fbpx

Top 10 cele mai periculoase drumuri din lume și din România

Într-o Românie în care autostrăzile par mai greu de construit decât piramidele, iar numărul enorm de decese din accidentele auto te face să crezi că suntem în război, a vorbi despre cele mai periculoase drumuri din lume poate fi începutul unei polemici lungi și fără câștigători, chiar și între prieteni.

Cu toate acestea, drumurile „de la noi” nu sunt nici cele mai proaste, nici cele mai periculoase. Vă prezentăm în continuare o galerie cu top 10 cele mai periculoase drumuri din lume și – în același timp – spectaculoase.

Bineînțeles, țara noastră intră în acest clasament al drumurilor extreme, iar din articol o să înțelegeți de ce.

10. Trecătoarea Stelvio

cele mai periculoase drumuri din lume 1-trecatoarea-stelvio
Deschidem galeria cu Trecătoarea Stelvio, din nordul Alpilor Italieni. Este drumul pavat aflat la cea mai mare altitudine în regiune și al doilea din Alpi, ca înălțime.

Trecătoarea începe la aproximativ 75 kilometri de Bolzano și se întinde până la 320 kilometri distanță de granița elvețiană. Drumul este foarte periculos, indiferent de stilul de condus și orice șofer are nevoie de mult curaj ca să se încumete în această trecătoare.

9. Autostrada transsiberiană

Aflată în Rusia, această „autostradă” este unul dintre cele mai periculoase drumuri din lume din mai multe motive. Nu doar că este lungă și plină de surprize, dar ea trece prin păduri, munți și deșert.

Fiind unul dintre cele mai lungi drumuri din lume, autostrada transsiberiană face legătura dintre Vladivostok (estul îndepărtat) și Sankt Petersburg (la vest). Cu siguranță nu este drumul pe care să pleci într-o vacanță liniștită cu familia.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

8. Autostrada Unu

cele mai periculoase drumuri din lume 3-autostrada-unu
Pe locul trei în galeria noastră se regăsește Autostrada Unu, din Mexic, care începe în Tijuana, oraș de graniță cu SUA, și continuă spre sud prin Maneadero, până în San Diego.

Probabil cea mai periculoasă zonă este porțiunea de 109 kilometri din Tijuana până în Ensenada, plină de serpentine care fac condusul un coșmar stresant.

7. Vulcanul Cotopaxi, pe cele mai periculoase drumuri din lume

Drumul Vulcanului Cotopaxi este un loc periculos, indiferent cu ce viteză circuli. Aflat în cantonul Latacunga din provincia ecuadoriană Cotopaxi, drumul este al doilea din țară ca altitudine și atinge în anumite porțiuni înălțimi de peste 5.000 de metri.

Drumul este lung și foarte îngust în anumite zone, iar șoferii trebuie să fie extrem de atenți în curbe.

6. Drumul Perdikaki-Patiopoulo

Drumul de munte Perdikaki-Patiopoulo merită cu siguranță un loc în această galerie. Cu o lungime de 23,5 kilometri, este situat în nordul Greciei și și-a câștigat faima neagră de „ultim drum” pentru foarte mulți șoferi.

Drumul este extrem de solicitant cu toate curbele, serpentinele înguste și pantele abrupte și nu este recomandat, în caz că sunteți în căutare de vacanțe liniștite în Grecia.

5. Panamericana

Autostrada panamericană nu e doar un drum în linie dreaptă, ci este mai degrabă o rețea de drumuri, dintre care unele sunt foarte periculoase. În total, autostrada are o lungime de 30.000 de kilometri.

Panamericana a intrat în Cartea Recordurilor cu titlul de cea mai lungă autostradă. Însă este ușor să te lași păcălit de acest titlu – chiar dacă se cheamă autostradă, Panamericana este plină de curbe strâmte și serpentine care urcă și coboară abrupt, ceea ce o face foarte solicitantă pentru șoferi.

4. Autostrada Sichuan-Tibet

cele mai periculoase drumuri din lume 7-autostrada-sichuan-tibet

Aflată în China, autostrada Sichuan-Tibet este enormă, dar impropriu numită „autostradă”. Drumul are 2.142 kilometri și traversează peisaje foarte diferite, de la zone de deșert la vârfuri de munte, pe anumite porțiuni.

Ca să îl traversezi de la un capăt la celălalt ai nevoie de 15 zile, iar alunecările de drum sunt evenimente la ordinea zilei. De asemenea, drumul trece peste mai multe râuri faimoase din China, precum Jinsha sau Nujiang.

3. Drumul A682

cele mai periculoase drumuri din lume 8-drumul-a682
Cu o lungime de 22 kilometri, drumul A682 este considerat cel mai periculos din Marea Britanie, indiferent de vreme și stilul de șofat.

Întins din Lancashire până în North Yorkshire, A682 și-a câștigat reputația de drum mortal după ce mai mult de 100 de persoane și-au pierdut viața traversându-l.

2. Autostrada Halsema

Și autostrada Halsema, din Filipine, face parte dintre cele mai periculoase drumuri din lume. Este drum deosebit de periculos, care trebuie evitat cu orice preț. În punctul cel mai înalt, atinge 2.25 kilometri deasupra nivelului mării, ceea ce face ca altitudinea în sine să fie o provocare pentru oricine.

Cunoscut și sub denumirea de Drumul Baguio-Bontoc, această porțiune este indicat a fi folosită doar în lipsă de alternative (rute ocolitoare sau aeroporturi închise).

1. Transfăgărășanul

Transfăgărășanul sau Drumul Național 7c este unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din lume. Se întinde pe 90 kilometri și străbate Munții Făgăraș, un masiv muntos care face parte din Carpații Meridionali, făcând legătura între Transilvania și Muntenia.

cele mai periculoase drumuri din lume 10-transfagarasan

Transfăgărășanul are o altitudine maximă de 2.134 metri și foarte multe curbe în ac de păr, ceea ce îl transformă într-o probă extremă de condus pentru orice șofer care se încumetă să îl încerce și într-unul dintre cele mai periculoase drumuri din lume.

Viteza maximă pentru șofat este de 40 kilometri/oră. De obicei, Transfăgărășanul este închis între lunile octombrie și iunie, din cauza zăpezilor.

Uneori, drumul rămâne deschis până în noiembrie, dar din moment ce au fost ani când a nins în zonă chiar și în luna august, cel mai bine este să verificați condițiile meteo înainte de a vă aventura pe Transfăgărășan.

Transfăgărășanul are mai multe tuneluri și viaducte decât orice alt drum din România. În locul aflat la cea mai mare altitudine, lângă Bâlea Lac, se găsește tunelul cel mai lung (875 metri) și la cea mai mare înălțime din România.

Acest tunel este „puntea” dintre Transilvania și Vechiul Regat. În luna septembrie 2009, cei trei protagoniști ai cunoscutei emisiuni britanice Top Gear au realizat un episod pe Transfăgărășan.

Gazda emisiunii, Jeremy Clarkson, a catalogat Transfăgărășanul drept „cel mai bun drum din lume”.


Pentru mai multă adrenalină, încearcă și cele mai periculoase căi ferate din lume.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

  • Popa Ion spune:

    Da . Mi-a plăcut foarte mult, mai ales că nu pot circula în afara țării din lipsă de bani.
    Cu stimă, Ion Popa.

  • >