VIDEO NASA confirmă: Pământul are o nouă Lună

Luna nu se mai învârte de una singură în jurul Pământului. Planeta noastră are un nou companion în spațiu, care ne „vizitează” de aproape un secol. Surprinzător, NASA a descoperit acest corp ceresc misterios abia în vara anului 2016.

Potrivit unui raport al NASA, există o cvasi-lună („semi-lună” sau „aproape-lună”) care se învârte în jurul Pământului de aproximativ o sută de ani, un corp ceresc observat prima dată la jumătatea anului 2016. Noua lună nu este atât de mare precum Luna, cu toate că îi ține și acesteia „companie” în drumul său prin spațiu.

Această semi-lună se învârte în jurul Terrei pe o orbită cu totul neregulată. A doua lună, care a fost adăugată de NASA în categoria asteroizilor, cu numele 2016-H03, este prinsă într-un „dans” cosmic ce a fost observat abia recent. Orbita semi-lunii este eliptică și are un perimetru foarte mare, astfel că acest nou satelit parcurge o distanță de 38 până la 100 de ori mai mare decât Luna.

Cum arată noua lună?

Noua lună are o înclinare de 8 grade și călătorește în jurul Soarelui o dată la 365,93 zile, ceea ce face ca anul său să fie puțin mai mare decât anul terestru, de 365,24 zile. Orbita acestei luni variază și ea foarte mult. De fapt, întrucât este înclinată la 8 grade și are o orbită eliptică, 2016-H03 se află uneori mai aproape de Soare și se mișcă mai repede decât Pământul, iar alteori este mai departe de Soare și se mișcă mai încet decât planeta noastră.

Astronomii au stabilit că noua lună nu se apropie niciodată de Pământ la mai puțin de 14 milioane de kilometri, dar nici nu se îndepărtează la mai mult de 40 de milioane de kilometri.

2016-H03 este minusculă în comparație cu Luna. Dimensiunile noului nostru „tovarăș de drum” din spațiu nu au fost încă stabilite cu exactitate, dar se pare că acest corp ceresc are un diametru cuprins între 40 și 100 de metri și va ține companie Pământului în secolele ce vor urma. Noua lună a fost descoperită de telescopul Pan-STARRS 1 din Halaekala, Hawaii.

Pentru a înțelege mai bine cum arată și cum se mișcă noua lună în raport cu Soarele, Pământul și Luna, vizionați videoclipul explicativ următor, realizat de NASA.

Ca să știi mai mult, citește „Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii”

Când vorbim despre istoria omenirii, ne concentrăm adesea asupra marilor lideri, a forțelor demografice și a războaielor decisive. Dar cum ne-a modelat Pământul destinul? Planeta noastră se clatină, determinând schimbări climatice care au forțat trecerea de la o viață nomadă la agricultură. Terenul muntos a dus la dezvoltarea democrației în Grecia. Mai târziu, modelele de circulație atmosferică au modelat evoluția explorării, colonizării și comerțului global.

Chiar și astăzi, comportamentul de vot în sud-estul Statelor Unite urmează în cele din urmă modelul subiacent al sedimentelor vechi de 75 de milioane de ani dintr-o mare de mult dispărută. Pretutindeni putem observa amprenta profundă a planetarului asupra umanului. De la cultivarea primelor plante până la fondarea statelor moderne, „Origini” explică modul în care forțele planetei (adică dinamica plăcilor tectonice, curenții oceanici, clima și materiile prime) au influențat evoluția, viața și istoria omului.

Profesor specializat în popularizarea științei, Lewis Dartnell a creat o lucrare care ar trebui să fie înțeleasă de aproape orice cititor.

„Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

2 comentarii la „<mark>VIDEO</mark> NASA confirmă: Pământul are o nouă Lună”

Lasă un comentariu