Secretul murdar al științei: Au existat grădini zoologice cu oameni

Cum ar fi să ne plimbăm printr-o grădină zoologică unde exponatele nu sunt animale, ci oameni? Ați spune că e o idee exagerată și crudă și că așa ceva e imposibil să existe. Ne pare rău să vă dezamăgim.

Până nu demult, astfel de locuri au existat în Occident: ființe umane ținute în captivitate și expuse în fața altor oameni, care plăteau bani pentru a le vedea.

Niște curiozități

Primele expoziții umane își au originile în secolul al XVI-lea. De exemplu, Cardinalul Ippolito de Medici deținea o vastă colecție de oameni de diverse rase și nații, printre care mauri, tătari, turci și africani.

De-a lungul următoarelor secole, numeroși exploratori și comercianți obișnuiau să expună în fața publicului curios indigeni capturați în timpul călătoriilor prin America de Sud sau de Nord.

Astfel, în anii 1870, expozițiile de oameni exotici au devenit populare în multe țări, astfel de grădini zoologice umane fiind construite la Paris, Hamburg, Anvers, Barcelona, Londra, Milan și New York.

Potrivit Wikipedia.com, comerciantul de animale sălbatice Carl Hagenbeck a avut un mare succes în Europa cu două expoziții – una cu indigeni samoani și sami (1874) și una cu nubieni (1876).

VIDEO Secretul murdar al științei: Au existat grădini zoologice cu oameni
Grupul de indigeni Selk’Nam a făcut furori în Europa

În 1889, cu permisiunea guvernului chilian, Hagenbeck a capturat 11 indigeni din tribul Selk’Nam, pe care i-a expus în întreaga Europă. Totuși, Hagenbeck a fost cel care a creat conceptul de grădină zoologică „deschisă”, fără cuști, și a încercat să recreeze pe cât posibil habitatul natural al indigenilor pe care-i plimba prin lume.

Francezii, experți în expoziții umane

În încercarea de a-și demonstra puterea colonialistă, Franța a construit în Jardin d’Agronomie Tropicale (Grădina de Agronomie Tropicală) șase sate specifice coloniilor franceze din Madagascar, Indochina, Sudan, Congo, Tunisia și Maroc. Expoziția a durat din luna mai până în octombrie 1907.

Potrivit MessyNessyChic.com, expoziția a atras peste un milion de vizitatori, iar satele au fost construite în așa fel încât să reflecte viața în colonii, de la arhitectură și până la practicile agricole.

Dorința francezilor de a imita la perfecție viața indigenilor era foarte mare, așa cum se vede în imaginea de mai jos. În cadrul unei expoziții ținute în Marsilia, francezii au recreat o fabrică din Congo, iar pentru un plus de autenticitate au adus mai mulți congolezi, care să „lucreze” în această fabrică.

VIDEO Secretul murdar al științei: Au existat grădini zoologice cu oameni
Foto: messynessychic.com

Grădinile zoologice umane au continuat în secolul XX

Desigur, francezii nu au fost singurii care au construit grădini zoologice umane, iar această practică a continuat până în secolul XX.  Martore ale mentalității înapoiate și intoleranței față de oamenii de alte rase stau numeroase fotografii, precum cele de mai jos.

VIDEO Secretul murdar al științei: Au existat grădini zoologice cu oameni
Foto: npr.org

Ota Benga, un pigmeu din Congo, a fost expus la Grădina Zoologică din Bronx, New York, în 1906. Era forțat să-i distreze pe trecători trăgând la țintă cu arcul sau jucându-se cu urangutanii alături de care era expus.

Câțiva ani mai târziu, puternic traumatizat, Ota Benga s-a sinucis, împușcându-se în inimă.

VIDEO Secretul murdar al științei: Au existat grădini zoologice cu oameni
Foto: messynessychic.com

În 1910, Sarah Baartman, o indigenă Khoikhoi, a fost convinsă să se lase expusă în Europa ca o curiozitate. Baartman suferea de o afecțiune genetică din cauza căreia avea fesele extrem de mari și a fost o atracție pentru curioși.

O mamă și fiul ei, expuși într-un sat de negri din Germania.

VIDEO Secretul murdar al științei: Au existat grădini zoologice cu oameni
Foto: simpalsmedia.com

Un grup de indigeni expus la Expoziția Universală de la Paris, din 1931, care a atras 34 de milioane de vizitatori

VIDEO Secretul murdar al științei: Au existat grădini zoologice cu oameni
Foto: zefirka.net

O fetiță din Africa, expusă într-o grădină zoologică umană în 1958 (Bruxelles, Belgia)

VIDEO Secretul murdar al științei: Au existat grădini zoologice cu oameni
Foto: theplaidzebra.com

Aflați mai multe despre acest subiect controversat urmărind documentarul prezentat în continuare: „Secretul murdar al științei – Grădinile zoologice cu oameni”

Ca să știi mai mult, citește cartea „Viața unui sclav american”

Fost sclav, aboliționist înflăcărat, scriitor strălucitor, redactor de ziar și orator plin de elocvență, ale cărui discursuri au aprins cauza aboliționismului, Frederick Douglass (1818–1895) a avut o viață uluitoare. Copilăria și tinerețea i-au fost dominate de abuzuri fizice, de lipsuri și tragedii, dar printr-o tărie de caracter rar întâlnită, Douglass a reușit să depășească aceste obstacole pentru a deveni un reprezentant de frunte al semenilor săi. În „Viața unui sclav american”, care reprezintă cea mai citită și mai citată dintre operele sale, Douglass oferă descrieri explicite ale propriei copilării și ale experiențelor înfiorătoare din perioada sclaviei, precum și o relatare incitantă a evadării sale dramatice din Sudul sclavagist.
Cartea „Viața unui sclav american” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

  • mircea777 spune:

    Suntem barbari si lipsiti de umanitate…si fara teama de Dumnezeu.

  • valentina spune:

    Considerati o barbarie sa chinui oameni dar la animale nu va ganditi?

    • Pentru specimene ca tine, asemeni altor dezaxati, animalele sunt mai importante decat oamenii.Statul roman acorda 84 de lei pe luna pentru cresterea unui copil, si 320 de lei pe luna pentru intretinerea unui maidanez care musca trecatorii, copiii, femeile, batranii sau tinerii, pentru care statul acorda asistenta medicala sau un loc provizoriu la morga.Javrele apara javrele si nu oamenii.

  • >