avantajele și dezavantajele ei, tehnologia face din ce în ce mai greu de jucat acest joc de-a v-ați ascunselea.

Sunt, însă, câteva excepții de la această regulă. Pe pământ s-au perindat de-a lungul timpului indivizi care, cumva, au eludat toate aceste „unelte ale viitorului”.

Unii nu au lăsat după ei nicio urmă, altora le-a fost atribuită greșit o identitate. Au fost și cazuri în care astfel de persoane au fost considerate vizitatori din alte dimensiuni.

Indiferent de situație, au intrat în legendă. Ițele destinelor lor nu mai pot fi astăzi separate de țesătura din care sunt alcătuite misterele.

1

Kaspar Hauser

Cei mai misterioși oameni
Foto: Secvență  din filmul „Enigma lui Kaspar Hauser” (1974), de Werner Herzog

Suntem în data de 26 mai, în Nuremberg, Germania. Anul este 1828. Un adolescent hoinărește pe străzi, ținând în mână o scrisoare pe al cărei plic stă scris: „De la granița bavareză. Loc nenumit. 1828”, adresată unui anume „căpitan von Wessing”.

În scrisoare se afirmă că „băiatul a fost primit la 1812, a fost învățat să scrie și să citească”, dar că „nu i s-a îngăduit niciodată să iasă afară, în aer liber”.

Se mai afirmă că tânărul a devenit „cavalerist, precum tatăl său” și i se cere căpitanului „fie să-l primească, fie să-l spânzure pe băiat”.

Întrebat, băiatul a răspuns că se numește „Kaspar Hauser” și a povestit că și-a petrecut viața într-o mică „celulă întunecoasă”, pe o saltea de paie, cu trei jucării din lemn cioplit.

După ce a relatat această poveste, și-a petrecut următorii ani trăind din casă în casă, până când, pe 14 decembrie 1833, a fost găsit înjunghiat în piept.

Avea asupra lui o mică desagă în care era o scrisoare cu următorul conținut:

„Hauser v-ar putea spune exact cum arăt și de unde provin. Ca să-l scutesc de efort, vă spun eu direct de unde sunt… Vin de la… granița bavareză… pe râu… Vă spun chiar și numele: M. L. O.”

Kaspar Hauser, unul dintre cei mai misterioși oameni, a murit din cauza rănilor trei zile mai târziu, luând cu el în mormânt și secretul identității sale și a lui M. L. O.

2

Doamna „Babușka”

Doamna „Babușka” este în partea dreapt a cadrului, poartă parpalac verde, eșarfă sau batic și stă cu spatele, filmând scena asasinării lui JFK.

Asasinarea președintelui John F. Kennedy, în 1963, a fost o clipă de coșmar din istoria SUA.

Bineînțeles, momentul a devenit ulterior faimos și pentru avalanșa de nestăvilit de teorii ale conspirației și afirmații ciudate făcute de un număr enorm de oameni.

Dintre toate detaliile bizare și macabre ale acestui eveniment, unul iese cel mai mult în evidență prin aura de mister în care este învăluit: doamna „Babușka” (bunica, în limba rusă).

Această femeie a fost surprinsă de mai multe camere foto și video înainte, în timpul și după momentul împușcării președintelui.

Purta ochelari de soare, parpalac, o „babușka” (eșarfă rusească) și – cel mai ciudat – filma întreaga scenă cu propria sa cameră video.

Când FBI a făcut un apel public ca fiecare persoană care a reținut detalii de la locul crimei să le prezinte autorităților, după ce a încercat în zadar să o identifice, nimeni cu semnalmentele „doamnei Babușka” nu a dat curs acestei chemări.

Babusca
Foto: All That’s Interesting

De ce era importantă femeia? În ziua asasinării lui JFK, „Babușka” a apărut în văzul tuturor și a înregistrat video evenimentul dintr-o cu totul altă perspectivă.

Este cert că a existat pentru că a apărut în filmele și fotografiile făcute de alți 32 de martori.

Până astăzi, nimeni, nici FBI, nici martorii oculari nu au reuit să o identifice. Cert este că Doamna „Babușka” a intrat în istorie ca unul dintre cei mai misterioși oameni.

3

Cei mai misterioși oameni - Omul din fața tancurilor

Una dintre cele mai emblematice fotografii anti-război făcute vreodată, care înfățișează un protestatar înfruntând o coloană de tancuri în piața Tienanmen, în 1989, ascunde un mister: identitatea bărbatului cunoscut ca „omul din fața tancurilor”.

În timpul reprimării protestelor din Piața Tienanmen, când tancurile au ieșit pe străzi, un bărbat a decis să li se opună, postându-se în fața coloanei de blindate.

După ce au încercat în zadar să îl ocolească, militarii din tanc au oprit motoarele.

În acel moment, bărbatul s-a urcat pe primul blindat și a vorbit printr-o gură de aerisire cu un membru al echipajului.

După o vreme, protestatarul a coborât de pe tanc, dar a rămas în fața sa, până când doi bărbați îmbrăcați în uniforme albastre s-au apropiat de el și l-au luat cu forța.

Încă nu se știe ce s-a întâmplat cu protestatarul anonim, dar se presupune că a fost omorât sau închis de autoritățile chineze.

2. Cei mai misterioși oameni – Ucigașul Zodiac

Cei mai misterioși oameni
Foto: In Touch Weekly

Criminal în serie dispărut pentru totdeauna în umbra trecutului, Zodiac a fost considerat varianta americană a lui „Jack Spintecătorul”.

Ucigașul Zodiac și-a început seria de crime în 1968, în California, unde a împușcat două adolescente la marginea drumului și a atacat altele cinci, dintre care doar două au supraviețuit.

O victimă a descris că atacatorul purta o glugă de călău, avea o șuviță albă de păr și ținea în mână un pistol. La fel ca „Jack Spintecătorul”, și Zodiac trimitea scrisori presei.

Diferența era că Zodiac includea și niște coduri și criptograme lângă mesajele de amenințare și își termina fiecare scrisoare cu semnul „+”.

În timpul investigațiilor, mai mulți oameni au afirmat că sunt Zodiac, însă poliția nu i-a crezut, deoarece nu existau probe care să facă legătura cu crimele.

Cei mai misterioși oameni
Sute de oameni au încercat în zadar să descifreze codurile ucigașului Zodiac. Foto: Penn State University

Singurul suspect a fost Arthur Leigh Allen, pe baza unor dovezi circumstanțiale. Însă vinovăția sa nu a putut fi dovedită pentru că bărbatul a murit din cauze naturale înainte de a fi trimis în judecată.

Ucigașul Zodiac a rămas neidentificat și este astăzi cunoscut drept unul dintre cei mai misterioși oameni.

5

Grigori Rasputin

Cei mai misterioși oameni
Rasputin în spital (cca. 1914). Foto: Wikimedia

Probabil că niciun personaj istoric nu poate egala aura de misticism, enigmă și legendă a lui Grigori Rasputin.

Trecutul său este atât criptic, încât până și istoricii profesioniști au dificultăți în a separa adevărul de minciună în ceea ce îl privește.

Născut în ianuarie 1869, Rasputin a crescut într-o familie de țărani din Siberia, unde a devenit „vindecător”.

A luat drumul pribegiei după ce a afirmat că în vis i-a apărut o ființă care i-a conferit puteri supranaturale.

Într-o turnură a evenimentelor bizară și controversată, Rasputin a fost chemat la curtea imperială pentru a-l vindeca de hemofilie pe fiul muribund al țarului, ceea ce călugărul a reușit.

De acolo înainte, Rasputin a dobândit o putere nelimitată și acces necondiționat la familia Romanov.

Cel mai important aspect referitor la Rasputin sunt numeroasele tentative de asasinat comise împotriva sa.

Văzându-l ca un simbol al corupției și al răului, atentatorii au făcut ca Rasputin să fie înjunghiat de o femeie deghizată în cerșetor, atac care aproape că i-a fost fatal.

Cei mai misterioși oameni
O fotografie post-mortem arată gaura de glonț din fruntea lui Rasputin. Foto: Wikimedia

Întrucât a supraviețuit, a fost invitat la cină la reședința unui politician, unde i-a fost pusă cianură în băutură.

Rasputin a băut, dar – din nou – a supraviețuit. În mod evident frustrat și total nedumerit de rezistența supraomenească a lui Rasputin, unul dintre atentatori a scos pistolul și l-a împușcat o dată.

Călugărul a reușit să fugă până în curtea conacului, unde a fost din nou împușcat, de data aceasta de două ori.

Crezându-l mort, asasinii l-au învelit într-un cearșaf și l-au aruncat în apele înghețate ale unui râu.

Cu toate acestea, ulterior s-a constatat că Rasputin a murit de hipotermie, nu din cauza gloanțelor, după ce a reușit să iasă din cearșafurile în care a fost înfășurat.


În continuare, te invităm să citești și 5 oameni misterioși care au inspirat opere literare celebre.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • >