VIDEO OZN în Chile: Armata a dat publicității o înregistrare incredibilă

Un videoclip excepțional, de 9 minute, filmat de doi militari chilieni, în care un OZN eliberează în atmosferă o substanță necunoscută, a fost făcut public de guvernul chilian, după doi ani de analize și studii asupra înregistrării.

Investigația a fost efectuată de CEFAA , agenția guvernamentală chiliană care investighează OZN-urile sau „fenomenele aeriene neidentificate (FAN)”. CEFAA este în subordinea Direcției Generale de Aeronautică Civilă (DGAC) și are mai multe comisii, formate din experți militari, tehnicieni și cercetători universitari din mai multe domenii.

Niciunul dintre ei nu a putut explica ce anume este obiectul surprins cu camera de filmat dintr-un elicopter de cei doi ofițeri de marină experimentați.

Atunci când investigațiile pe care le desfășoară asupra cazurilor OZN sunt finalizate, iar evenimentele sunt catalogate drept FAN, agenția guvernului chilian face publice cazurile.

Generalul Ricardo Bermudez, directorul CEFAA pe perioada anchetei, a făcut următoarea afirmație în legătură cu acest obiect: „Nu știm ce a fost, dar știm ce nu a fost”, relatează Huffington Post. Iar „ce nu a fost” constă într-o listă lungă de explicații convenționale.

Ce s-a întâmplat în Chile

La 11 noiembrie 2014, un elicopter militar chilian (Airbus Cougar AS-532) executa o misiune de rutină pe timp de zi pe linia țărmului, la vest de capitala Santiago.

La bord se aflau pilotul, un căpitan de marină cu mulți ani de experiență, și un tehnician care testa o cameră video (model MX-15 HD Forward Looking Infra Red) folosită cel mai adesea pentru „operațiuni la altitudini medii de culegere de informații, supraveghere și recunoaștere”, potrivit descrierii de pe pagina de internet a producătorului.

Aparatul zbura la altitudinea de aproximativ 1.370 de metri, într-o zi senină, cu vizibilitate mazimă pe orizontală, iar temperatura afară era de 10 grade Celsius.

Era un strat de nori la peste 3.000 de metri înălțime. Elicopterul zbura cu viteza de 132 de noduri, aproximativ 244 de kilometri pe oră.

Un elicopter militar chilian AS 532SC în Mejillones, Chile. Foto: Wikipedia

La ora 13:52, în timp ce filma terenul, tehnicianul a observat un obiect ciudat zburând spre partea stângă, peste ocean. Imediat, ambii militari l-au putut vedea cu ochiul liber.

Au observat că viteza și altitudinea obiectului erau similare cu ale elicopterului și au apreciat că se afla la o distanță de 55-56 km. depărtare de ei. Se deplasa spre vest/nord-vest, potrivit căpitanului.

Tehnicianul a îndreptat camera spre obiect și a început să îl filmeze în infra-roșu, pentru ca imaginea să fie mai clară. Imediat după aceea, pilotul a contactat două stații radar – prima, aproape de coastă, iar a doua, stația principală a sistemului de control prin radar la sol din Santiago – pentru a raporta trafic necunoscut.

Niciuna dintre stații nu a văzut obiectul pe radar, cu toate că ambele au detectat cu ușurință elicopterul, iar obiectul se  afla cu certitudine în raza lor de acțiune.

Controlorii de zbor au confirmat că niciun tip de trafic – civil sau militar – nu a fost detectat în zonă și că niciun aparat nu primise autorizație să zboare în perimetru.

Nici radarul de la bordul elicopterului și nici cel cu care era dotată camera de filmat nu au detectat obiectul care se afla în raza vizuală a celor doi militari.

Ruta elicopterului, conform coordonatelor geografice înregistrate de cameră. Foto: CEFAA

Pilotul a încercat de mai multe ori să comunice cu OZN-ul prin radio. Nu a primit niciun răspuns.

Tehnicianul a filmat obiectul timp de 9 minute și 12 secunde, în mare parte în infraroșu. Senzorul camerei produce video alb-negru, în care tonurile de negru, alb și gri indică temperatura.

Infraroșul detectează căldura și, cu cât este mai fierbinte materialul filmat, cu atât mai întunecat apare în imagine. Ofițerul a oprit camera când obiectul a dispărut în nori, iar echipa a trebuit să se întoarcă la bază.

Marina militară a predat imediat înregistrarea CEFAA, iar generalul Bermudez și expertul în chimie nucleară Mario Avila, membru în comitetul științific al CEFAA, i-a interogat pe cei doi ofițeri.

„Martorii m-au impresionat foarte tare. Erau profesioniști foarte bine pregătiți, cu mulți ani de experiență și erau siguri că ceea ce au văzut nu poate fi explicat”, a afirmat ulterior generalul Ricardo Bermudez.

De asemenea, cei doi ofițeri au întocmit rapoarte în scris atât pentru baza militară, cât și pentru CEFAA. Căpitanul a afirmat că obiectul a fost „o structură plată, alungită” cu „două puncte de evacuare, dispuse în sens invers axei de mișcare”.

Tehnicianul a descris obiectul ca fiind „alb, cu o formă semi-ovală pe axa orizontală”.

Clipul înfățișează două lumini albe circulare conectate, eliberând căldură. „Envoltura” înseamnă „anvelopă”. Foto: CEFAA

Dar mai este un amănunt care face ca această înregistrare să fie cu totul unică: „În două momente diferite, a eliberat în atmosferă un gaz sau lichid cu amprentă termică foarte puternică”, a afirmat tehnicianul.

După aproximativ 8 minute de filmare, obiectul a eliberat în atmosferă un jet enorm în spatele său (văzut la calitate HD, pe video pare că volumul de fluid expulzat de obiect se amestecă cu norii).

Obiectul se îndepărtează de volumul enorm de fluid pe care tocmai l-a eliberat în atmosferă. Foto: CEFAA

Câteva secunde mai târziu, obiectul eliberează un nou volum de fluid.

În continuare sunt prezentate trei fragmente-cheie, în ordine cronologică. La finalul articolului este prezentată și înregistrarea integrală. Modurile IR și HD în care a fost filmat obiectul alternează din când în când.

Este recomandat să urmăriți clipurile pe un monitor mare. Primul video înfățișează obiectul în mișcare.

A fost filmat astfel timp de aproape 8 minute, înainte de manevra spectaculoasă din următorul clip.

Acest clip surprinde evacuarea materialului fierbinte și îndepărtarea obiectului de fluidul eliberat în atmosferă.

A doua eliberare de material are loc la finalul acestei înregistrări:

În următorii doi ani, au avut loc cel puțin opt întâlniri la care au participat membrii comitetului științific al CEFAA, iar la unele dintre aceastea a participat și generalul care acum conduce DGAC (care înglobează CEFAA).

Potrivit lui Jose Lay, șeful departamentului de relații internaționale al CEFAA, tonul general al întâlnirilor a fost de stupefacție: „Ce naiba este asta?”

„Ce naiba este asta?”

Nu s-a putut ajunge la nicio concluzie care să explice conținutul înregistrării. Toate teoriile propuse au fost invalidate de datele înregistrate.

Astrofizicianul Luis Barrera a pus și el la dispoziția comisiei mai multe rapoarte și analize ale înregistrării. Au participat un expert în imagini al Forțelor Aeriene, analistul foto și video Francois louange și colegi de-ai săi, din Franța; un meteorolog al Forțelor Aeriene din Chile; un inginer aeronautic al DGAC; un specialist în imagini digitale de la Muzeul Național de Aeronautică și Spațiu din Santiago și Mario Avial, specialist în chimie nucleară.

Au fost puse la dispoziția comisiei toate înregistrările radar, datele din satelit și detaliile despre traficul aerian din zona OZN-ului.

O întâlnire a comitetului militar și științific pentru analiza înregistrării video. Directorul DGAC, care a prezidat ședința, stă cu spatele la cameră. Foto: CEFAA

Analistul francez a fost de părere că obiectul a fost un aparat cu rază medie de zbor, îndreptându-se spre aeroportul din Santiago, și a concluzionat că fluidul eliberat în atmosferă era, cel mai probabil, apă reziduală.

Și-a fundamentat speculațiile spunând că distanța dintre cele două duze fierbinți era similară cu distanța dintre cele două motoare ale avioanelor cu reacție cu rază medie de acțiune.

Multe ipoteze, dar realitatea le contrazice pe toate

Experții chilieni au demonstrat că acest lucru ar fi fost imposibil, din următoarele motive:

·       Un astfel de avion ar fi apărut pe radar;

·       Ar fi avut aprobare să aterizeze în Santiago sau pe alt aeroport;

·       Ar fi răspuns apelurilor făcute pe canalul radio.

Avioanele nu aruncă apă înainte să aterizeze. De fapt, în Chile, orice avion are nevoie de aprobarea DGAC pentru a arunca substanțe în atmosferă.

Dacă – ipotetic – substanța eliberată ar fi fost apă, aceasta ar fi căzut imediat pe sol, dată fiind temperatura ridicată din acel moment. Dar substanța eliberată din OZN trebuie să fi fost gaz sau un tip de energie, și nu ceva palpabil, precum apa.

Calculele francezilor au confirmat că altitudinea OZN-ului era aceeași cu a elicopterului și că „viteza elicopterului pe traiectoria sa liniară a fost constantă (120 de noduri)”, deci așa cum afirmaseră martorii.

În plus, Louange și colegii săi au calculat că distanța dintre elicopter și obiect a fost aceeași cu valoarea raportată de Marină (55 km).

Generalul Ricardo Bermudez a condus CEFAA de la înființarea sa, în 1997. S-a pensionat la 1 ianuarie 2017, dar va rămâne consilier al agenției

Datele din celelalte rapoarte au eliminat, pe rând, toate explicațiile convenționale. Meteorologii au arătat că niciun balon meteorologic nu se afla în zonă la acea oră și au precizat că un balon nu s-ar fi putut deplasa precum obiectul, din cauza vântului dinspre ocean.

Comparând secvența video cu alte înregistrări și cu date din satelit, au ajuns la concluzia că temperatura obiectului a fost de cel puțin 50 de grade Celsius.

Obiectul nu era o dronă; toate dronele trebuie să fie înregistrate la DGAC și, ori de câte ori zboară, DGAC este informată. De asemenea, o dronă ar fi trebuit să apară pe radar.

Astrofizicianul Barrera a propus ipoteza reintrării în atmosferă a unui gunoi spațial – posibil de origine rusă -, care s-ar fi defectat și ar fi eliberat gaz comprimat la altitudine joasă. Și această teorie a fost respinsă după ce datele de monitorizare au arătat că nu a fost detectat niciun astfel de obiect în spațiul statului Chile.

Nu a fost farsă, pasăre, insectă, dronă, parașută sau planor

Analiștii Forțelor Ariene Chiliene au confirmat că obiectul avea formă tridimensională și „control asupra mișcărilor sale”. Nu era afectat de vânt, reflecta lumina și elibera „un anumit tip de energie”.

Au arătat că nu există dovezi ca evenimentul să fi fost o farsă ori ca înregistrarea video să fi fost modificată pe calculator. De asemenea, au respins varianta ca obiectul să fi fost pasăre, insectă, dronă, parașută sau planor.

„Se poate concluziona că obiectul are toate caracteristicile unui Fenomen Aerian Neidentificat”, și-a încheiat raportul Alberto Vergara, analistul șef al departamentului de analiză foto al Forțelor Aeriene din Chile.

Merită amintit că, în modul HD, volumul de fluid arată ca și cum ar face parte din nori, așadar acest incident nu ar fi putut fi observat dacă militarii nu ar fi avut camera în infraroșu.

Având în vedere aceste aspecte, ne putem doar imagina câte alte evenimente de acest gen au loc în fața noastră sau la adăpostul norilor, fără să ne dăm seama ce se întâmplă cu adevărat pe cer.

Iată înregistrarea video completă a evenimentului OZN care a avut loc în Chile, la 11 noiembrie 2016:

Ca să știi mai mult, citește „OZN-uri deasupra României”

Deși nu sunt atât de celebre precum incidentul de la Roswell, fenomenele de tip OZN nu au ocolit nici țara noastră. În acest volum, scriitorul Dan D. Fărcaș prezintă cele mai importante observații și întâlniri de tip OZN din România, începând cu secolul XVI și până în prezent. Fărcaș face și o scurtă istorie a ufologiei din țara noastră și încearcă să găsească o explicație a fenomenului OZN făcând paralele cu evenimente folclorice sau religioase.

„OZN-uri deasupra României” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „<mark>VIDEO</mark> OZN în Chile: Armata a dat publicității o înregistrare incredibilă”

Lasă un comentariu