Misterul lui Mirin Dajo, fachirul olandez ciuruit cu floreta

Poreclit adesea „Superman” sau „Omul-minune” (vei vedea mai jos de ce), Mirin Dajo a fost o enigmă în carne și oase, iar corpul lui i-a uimit  pe cei care îi urmăreau demonstrațiile și mai ales pe oamenii de știință.

În anii ’40, olandezul Mirin Dajo era cunoscut pentru spectacolele în care se dezbrăca la bustul gol și își lăsa corpul străpuns cu florete de scrimă. Cum reușea să suporte ceva ce ar fi ucis orice altă ființă?

Care era secretul lui Mirin Dajo, se întrebau toți: trucuri bine puse la punct sau o rezistență de fier?

Verdict: nu e o păcăleală!

Mirin Dajo 01
Foto: Pinterest

Spectacolele lui Dajo erau înspăimântătoare, dar bărbatul nu dădea înapoi și nu părea a simți vreo durere. Pe scenă, sub privirile a sute de curioși, Dajo își lăsa asistentul să-i străpungă trupul cu florete.

Pe numele real Arnold Gerrit Henskes, bărbatul își câștiga existența dând spectacole în baruri. Desigur, o astfel de demonstrație nu putea rămâne departe de urechile oamenilor de știință, care au dorit să-i afle secretul.

Așa că doctorii l-au invitat pe bărbat la un centru medical, pentru a-l supune unor teste. Sub supravegherea doctorilor, asistentul lui Dajo i-a înfipt o floretă în spate și l-a străpuns complet.

Mirin Dajo radiografie
Radiografia lui Mirin Dajo. Foto: Pinterest

Doctorii au privit siderați cum pieptul lui Dajo a fost perforat complet. Apoi, cu floreta în el, bărbatul a intrat în sala de radiologie.

Aici i-au fost făcute mai multe radiografii, pentru a se demonstra că nu era nicio șmecherie la mijloc. Într-adevăr, floreta îi străpunsese abdomenul, trecând prin și printre organele mari ale corpului.

O rezistență nemaivăzută

După scoaterea floretei, Dajo a apăsat cu mâinile locurile de intrare și ieșire, iar asta a fost suficient pentru a opri sângerarea. Mai mult, a demonstrat că, imediat după procedură, era capabil să meargă și chiar să alerge.

De unde avea Dajo această capacitate uluitoare? Bărbatul spunea adesea că invulnerabilitatea era „un dar de la Dumnezeu”. Susținea că uneori „îngerii păzitori” (trei voci distincte pe care le auzea constant în mintea sa) îi spun ce trebuie să facă.

Mai mult, Dajo a mărturisit că în copilărie a trecut prin mai multe experiențe paranormale și că a dobândit capacități telepatice.

Mirin Dajo, un învățăcel al fachirilor din India

Mirin Dajo 04
Foto: Pinterest

Magicienii profesioniști credeau că Dajo stăpânea o tehnică mentală care îl ajuta să facă față traumei. Ccredeau că această tehnică îi fusese predată lui Dajo de către fachirii din India (unde călătorise), care se dedau unor practici asemănătoare.

Cei care se automutilează în cadrul spectacolelor au în spate mult exercițiu, disciplină și sunt obișnuiți cu ceea ce fac. Însă nimeni nu mai auzise de un caz atât de spectaculos precum cel al lui Mirin Dajo.

Totuși, Dajo era în stare și de alte lucruri decât ceea ce vedeau oamenii pe scenă. Spunea că „îngerii păzitori” (aparent, trei entități distincte, care îi „vorbeau” prin rotație), îl instruiau ce să facă, adică la ce teste trebuia să-și supună corpul pentru a atrage atenția omenirii asupra faptului că mintea controlează materia.

Majoritatea acestor teste au avut loc în afara scenei. Un exercițiu presupunea să stea întins pe gheață, în timp ce părul de pe piept îi era ars cu o torță pentru pârlit.

Mirin Dajo 02
Foto: British Pathe

Într-un alt exercițiu, se spăla cu apă clocotită, care nu doar că nu îl ardea, dar nici măcar nu îi înroșea pielea. De mult ori, într-o singură zi, Dajo putea fi străpuns de 50 de ori, dar au fost și zile când prin corp îi treceau țepușele de 100 de ori.

O posibilă explicație

Deși pare greu de crezut, este totuși posibil ca Dajo să fi învățat tehnica de la fachiri. Explicația convențională a medicilor, relatată într-un jurnal de cercetare medicală din epocă, pare să sfideze logica chiar mai mult decât performanțele lui Mirin Dajo:

„Atunci când îți străpungi corpul, se creează o fistulă, adică un tunel de țesut cicatrizat. Fistula se păstrează deschisă prin inserarea unui obiect în ea, cum ar fi cerceii. Încetul cu încetul, asistentul său, Jan Dirk de Groot, îi insera un obiect ascuțit într-o gaură din abdomen. Apoi, aștepta până când rana se vindeca și continua să împingă obiectul și mai departe.”

Mirin Dajo 05
Foto: Pinterest

Spatele lui Dajo era plin de cicatrici și găuri, care sunt probabil fistule abandonate atunci când obiectele ascuțite au întâlnit oase, nervi, organe mari sau porțiuni prea dureroase pentru a merge mai departe.

În cele din urmă, Dajo a rămas cu cel puțin patru fistule care îl traversau dintr-o parte în alta. Probabil că în aceste fistule erau inserate mereu bare de metal, care erau scoase atunci când sosea momentul spectacolului. Asistentul trebuia doar să introducă cu grijă floretele prin fistule la unghiul potrivit, așa cum exersase de atâtea ori.

Cu alte cuvinte, corpul lui Dajo era străbătut de tuburi ce serveau drept teci în care asistentul introducea floreta.

Mirin Dajo a murit în circumstanțe stranii, în Elveția, pe când avea doar 35 de ani. I-a spus asistentului său că „îngerii” i-au cerut să treacă printr-un nou test: să înghită o tijă de metal, pe care un medic să i-o extragă din corp prin intervenție chirurgicală, fără a folosi anestezic.

Mirin Dajo a găsit doctorul dispus să facă această operație, dar numai cu condiția de a folosi anestezic, ceea ce s-a și întâmplat. La două zile după ce a înghițit tija, medicul i-a extras-o chirurgical, așa cum a cerut pacientul.

După operație, Mirin Dajo și-a petrecut următoarele zece zile în meditație, întins pe pat, timp în care a fost consultat periodic de asistent, care nu a observat nimic în neregulă cu privire la starea sa de sănătate.

Cea din urmă zi a lui Mirin Dajo

În cea de-a unsprezecea zi, însă, Jan Dirk de Groot l-a găsit pe Mirin Dajo fără suflare și a chemat un doctor, care a pronunțat decesul. Chiar dacă legislația elvețiană stipula că necropsia se efectuează la cel puțin trei zile de la constatarea decesului, legistul a efectuat autopsia.

Oficial, cauza a fost o ruptură de aortă, diagnostic pe care atât asistentul, cât și chirurgul care i-a îndepărtat tija de metal din corp l-au contestat cu vehemență.

Însă, nefiind cetățean elvețian, asistentul lui Mirin Dajo nu a putut contesta în instanță procedura ilegală aplicată în cazul prietenului său.

Jan Dirk de Groot era convins că Mirin Dajo se afla într-o stare de transă profundă la momentul autopsiei și că, de fapt, a fost omorât de medicul legist.

În mod straniu, Mirin Dajo și-a prevăzut moartea cu câteva luni înainte, când i-a spus asistentului său că nu-și va mai revedea niciodată țara natală.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

6 comentarii la „Misterul lui Mirin Dajo, fachirul olandez ciuruit cu floreta”

 1. Multumesc pentru articol, fascinant! Sa speram ca omenirea va evolua in directia in care a facut-o eroul articolului, ar fi grozav sa putem sa ne controlam corpul cu ajutorul mintii.

  Răspunde
 2. – o situație uman-socială tâmpită și tâmpitoare pentru mulți implicați si gură-cască, un comportament tipic de fraudare a muncii și normalului, un circ ieftin într-o și pentru o societate prost crescută și bolnavă – oare pentru așa ceva a fost făcută ființa umană ?? – nu se aseamănă aceia cu mulți de-atunci și de azi, care, de scârba muncii și de dragul bogăției și-a faimei se străpung la propriu și la figurat, bătându-și joc de ei înșiși si de urmașii lor ??

  Răspunde
  • Auzi la el… „comportament tipic de fraudare a muncii”. De unde te informezi, din discursurile Elenei Ceaușescu? Hai, schimbă canalul și vezi cum se fac șaibele. Vezi că și tu, scriind comentarii pe internet, „fraudezi munca”. La lopată, loază!

   Răspunde

Lasă un comentariu